Alegeti din meniul de jos
 
Dictionar termeni
New Document
Producator
Producatorul acestui produs. Vezi dictionarul de producatori pentru detalii.

Lungime de unda (culoare):
Lumina este o forma de energie, si conform teoriei se deplaseaza in unde. Distanta intre doua "varfuri" consecutive ale unei unde, se numeste lungime de unda. Lumina vizibila este formata din unde, a caror lungime poate fi intre 400 si 700 de nanometri (nm). Fiecare valoare din acest interval corespunde unei culori sau unei nuante de culoare. Ochiul uman are tipuri de receptori sensibili la o anumita valoare a lungimii de undai acesta fiind modul in care sunt percepute culorile.
Exemple culori: rosu 700-620 nm, portocaliu 610 nm, galben, 590 nm, verde 520nm, albastru 470 nm, uv 400 nm.

Temperatura de culoare

In termeni simpli, temperatura de culoare arata inclinatia spre albastru sau rosu a luminii albe.
Exemple:
Lumanare: 1.800K

 • Bec (lumina alb cald): 2.800K
 • Spot halogen(lumina alb cald): 3.400K
 • LED alb cald: aprox. 3.500K
 • Lumina solara (alb natural): 5.500-6.500K
 • Tub fluorescent(alb rece): 6.000-8.000K
 • LED alb rece: 6000-10.000K

  In cazul LED-urilor, temperatura de culoare nu este aceeasi de la un lot la altul. LED-urile din oferta noastra pot avea temperatura de culoare din intervalul de productie. Pentru valori speciale ale temperaturii de culoare, este necesara o comanda speciala de la furnizor, iar cu cat intervalul dorit este mai strans cu atat costul va fi mai mare.

Flux Luminos (Lumen-lm)

Lumenul este fluxul luminos emis pe un steradian de un punct luminos ce are intensitatea de o candela (1 cd). Altfel spus, 1 candela va produce 1 lumen pe o suprafata de 1 m2 la o distanta de 1 metru. Un lumen pe metru patrat inseamna un lux.

Exemple:

 • LED-uri 5mm/superflux: 5lm(max)
 • LED Cree X-RE Q5: 228lm
 • LED Seoul P4: 240lm
 • LED Cree X-RE MC-E: 450lm
 • Corp de iluminat cu LED-uri 600x600m: 5400lm
 • Bec cu incandescenta 60W: 700lm
 • Bec cu incandescenta 40W: 410lm
 • Bec cu incandescenta 100W: 1.200lm
 • Neon 30W: 1.600lm

  Toti producatorii comunica fluxul luminos sub forma de interval (min, max, tipic). LED-urile din oferta noastra pot avea, de la lot la lot, orice valoare a fluxului luminos din intervalul sau selectia respectiva (bin). O selectie speciala dupa flux luminos se poate realiza pe baza de comanda de la furnizor.

Eficienta Luminoasa
Lumen/watt
Aceasta valoare arata cati lumeni se produc pe un watt de energie consumata.
Indicator al eficientei sursei de iluminat. Cel mai ineficient este becul cu incandescenta. In 2007, prin aparitia ultimei generatii de la Seoul Semiconductor si Lumileds, LED-ul a devenit cea mai eficienta sursa de iluminat conventional.

Exemple:
LED Seoul P4 sau CREE XRE: 94 lm/W
LED-uri 5mm/superflux: 40lm/W(max)
Bec cu incandescenta 60W: 11lm/W
Tub fluorescent: 60lm/W

Intensitate luminoasa
(Candela(cd)=1000milicandele(mcd))

Candela este unitatea de baza pentru masurarea luminii vizibile.
In termeni stiintifici: Candela (cd) masoara intensitatea luminoasa, intr-o directie data, a unei surse ce eminte lumina cu o lungime de unda de aproximativ 555 nanometri (culoare verde-galbui) si care are o intensitate radianta de 1/683 watt pe steradian. O milicandela este a mia parte dintr-o candela, adica 1 CD = 1000 MCD.
Intensitatea luminoasa in candele este independenta de distanta. Aceasta unitate de masura este folosita mai ales la sursele luminoase ce focalizeaza lumina ca LED-urile sau lanternele. Cele mai mari valori atinse de LED-urile de 5mm clasice se apropie de 20.000 mcd.

Candela poate fi folosita si pentru masurarea intensitatii luminoase a surselor de iluminat ce nu focalizeaza lumina.
Acest lucru poate duce la confuzii. Spre exemplu: un produs LED de putere mare ce foloseste o lentila de focalizare, poate atinge valori chiar de 1.000.000 mcd (1000cd), iar un bec incandescent de 100 W are "doar 150.000 mcd (150cd).
Inseamna ca LED-urile au ajuns sa fie de pana la 5 ori mai luminoase decat un bec de 100 W? In nici un caz, cel putin, nu inca.
Pentru a clarifica problema vom da cateva exemple de intensitate luminoasa (in cadele pe m2 = cd) in viata de zi cu zi: iluminat stradal: 1,2 cd; camera: 8-12 cd; birou: 12-18 cd; masa de lucru: 18-30 cd (totul pentru lumina artificiala).

Unghi de vedere
Unghiul de vedere determina raza fascicolului luminos al sursei de iluminat. Un unghi de 30 de grade, inseamna ca lumina are forma unui con ai caror margini pornesc din centru la un unghi de 15 grade.
Modificarea unghiului de vedere, afecteaza intensitatea luminoasa (mcd), dar nu si fluxul luminos al unui LED. Un unghi sub 70 de grade, inseamna lumina focalizata, peste 70 de grade lumina difuza.

Tensiune de alimentare (Volti-V)
Numarul de volti necesari pentru ca un LED sau produs cu LED-uri sa functioneze corect. Depasirea voltajului recomandant va distruge LED-ul. Atentie! LED-urile sunt componente care depind de curent, nu de voltaj. La un voltaj fix (3.5V), un LED de putere mare poate consuma 400mA la pornire si peste 1000mA dupa un timp de functionare. LED-urile isi cresc curentul de functionare pe masura ce se incalzesc. O alimentare fara limitare de curent (sursa de curent constant) poate distruge LED-ul.
LED-urile sunt sortate de producator dupa curent si nu dupa voltaj. Un LED din lotul 1 poate consuma 500mA la 3.5V, iar altul 200mA.

Curent de alimentare (Miliamperi-mA)
Numarul de miliamperi (mA) sau amperi (A= 1000mA) necesari pentru o functionare in parametri a LED-ului. LED-urile normale necesita intre 15 si 20mA, iar cele de putere mare intre 350mA si 1500mA. Alimentarea unui LED la valori apropiate de cele maxime precizate de producator trebuie facuta cu mare atentie. Un LED solicitat la maxim produce mult mai multa caldura care trebuie disipata eficient. Nelimitarea curentului sau lipsa unei raciri adecvate va distruge LED-ul.

Consum (Watt-W)
Cantitatea totala de energie consumata de un LED sau produs cu LED-uri. Ea se obtine prin inmultirea tensiune x curent ( 5V x 1A = 5 Watt). Numarul de Watti, nu are nici o legatura cu performanta unui LED. Un LED de 3W de la producatorii: Seoul, Cree sau Lumileds (eficienta min. 80 lm/W) este mult mai performant decat un LED de 7W produs in China (eficienta 30lm/W).

Tipul de lentila
Lentilele pot fi clare, alb difuze sau colorate in masa. Majoritatea LED-urilor au lentile clare care nu afecteaza culoarea sau fluxul luminos. Lentila unui LED determina unghiul de vedere.

Producatorul Cipului LED
Cipul LED este asemenea unui procesor intr-un computer. Calitatea si fiabilitatea cipului LED sunt factori determinati in performanta si durata de viata a intregului sistem. Cea mai mare parte a costului de productie a unui LED este detinuta de cipul acestuia. Prin urmare, un LED ieftin va avea un cip slab calitativ si cu performante slabe, iar un LED cu un pret mai mare va avea un cip performant si fiabilitate ridicata.

Temperatura de functionare
Temperatura recomandata de producator. Depasirea acestei valori poate afecta sau distruge complet LED-ul. In general o temperatura cat mai redusa este benefica pentru LEDuri iar una cat mai ridicata este nociva.

Temperatura de stocare
Temperatura de depozitare.

Grad de protectie (IP)
IP arata gradul de protectie al unui produs electric la contactul cu obiectele straine (unelete, degete etc), praf, contact accidental si apa. Gradul de protectie este precizat de simbolul IP urmat de doua cifre (IP XX). Cifrele pot insemna:

Prima cifra

Dimensiunea obiectelor

Exemplu obiect

0

nici o protectie

nici o protectie

1

>50mm

parti mari din corpul uman (picior), dar numai in caz accidental.

2

>12.5mm

degete, obiecte similare

3

>2.5mm

unelte, cabluri groase

4

>1mm

suruburi, cabluri subtiri

5

particule mari de praf

protectie limitata la praf (functionarea produsului nu este afectata), protectie totala la obiecte

6

particule fine de praf

protectie totala la praf si obiecte

A doua cifra

Apa

Comentarii

0

nici o protectie

nici o protectie

1

picaturi de apa

Picaturi cazute accidental si pe o directie verticala

2

picaturi de apa din unghi

Cadere verticala dintr-un unghi de +/- 15 grade

3

apa pluverizata

Spray de apa dintr-un unghi de +/- 60 grade

4

stropire

Stropire accidentala din orice unghi

5

jet de apa

Jet de apa dirijat direct catre produs

6

jet puternic de apa

Jet puternic de apa dirijat direct catre produs

7

scufundare maxim 1m

Scufundare in apa cu adancime de maxim 1 metru

8

scufundare la peste 1m

Scufundare in apa cu adancime de peste 1 metruDurata de viata
Durata de viata a LED-ului sau LED-urilor folosite in solutia de iluminat. In cazul LED-urilor, aceasta este cea comunicata de producator. In principiu, un LED de putere mare de la o firma cunoscuta (Lumileds, Cree, Osram, Seoul) are o durata de viata de aproximativ 40.000-50.000 ore, iar un LED normal are aproximativ 5.000-30.000 ore pentru alb si albastru; si 20.000 -50.000 pentru rosu, galben, verde si portocaliu. Durata de viata poate fi mult mai mica daca parametrii de functionare a LED-ului nu sunt respectati.
In cazul solutiilor de iluminat cu LED-uri, durata de viata se refera numai la cea a LED-urilor.

Garantia
Garantia produselor oferita de firma noastra. Vezi sectiunea despre garantie pentru detalii.

Înapoi
Top 10 Căutări