Ghid de iluminat LED de calitate pentru locuinta

Inainte de toate pentru a face ca orice incapere din locuinta sa fie bine iluminata si sa para plina de viata, trebuie  sa cunoastem elementele de baza ale iluminatului functional si decorativ si cum sa  planificam si sa achizitionam sursele de iluminat necesare pentru ficare incapere in parte.

Designul in iluminat se imparte in trei  categorii: iluminat general, iluminat pentru activitatile de lucru si iluminatul ambiental sau de accent (adica cand dorim sa scoatem in evidenta un obiect).

Iluminatul general, se foloseste pentru a ilumina un intreg spatiu, oferind vizibilitate si siguranta. Lumina ricoseaza pe pereti si tavane pentru a acoperi cat mai mult zona foarte fi bine realizat de o plafoniera, spre exemplu, sau de o lampa suspendata de orice tip.

Livingul are nevoie de o lumina agreabila, care sa corespunda mai multor tipuri de activitati: Iluminatul general asigurat de o plafoniera sau de di­verse scafe de lumina din plafonul suspendat, care creea­za impresia de spatiu mult mai inalt, de o lustra etc. Spoturile directionate – orien­tate spre canapea sau spre fotolii pentru a asigura un iluminat adecvat pentru lectura (lumina poate proveni de la niste lampadare cu picior)

 Pentru a obtine lumina adecvata nevoilor ar fi utila echi­parea uneia sau mai multor surse de lumina cu un dispozitiv de reglare a intensitatii.

Bucataria

Iluminatul pentru activitati se foloseste in zone mai mici, unde este nevoie de o lumina mai intensa. Iluminatul pentru activitati  trebuie sa fie mai intens decat cel general.Daca folosesti corpuri de iluminat bine amplasate, incastrate sau suspendate si lampi acolo unde este necesar, poti avea un iluminat corespunzator pentru a-ti desfasura activitatile.Iluminatul general va veni din plafon; Benzile Led amplasate sub dulapurile suspendate asigura un iluminat omogen de calitate pe o suprafata mare. Lumina spoturilor amplasate deasupra usilor dulapurilor suspendate pune in valoare si mobilierul. 

Iluminatul ambiental adauga o anume stralucire pentru a evidentia obiecte deosebite precum, picturi, sculpturi sau caracteristici arhitectonice ale unui spatiu, foloseste becuri cu LED de marca cu un flux luminos  puternic -  cu un CRI (indice de redare al culorilor) peste 80+ pentru a scoate in evidenta culoarea naturala a obiectelor decorative. Sursa de lumina ar trebui sa fie pozitionata astfel incat sa nu se creeze reflectii evidente si neplacute.

Holul de acces

Fiind mai mult un spatiu de circulatie, are ne­voie de o lumina suficient de puternica, fara a fi insa suparatoare. Poti folosi pentru acest scop  spoturi orientabile montate in plafon, care sa “spele” un perete, putand pune in valoare tablouri, obiecte, polite... etc.

Dormitorul

Desi, la prima vedere, s-ar zice ca in dormitor nu ai nevoie de lumina, ci de intuneric, exista cateva metode de iluminare a acestuia. Iluminatul general poate fi obtinut cu ajutorul spoturilor incastrate in plafon sau a scafelor, in acest fel lumina nu este deranjanta atunci cand stam pe pat. Sursele de lumina suspendate sau orientabile – o veioza pe noptiera asigura lumina necesara lecturii (acelasi efect poate fi determinat si de un spot orientabil fixat pe perete, in spatele patului)

Baia

Daca dispunem de o  baie spatioasa trebuie sa luam  in calcul amenajara in care se imbina iluminatul functional cu cel ambiental .In cazul baii, de cele mai multe ori, corpul de iluminat este asezat in jurul oglinzii. Noii recomandam montarea aplicelor la nivelul privirii pentru a evita umbrele. Cea mai buna modalitate de iluminat este de sus chiar deasupra oglinzii si din partile laterale, lumina fiind orientata spre fata.

Pentru cabinele sau, dupa caz in apropierea cazii  de dus va fi necesar sa folositi spoturi incastrate chiar in zona dusului  care sa ofere un iluminat de precizie. Atunci cand achizitionati corpurile de iluminat pentru baie, asigurati-va ca lampile sau aplicele de baie au grad de protectie (IP) etansate si adecvate unui mediu umed.

Oricare  sunt nevoile tale in materie de iluminat interior, in oferta magazinului virtual http://www.zexstar.com/ vei gasi o gama variata de surse de iluminat LED Premium pentru intreaga locuinta:  de la becuri si spoturi de diferite tipuri , corpuri , benzi LED, pana la decoratiuni luminoase pentru casa ta .

Share: