Iluminatul Eficient și Modern pentru Acasă, cu Benzi si Corpuri cu LED: Strategii și Sfaturi

Ghid de iluminat pentru casă cu benzi și corpuri de iluminat LED

Iluminatul bine proiectat într-o locuință nu doar că îmbunătățește aspectul estetic, dar are și un impact semnificativ asupra confortului, sănătății și stării de spirit a ocupanților. Acesta trebuie să fie ușor de utilizat, durabil și economic din punct de vedere energetic.

Importanța Nivelului de Lumină

Un nivel adecvat de lumină este esențial pentru a efectua diverse activități în locuință. Iluminarea trebuie să fie suficientă, convenabil de aprins și să asigure intensitatea necesară pentru fiecare spațiu și activitate.

Cele Trei Straturi Ale Iluminării în Locuință

  1. Iluminatul General: Asigură un nivel de bază de lumină în întreaga cameră. Este important pentru orientare și activități generale.
  2. Iluminatul pentru Sarcini: Furnizează lumina necesară pentru sarcini specifice, cum ar fi cititul sau gătitul.
  3. Iluminatul Accent: Folosit pentru a sublinia elemente arhitecturale sau decoratiuni, contribuie la atmosfera camerei.

Prin combinarea acestor trei niveluri, se poate obține nivelul de iluminare, recomandat pentru fiecare cameră sau activitate, după cum urmează (exprimat in lux):

 

 

Niveluri de iluminare recomandate pentru casa  in Lux
Camere de zi 50-150
Lectură ocazională 150
Studiu 300-750
Dormitor 50-150
Bucătărie 150
Zonele de lucru pentru bucătărie 400
Baie 150-300
Holuri 100-150
Scari 100-150
Zone de luat masa 150-450

 

Implementarea Practică a Iluminării în Diferite Camere

  1. Camera de zi: O combinație de iluminat central (corp de iluminat sau spoturi) și iluminare indirectă (benzi LED) creează un mediu plăcut și versatil.
  2. Camera de luat masa: Iluminatul suspendat sau spoturile asigură luminozitatea necesară, iar iluminarea ambientală adaugă un plus de confort.
  3. Dormitor: Iluminarea indirectă și lămpile locale oferă un nivel de lumină adecvat și relaxant.
  4. Camera de studiu și biroul de acasă: Combinația de iluminat general și iluminat specific pentru sarcini asigură un mediu propice pentru concentrare și eficiență.
  5. Bucătărie: Iluminarea puternică în zonele de lucru și un nivel general confortabil de lumină contribuie la funcționalitatea și atmosfera spațiului.
  6. Baie: Spoturile LED și iluminarea adecvată a oglinzilor asigură un nivel optim de luminozitate și funcționalitate

Cele trei niveluri de iluminare prezentate in detaliu

Iluminatul general trebuie să asigure un nivel suficient de lumină în cameră. Există multe surse de lumină LED care pot fi utilizate în acest scop: module LED, benzi, corpuri sau spoturi.

Flexibilizați nivelul dorit de iluminare (lux) prin posibilitatea ca in camere de zi și dormitoare sa existe un anumit grad de reglare (prin setări de control / dimmers), astfel încât ocupanții pot ridica sau coborî iluminatul general în jurul nivelului dorit.

Recomandam valoarea superioara al intervalului in Lux din tabel pentru casele cu ocupanți vârstnici, care apreciază în general un nivel mai ridicat de iluminat general. Valoarea minima este de urmărit a fi aleasa in zonele de circulație in casa sau pe hol.

Iluminatul de loc de lucru este necesar pentru anumite activități acasă, cum ar fi cititul, pregătirea mâncării și lucrul de acasă. Lămpile cu LED-uri trebuie selectate cu atenție, poziționate și controlate corect. Recomandate sunt spoturile și benzile LED cu flux ridicat.

Corpurile de iluminat sau becurile sunt necesare în locurile unde se dorește a se asigura flexibilitate în locul de lucru și pentru iluminatului de accent. În funcție de sarcină, este posibil să fie necesară iluminarea cu LED-uri la diferite niveluri.

Redarea culorii a luminii este, de asemenea, foarte importantă pentru unele activități și recomandăm lumini LED cu CRI 95 sau mai mult.

Iluminatul cu accent contribuie la ambianța unei case și se face de obicei cu spoturi și benzi LED cu flux mai slab. Ca și în cazul iluminatului la locul de muncă, corpurile de iluminat cu leduri (sau becurile) sunt plasate în locurile potrivite pentru a sublinia caracteristicile arhitecturale, mobilierul și ornamentele. 

Pentru fiecare dintre aceste niveluri de iluminare, comenzile pot oferi o serie de opțiuni de iluminare. Spre exemplu, într-o cameră de zi ar putea exista circuite controlate separate pentru:

  • iluminat general
  • iluminarea pentru activități
  • iluminare accent

Modele de control similare pot fi luate în considerare în majoritatea camerelor, dimmerele oferind o atmosferă de iluminare diferită în saloane, săli de mese și dormitoare. Controalele avansate, uneori de pe un telefon mobil sau o aplicație de tabletă, care permit ajustarea de la distanță a fluxului de lumină și a culorii acesteia sunt din ce în ce mai populare. Iluminatul se stabilește ca un stil de viață și casele cu sisteme de iluminare noi și inovatoare sunt percepute ca un avantaj.

Iluminarea fiecărei camere în detaliu:

1. Camera de zi

 

Living room lighting with LEDRISE Lumistrips in covelights

Camerele de zi au nevoie de o atmosferă relaxată și flexibilitate în ceea ce privește nivelul și poziția iluminatului. Trebuie să se asigure că iluminarea podelei din zona de locuit sa fi reglabila de la cca. 100-150 lux pentru activități diverse pana la un relaxant 50 lux.

In camera de zi se poate utiliza o varietate de surse de lumină, cu temperatura recomandata de 2700K. Lumina generală poate fi obținută cu un corp de iluminat centralizat (pandantiv, lampă de tavan) sau o serie de spoturi. O iluminare obișnuită este o iluminare a zonelor de lucru cu spoturi iar in rest cu benzi LED pentru iluminare indirecta din scafe.

Iluminarea ambientală cu reglarea strălucirii poate fi obținută sub formă de spoturi LED și corpuri de iluminat de perete. Datorită duratei lungi de viață a camerei de zi, iluminatul cu LED-uri va duce, de asemenea, la economii semnificative de energie și costuri în comparație cu CFL-urile. O iluminare ambientală bună poate fi completată de corpuri de iluminat portabile, cum ar fi lămpile de masă sau lămpile de podea care asigură o iluminare locală mai mare necesară pentru citire sau alte activități detaliate.

2. Camera de luat masa (Dining room)

Living room lighting with indirect lighting via Nichia Lumistrips in cove lights

Iluminatul poate fi folosit pentru a crea diferite stări de spirit. O spălare a luminii pe un perete sau pe tavan, dintr-o bandă LED din interiorul unei scafe sau fante, poate oferi un nivel de fundal de iluminare pe baza căruia se pot obține o varietate de efecte de iluminare folosind lămpi de masă. 

In zona mesei se pot folosi unul sau mai multe corpuri suspendate sau spoturi pentru a obține un nivel de 450 lux. În multe case, mesele din sufragerie sunt folosite pentru diverse activități. Din acest motiv, se recomandă o oarecare flexibilitate în iluminarea mesei de masă: ar trebui să fie posibilă asigurarea flexibilității de la un uzual 150 și 200 lux la un ridicat 400 și 500 lux pentru situațiile în care masa este folosită pentru alte sarcini, cum ar fi temele pentru acasă și hobby-uri.

Iluminatul specificat în sălile de mese trebuie să aibă o temperatură a culorii de 2.700K-3.000K și să ofere aproximativ 150 lux la nivelul podelei.

Iluminatul camerei de luat masa ar trebui să aibă o redare excelentă a culorilor, cel puțin CRI 90.

3. Dormitor

Bedroom with downlighting via Nichia Lumistrips in cove lights

Dormitoarele sunt cel mai bine luminate cu lumină indirectă de la benzi LED luminoase din interiorul scafelor sau a spoturilor LED care direcționează lumina pe suprafețele peretelui. Ambele abordări au ca scop reducerea strălucirii, oferind în același timp un nivel de lumină generală bun.

Nivelurile de iluminare din dormitoare trebuie să fie controlabile, cu flexibilitate pentru a oferi niveluri reduse, de la 50 -100 lux la nivelul podelei la maximum 150 lux. Ar trebui să existe o iluminare bună pentru activități, cum ar fi citirea, care să ofere iluminare focalizată de până la 400 lux.

Lumini cu temperatura de culoare de 2700K si redarea a culorilor la indice de cel puțin 90 este recomandata pentru dormitoare pentru a ajuta la alegerea hainelor, de exemplu.

4. Camera de studiu și biroul de acasă

LED strip lighting for home office

Se recomandă utilizarea iluminatului de fundal difuz, pentru a preveni iluminarea aspră sau a crea strălucire pe ecranele computerului și pe birourile acoperite cu hârtie.

Pentru crearea unei lumini generale pot fi lizate spoturi cu LED sau scafe LED cu temperatura de culoare de 3000-4000K. Iluminarea sarcinilor poate fi asigurată folosind lămpi LED pentru birou. Studiile și birourile de acasă necesită niveluri bune de iluminare cu 400- 500 lux pentru iluminarea sarcinilor pe birouri. Dacă se lucrează mai complex, vă recomandăm 750 lux.

6. Bucatarie

Kitchen with lines of light via Lumistrips LED strips in under cabinet and ceiling

În bucătării, gatitul necesită un nivel ridicat de iluminare, în special datorită utilizării de scule ascuțite. Un nivel de iluminare de cel puțin 400 de lux ar trebui să se afle pe blatul de lucru, plita și chiuveta. Acesta se obține cel mai bine cu benzi sau module LED amplasate sub dulapuri, luminându-se în jos.

Este recomandată instalarea de benzi LED cu temperatura de culoare de 2700-4000K si o valoare CRI ridicată de cel puțin 95, deoarece alimentele ar trebui să arate grozav. Pentru pardoselile de bucătărie, nivelurile corespunzătoare de luminanță sunt de 150-200 lux pentru podele, din surse de lumină cum ar fi un corp de iluminat cu LED-uri sau o serie de spoturi cu LED.

Băi, holuri și scări

Lines of Light from Nichia Flexible LED strips

Spoturile cu LED-uri sunt deosebit de potrivite pentru iluminarea băii, unde pot fi poziționate pentru a oferi iluminare acolo unde este nevoie, de exemplu peste cadă și duș.

Asigurati niveluri bune de iluminare a sarcinilor în jurul oglinzilor pentru baie și niveluri de iluminare de 250-300 lux pentru podele pentru baie.

Când instalati iluminarea băii, aveți grijă să verificați cât de departe de o sursă de apă urmeaza a fi montată. O baie este împărțită în zone de siguranta de la 0 până la 3, fiecare necesitând un anume nivel rezistent la apă (protecție IP). Alegeți doar iluminat de baie cu un nivel de protecție IP adecvat pentru zona în care va fi utilizat.

IP protection zones for bathroom

Zona 0 (portocaliu) - În interiorul băii sau al dușului. Toate accesoriile utilizate aici trebuie să fie SELV (Separated Extra Low Voltage - max. 12 V) și să aibă un grad minim de protecție IPX7 (IP67) (protejate împotriva imersiunii în apă - rezistente la imersiune totală);

Zona 1 (Violet) - Deasupra băii sau a dușului până la o înălțime de 2,25 m. Indicele IP recomandat: IP65. 

Zona 2 (Albastru) - Zona care se întinde până la 0,6 m în afara băii sau a dușului și deasupra băii sau a dușului, dacă aceasta depășește 2,25 m. Este necesară o clasificare IP de cel puțin IPX4 (IP44).

În afara zonelor (Verde) - oriunde în afara zonelor 0, 1 și 2 nu există nicio cerință ca soluțiile de iluminat să fie protejate împotriva particulelor sau a obiectelor solide, de exemplu IPX4 - nu este necesară o clasificare IP.

Se recomandă ca iluminarea generală a băii și iluminarea sarcinilor (de exemplu, iluminarea pentru oglinzi) să fie pe circuite separate.

Pentru holuri, luminile cu LED-uri pot maximiza perceptia de spațiu in ceea ce este adesea o zonă mică, iar iluminarea în jos este adesea cea mai potrivită soluție. Întrucât holurile sunt adesea aprinse pentru perioade îndelungate, utilizarea iluminatului LED cu durată lungă de viață va maximiza economiile de energie. La nivelul podelei este recomandat un nivel de lux între 100-150.

Ca și în holuri, luminile care "spala" peretii sunt utile atunci când spațiul este limitat. Pentru a oferi la scări un nivel de iluminat adecvat poate fi nevoie de corpuri de iluminat fie de-a lungul lor, deasupra lor, fie în apropiere de aterizare.

Pentru a evita căderea pe scări, iluminarea ar trebui să funcționeze prin comutare în două sensuri situate atât în partea de sus, cât și în partea de jos a scarilor.

Iluminarea trebuie să fie poziționată pentru a se asigura că scările sunt ușor vizibile. Temperatura de culoare ideală pentru iluminarea scărilor și aterizărilor este de aproximativ 3.000 K, iar iluminarea pentru treptele scărilor ar trebui să fie de cel puțin 100 lux. Iluminarea pe scări și aterizări (inclusiv lumina zilei, precum și lumina artificială) ar trebui să fie proiectată pentru a minimiza strălucirea.

Controlul și Flexibilitatea Iluminării

Dimmerele și sistemele de control inteligente permit ajustarea ușoară a iluminării pentru a se potrivi diferitelor activități și stări de spirit. Aplicațiile mobile sau tabletele oferă control de la distanță, permițând personalizarea și programarea iluminării.

Soluții de Iluminat Durabile și Eficiente

Folosirea LED-urilor în proiectarea iluminatului nu doar că reduce costurile de energie, dar oferă și o durată de viață lungă, reducând nevoia de înlocuire frecventă. LED-urile cu CRI ridicat asigură o redare fidelă a culorilor, esențială în spații precum bucătăriile și băile.

O proiectare bine gândită a iluminatului în locuință poate transforma orice spațiu într-un mediu confortabil, funcțional și plăcut. Prin combinarea diferitelor tipuri de iluminare și utilizarea tehnologiei LED, locuințele pot deveni spații mai primitoare și mai eficiente din punct de vedere energetic.

--

Pentru a alege banda sau dispozitivul LED potrivit pentru a obține nivelul LUX dorit în casa dvs., puteți utiliza calculatorul nostru pentru a transforma Fluxul Luminos (Lumen) în LUX.

 

Share: