Temperatura de culoare a luminii LED

Lumina naturală este lumina albă care nu este statică, ci o sursă dinamică, cu tonul și luminozitatea schimbătoare, pe măsură ce trece o zi și se schimbă anotimpurile. Tonul luminii albe se numește temperatura culorii și este exprimat în grade Kelvin (K). Mai jos putem vedea cum arata nuanța luminii albe in funcție de temperatura de culoare, de la alb cald (warm white) la alb rece (cool white).

Temperatura de culoare a luminii naturale se schimbă în timpul zilei, de la 2000K la răsărit și la apus (Sunrise/Sunset) până la 5500-6500K (Noon) la prânz. La umbră poate ajunge chiar și la 8000-10000K.

Surse de lumină artificiale sunt disponibile cu toate temperaturile de culoare relevante ale luminii solare. Unele dintre ele, cum ar fi lămpile cu incandescență, pot fi produse cu o singură temperatură de culoare: 2700K (numit si alb cald). LED-urile sunt surse de lumină care pot fi produse cu toate temperaturile de culoare de la 2000K la 10000K, însa ce cele mai multe se găsesc în intervalul 2700-6500K.

Alegerea noastră de temperatură a culorii pentru luminile LED pe care le cumpărăm depinde de locul în care dorim să le utilizăm si de ce atmosferă dorim să creăm.

Alb cald (Warm white) 2700K la 3900K

Lumina alba de 2700K este o lumină albă caldă, confortabilă, intimă, pe care vă recomandăm a fi folosită în camere de zi și dormitoare. Lumina albă caldă este, de asemenea, considerată bună pentru relaxare, astfel recomandam lămpi de noptieră cu temperatură mai caldă pentru a ajuta la pregătirea somnului. Trebuie reținut ca  lumina albastră din sursele cu lumina alb rece/neutru poate suprima melatonina pe care corpul dvs. o produce în mod natural noaptea pentru a vă ajuta să dormiți. Pentru aplicații de afaceri, strălucirea caldă creează o atmosferă delicata și personală, fiind recomandata  în restaurante, hoteluri și magazine de retail.

Lumina alba de 3000K este o lumină calmantă, recomandată bucătăriilor și băilor. În comparație cu 2700K, lumina caldă la 3000K creează o atmosferă relaxantă, dar cu o claritate un pic mai mare a mediului înconjurător, bună pentru zonele rezidențiale unde, de obicei, efectuați sarcini. Pentru aplicații de afaceri, strălucirea caldă creează o atmosferă confortabilă, ca acasă, în camerele de oaspeți, cafenele și magazine de îmbrăcăminte.

Lumina alba de 3500K este o lumină caldă echilibrată, utilizata cel mai bine pentru aplicații de afaceri, in dorința de a crea o atmosferă prietenoasă, primitoare, care în același timp menține oamenii atenți și concentrați. Acest efect dorit merge perfect în birouri, magazine de îmbrăcăminte, spitale, săli de clasă sau zone de luat masa.

 

Alb neutru (Pure white) 4000K la 4900K

Lumina alba 4000K este o lumină curată, concentrată, care poate merge bine în birouri, garaje și chiar in bucătării. În comparație cu lumina caldă care evocă relaxarea, albul pur te face concentrat și alert. Pentru aplicațiile de afaceri, acest lucru este excelent pentru spații de birouri, magazine alimentare, spitale, săli de clasă și buticuri de bijuterii, în special pentru cele care vând aur.

Albul de 4500K este o lumină albă curată, concentrată dar ușor rece, care va aduce claritate la majoritatea sarcinilor și va crea un mediu de lucru sigur. Recomandăm lumina albă de 4500K pentru săli de clasă, buticuri de bijuterii, în special pentru cele care vând diamante sau argint, magazine alimentare sau garaje.

Alb rece (Cold white) 5000K la 7000K

Lumina alba de 5000K este o lumină albă vibrantă, rece, care este excelentă pentru concentrare ridicată și performanța vizuale, pentru majoritatea sarcinilor. Aceasta temperatura de culoare creează cel mai sigur mediu de lucru. Recomandăm lumină albă de 5000 K pentru depozite, spitale, săli de clasă și garaje de parcare.


Albul de 5700K este o lumină albă energică, pura, bună pentru locurile de muncă, cu anumite sarcini specifice, unde se dorește o intensificare a concentrației, performanței și cea mai bună percepție a contrastului. Astfel de locuri ar putea fi depozite sau fabrici.

Luminile de culoare alba 6500K au o lumină albă ca lumină de zi, recomandată pentru locurile de muncă cu anumite sarcini specifice, unde se dorește o intensificare a concentrației, performanță. Astfel de locuri ar putea fi laboratoare, cabinete medicale sau sali de operatie din spitale. O altă aplicație importantă este agricultura, în special agricultura de interior.

Nu recomandam alumina alb rece pentru spatii rezidențiale deoarece lumina albastra din compozitie ar efecte adverse asupra somnului si poate afecta buna dispozitie, mai ales seara.


Pe scurt: 
La Zexstar găsiți benzi și module LED cu toate temperaturile de culoare importante: 2700K, 3000K, 3500K, 4000K, 4500K, 5000K, 5700K și 6500K. Benzile și modulele noastre SunLike LED pot fi achiziționate în toate aceste temperaturi de culoare și au, de asemenea, un spectru complet, similar cu lumina solară, cu CRI97 +.Image

Benzi Flexibile Profesionale LumiFlex700 SunLike CRI97+

Benzi Profesionale LinearZ LED SunLike CRI97+

Share: