Evoluția Evaluării Iluminatului LED: De la CRI la TM-30-15

Noul indice de fidelitate a culorilor TM-30 (inlocuitor CRI)

LED-urile au revoluționat industria iluminatului, oferind posibilități vaste de aplicare și o gamă largă de performanță și calitate, inclusiv în redarea exactă a culorilor. Pentru a înțelege aceste aspecte, este esențial să analizăm evoluția standardelor de evaluare a sursei de lumină, cum ar fi CRI și TM-30-15.

Fundamentele CRI

CRI (Indicele de Redare a Culorilor) este un parametru esențial în evaluarea unei surse de lumină, cu un maxim de 100 pentru sursele de lumină care imită perfect lumina zilei. Cu toate acestea, limitarea la evaluarea a doar opt culori a început să nu mai fie suficientă pentru a testa calitatea unei surse de lumină în mod complet, în special pentru tehnologiile noi de LED-uri.

Limitările CRI

Deși CRI oferă o evaluare a modului în care o sursă de lumină reproduce un set standard de culori, nu poate preveni proiectarea surselor de lumină, cum ar fi cele LED sau fluorescente, pentru a obține un scor bun la cele opt culori testate, în timp ce au un spectru general de calitate slabă.

 

Standardul TM-30-15

Pentru a aborda această problemă, TM-30-15, propus de IES și DOE, oferă o abordare mai cuprinzătoare. Standardul TM-30-15 introduce două indici principali: Indicele de Fidelitate (Fidelity Index - FI) și Indicele Gamut (Gamut Index - GI).

Indicele de Fidelitate (FI)

FI măsoară cât de fidel o sursă de lumină reproduce culorile comparativ cu un iluminator standard sau lumina zilei, folosind o evaluare a 99 de culori, spre deosebire de cele 8 utilizate de CRI. Acest lucru face ca testul să fie aproape imposibil de înșelat.

IES-ul a testat cum multe surse de lumină ce inseamna trecerea la Fidelity Index (RF) de la CRI (Ra):

 

 

Graficul arată că un număr important de surse de lumină, în principal cu LED și cu bandă îngustă fluorescentă, au un indice de fidelitate sub 80, în timp ce obțin cel puțin 80 la indicele de redare a culorilor. Nivelul recomandat ca minim necesar pentru iluminarea generală este de 80, astfel, folosind noul Index de Fidelitate, vom putea avea de ales dintre lămpile cu adevărat potrivite pentru aplicația noastră.

Pentru a face față acele surse de lumină care sunt proiectate pentru a supra-satura sau a satura anumite culori, IES-ul propune un al doilea index, indicele Gamut pentru a fi utilizat în combinație cu Indexul de fidelitate și la fel de popularizat și inclus în fișele tehnice și materialele de marketing.

Indicele Gamut (GI)

GI măsoară gradul în care o sursă de lumină saturează sau desaturează culorile. Un GI de 100 înseamnă că nu există nici o supra-saturație sau desaturare semnificativă, în timp ce valori mai mari sau mai mici indică o modificare a saturației.

Un grafic colorat este, de asemenea, sugerat ca număr de însoțire.

Noile standarde, cum ar fi TM-30-15, permit consumatorilor și designerilor de iluminat să facă alegeri mai informate, alegând surse de lumină care oferă nu doar un CRI ridicat, dar și un FI și un GI adecvate.

LED-uri de Înaltă Calitate

Tehnologiile de top, cum ar fi Nichia Optisolis și Seoul Semiconductor SunLike, nu numai că oferă valori CRI ridicate, dar îndeplinesc și cerințele ridicate ale noilor standarde, cu spectre de lumină care se apropie foarte mult de lumina zilei.

Image

Spectrum of Nichia Optisolis LED

La Zexstar puteți găsi benzi și module LED cu ambele aceste noi tehnologii:

 

Avansurile în tehnologia de iluminat LED necesită o înțelegere mai profundă a modului în care evaluăm calitatea luminii. Adoptarea noilor standarde, precum TM-30-15, ne ajută să alegem surse de lumină care nu doar că arată bine în condiții de test standard, dar oferă și o redare excelentă a culorilor într-o varietate largă de aplicații.

Share: