Informatii utile despre iluminat

Ghid alegere temperatura de culoare a luminii LED

Ghid alegere temperatura de culoare a luminii LED
Lumina naturală este lumina albă dinamică, cu tonul și luminozitatea schimbătoare, pe măsură ce trece o zi și se schimbă anotimpurile. Tonul luminii albe se numește temperatura de culoare și este exprimat în grade Kelvin (K). Mai jos putem vedea cum arata nuanța luminii albe in funcție de temperatura de culoare, de la alb cald (warm white) la alb rece (cool white).

 

Temperatura de culoare a luminii naturale se schimbă în timpul zilei, de la 2000K la răsărit și la apus (Sunrise/Sunset) până la 5500-6500K (Noon) la prânz. La umbră poate ajunge chiar și la 8000-10000K.

 

Surse de lumină artificiale sunt disponibile cu toate temperaturile de culoare relevante ale luminii solare. Unele dintre ele, cum ar fi lămpile cu incandescență, pot fi produse cu o singură temperatură de culoare: 2700K (numit si alb cald). LED-urile sunt surse de lumină care pot fi produse cu toate temperaturile de culoare de la 2000K la 10000K, însa ce cele mai multe sunt oferite în intervalul 2700-6500K.

Alegerea de temperatură a culorii pentru luminile LED pe care le cumpărăm depinde de locul în care dorim să le utilizăm si de ce atmosferă dorim să creăm.

Alb cald (Warm white) 2700K la 3900K

Lumina alba de 2700K este o lumină albă caldă, confortabilă, intimă, pe care vă recomandăm a fi folosită în camere de zi și dormitoare. Lumina albă caldă este, de asemenea, considerată bună pentru relaxare, astfel recomandam lămpi de noptieră cu temperatură mai caldă pentru a ajuta la pregătirea somnului. Trebuie reținut ca  lumina albastră din sursele cu lumina alb rece/neutru poate suprima melatonina pe care corpul o produce în mod natural noaptea pentru a ajuta somnul. Pentru aplicații de afaceri, strălucirea caldă creează o atmosferă delicata și personală, fiind recomandata  în restaurante, hoteluri și magazine de retail.

Lumina alba de 3000K este o lumină calmantă, recomandată bucătăriilor și băilor. În comparație cu 2700K, lumina caldă la 3000K creează o atmosferă relaxantă, dar cu o claritate un pic mai mare a mediului înconjurător, bună pentru zonele rezidențiale unde, de obicei, efectuați sarcini. Pentru aplicații de afaceri, strălucirea caldă creează o atmosferă confortabilă, ca acasă, în camerele de oaspeți, cafenele și magazine de îmbrăcăminte.

Lumina alba de 3500K este o lumină caldă echilibrată, utilizata cel mai bine pentru aplicații de afaceri, in dorința de a crea o atmosferă prietenoasă, primitoare, care în același timp menține oamenii atenți și concentrați. Acest efect dorit merge perfect în birouri, magazine de îmbrăcăminte, spitale, săli de clasă sau zone de luat masa.

Alb neutru (Pure white) 4000K la 4900K

Lumina alba 4000K este o lumină curată, concentrată, care poate merge bine în birouri, garaje și chiar in bucătării. În comparație cu lumina caldă care evocă relaxarea, albul pur te face concentrat și alert. Pentru aplicațiile de afaceri, acest lucru este excelent pentru spații de birouri, magazine alimentare, spitale, săli de clasă și buticuri de bijuterii, în special pentru cele care vând aur.

Albul de 4500K este o lumină albă curată, concentrată dar ușor rece, care va aduce claritate la majoritatea sarcinilor și va crea un mediu de lucru sigur. Recomandăm lumina albă de 4500K pentru săli de clasă, buticuri de bijuterii, în special pentru cele care vând diamante sau argint, magazine alimentare sau garaje.

Alb rece (Cold white) 5000K la 7000K

Lumina alba de 5000K este o lumină albă vibrantă, rece, care este excelentă pentru concentrare ridicată și performanța vizuale, pentru majoritatea sarcinilor. Aceasta temperatura de culoare creează cel mai sigur mediu de lucru. Recomandăm lumină albă de 5000 K pentru depozite, spitale, săli de clasă și garaje de parcare.

Albul de 5700K este o lumină albă energică, pura, bună pentru locurile de muncă, cu anumite sarcini specifice, unde se dorește o intensificare a concentrației, performanței și cea mai bună percepție a contrastului. Astfel de locuri ar putea fi depozite sau fabrici.

Luminile de culoare alba 6500K au o lumină albă ca lumină de zi, recomandată pentru anumite sarcini specifice de muncă, unde se dorește o intensificare a concentrației, performanță. Astfel de locuri ar putea fi laboratoare, cabinete medicale sau săli de operație din spitale. O altă aplicație importantă este agricultura, în special agricultura de interior.

Nu recomandam alumina alb rece pentru spatii rezidențiale deoarece lumina albastra din compoziție ar efecte adverse asupra somnului si poate afecta buna dispoziție, mai ales seara.

 
Pe scurt: 
La Zexstar găsiți benzi și module LED cu toate temperaturile de culoare importante: 2700K, 3000K, 3500K, 4000K, 4500K, 5000K, 5700K și 6500K. Benzile și modulele noastre SunLike LED pot fi achiziționate în toate aceste temperaturi de culoare și au, de asemenea, un spectru complet, similar cu lumina solară, cu CRI97 +.
Image

Benzi Flexibile LumiFlex700 SunLike CRI97+

Benzi LinearZ LED SunLike CRI97+

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Iluminatul alb reglabil in nuanta si culoare, adaptat naturii umane (HCL)

Iluminatul alb dinamic, adaptat naturii umane (HCL)

Iluminatul alb dinamic, adaptat naturii umane (HCL) este iluminat conceput special pentru a produce un efect fiziologic și / sau psihologic benefic asupra oamenilor. Acesta constă în adaptarea culorii și intensității luminii pe parcursul zilei prin intermediul unor soluții de iluminare cu LED-uri albe.

Iluminatul adaptat naturii umane (HCL) sprijină sănătatea, bunăstarea și performanța oamenilor prin implementarea corecta a unui sistem de lumină în funcție de efectele vizuale, emoționale și mai ales biologice ale luminii. Principalul obiectiv al Iluminării adaptate naturii umane reprezinta nevoile oamenilor, de la cele pentru petrecerea timpului liber pana la acelea necesare in mediul de lucru.

Iluminarea se bazează pe caracteristicile și efectele luminii naturale asupra oamenilor, soarele fiind o sursă dinamică de lumina cu nuanța și luminozitate schimbătoare, pe măsură ce trec ziua anotimpurile.

 

Pentru a implementa o iluminare adaptata naturii umane se folosește o combinație de surse de lumină LED albe, de obicei alb cald (2700K) și alb rece (6500K). Această soluție se numește și iluminare albă reglabilă (tunable white). Prin reglarea intensității fiecărui sir de LED-uri, se poate obține o lumină albă cu o nuanță între 2700K și 6500K.

Acesta este un mod nou de a utiliza și implementa lumina artificială, în conformitate cu schimbările luminii naturale și rezultatele obținute de studiile de cercetare despre efectele acesteia asupra oamenilor.

Lumina energizanta, Alb 4000K la 6000K

Intensitatea crescută de iluminare si cu o nuanța neutra/rece (4000-6000K) permite oamenilor să lucreze într-un mod mai concentrat, să obosească mai greu, să facă mai puține erori și să detecteze erorile mai precis. Iar ceea ce face viața mai plăcută pentru individ, este mai profitabil în general pentru companie.

Lumina calda, Alb 2000K la 4000K

Iluminatul cald este, confortabil, intim, bun pentru relaxare. In plus, recomanda lumini cu temperatură mai caldă pentru a ajuta la pregătirea somnului. Trebuie reținut ca lumina albastră din sursele cu lumina alb rece poate suprima melatonina pe care corpul uman o produce în mod natural noaptea pentru a ajuta să doarmă.

Pentru a obține cele mai bune rezultate dintr-un iluminat de acest tip trebuie sa tine cont de mai mult aspecte:

1. Lumina adaptata naturii umane trebui sa aiba un spectru solar

Sursele de lumină adaptate naturii umane trebuie să aibă un spectru similar cu lumina zilei. S-ar putea părea la fel de elementar ca să spunem că „o mașină trebuie să aibă roți”, dar există o mulțime de surse de lumină pe piață care nu au acest spectru. De exemplu, o lampă fluorescentă are un spectru cu multe vârfuri și valori minime, foarte diferite de lumina soarelui.

 LED-urile standard au un spectru suficient de lin pentru majoritatea proiectelor, dar pentru cele mai bune rezultate se recomandă un LED cu spectru complet, cum ar fi Seoul SunLike (ilustrat mai jos) sau Nichia Optisolis.Image

Spectrum of Nichia Optisolis LED 

 

2. Indicele de redare a culorilor (CRI) trebuie sa fie de cel putin 90

Indice de redare a culorilor cat mai bun este necesar pentru iluminarea centrică umană, CRI95 + fiind optim și 90+ acceptabil. Cu CRI sub 80 de culori nu va arăta deloc așa cum se întâmplă în lumina naturală, așa că nu se pune problema folosirii unor astfel de surse de lumină.

 

 

3. Iluminarea trebuie sa fie la nivel optim

Iluminatul adaptat uman ar trebui să ofere suficientă iluminare pentru sarcina pe care o îndeplinește. Acest lucru este provocator datorită faptului că LED-urile albe calde și cele reci trebuie folosite în combinație, toate cu luminozitate reglabilă. Astfel, aveți duble surse de lumină comparativ cu versiunea statică.

Există două metode principale pentru obținerea unei lumini albe dinamice, prin surse de lumină interpolate sau paralele.

Sursele de lumină interpolate înseamnă LED-uri albe / albe reci sunt plasate în perechi, linii paralele sau clustere, pe aceeași bandă sau modul. Acest modul este nucleul unui corp de iluminat.

 

Utilizând LED-uri interpolate pe o banda, va rezulta un cost de sistem mai mic. Problemele potențiale sunt luminozitate insuficientă, fiabilitate mai scăzută datorită temperaturilor mai mari de funcționare și managementului termic problematic.

Folosirea de module sau benzi separate pentru fiecare dintre cele două temperaturi de culoare albă va produce luminozitate mai mare, fiabilitate îmbunătățită, dar va crește costul. Cu toate acestea, o astfel de combinație nu este practică în corpurile care au un spațiu limitat, cum ar fi cele liniare sau subțiri insa se pot folosi perfect pentru iluminarea din scafe și tavane luminoase.

4. O soluție de iluminare adaptata naturii umane ar trebui să fie ușor de utilizat.

Diferite programe și programare manuală trebuie să existe, pentru orele de seară și de noapte sau chiar pentru ziua găurii. Pentru uz rezidențial, ar trebui să existe o aplicație foarte ușoară și, de asemenea, cu moduri complet programate.

Transformatoarele și sistemele de control trebuie să discute între ele într-un standard larg utilizat din universul Internet of Things (IOT). Zigbee, KNX, 0-10V, sunt exemple relevante. Aplicatiile recomandate sunt: Casambi sau Philips Hue.

Motivele sunt evidente, de la un număr crescut de produse compatibile pentru control la garanția pe termen lung că sistemul ușor poate fi modernizat sau întreținut.

La Zexstar veți găsi benzi și module LED de înaltă performanță pentru iluminare adaptata naturii umane, precum si toate componentele pentru alimentare si control ușor de utilizat.

Pentru prin module LED interpolate, puteți alege benzile și modulele albe tunabile cu ajutorul LED-urilor Nichia pentru cel mai bun raport preț / performanță. Avem chiar și un modul pătrat mare pentru tavane întinse sau corpuri de iluminat mari de suprafață.

Module si benzi LED cu mai multe nuante de alb

Dacă doriți să folosiți benzi sau module LED paralele pentru fiecare temperatură de culoare, vă recomandăm gama noastră de produse Sunlike, cu multe variante din care să alegeți.

Module si benzi LED cu spectru solar (SunLike) CRI97+

LED-uri Nichia Optisolis ilumineaza muzee de arta Germania si Japonia

LED-uri Nichia Optisolis ilumineaza muzee de arta Germania si Japonia

Inovatoarele LED-uri cu tehnologia Optisolis de la Nichia sunt LED-uri cu spectru natural care emit lumină care se potrivește îndeaproape cu spectrul luminii solare naturale.

Rezultatul extraordinar este obținut folosind o nouă tehnologie revoluționară de fosfor și un cip LED albastru special. Spectrul cipului albastru de 420 nm nu conține aproape deloc emisii UV și în combinație cu fosforul atinge o valoare CRI de 98+, un număr extrem de ridicat având în vedere că lumina solară are scorul CRI 100.

LED-ul Nichia Optisolis de înaltă calitate a luminii ilumineaza culorile în mod precis și adaugă beneficiul creșterii conștientizării contrastului și texturii. În combinație cu emisiile lor UV foarte scăzute, corpurile de iluminat Optisolis sunt deosebit de potrivite pentru utilizare în muzee și galerii de artă, unde este preferată cea mai mare valoare CRI posibilă, fără a deteriora lucrările valoroase de artă cu raze UV.

Primii care au implementat iluminatul Nichia Optisolis sunt muzeele din Germania: Muzeul Zeppelin din Friedrichshafen, Muzeul Ludwig din Koblenz și Muzeul Picasso din Münster.

Zeppelin Museum Friedrichshafen: LED lighting (left) and Optisolis LEDs by Nichia / Lumitronix (right)
Diferența dintre sistemul de iluminat anterior, cu LED-uri CRI80 (STANGA) și noul Nichia Optisolis CRI98 + (DREPTA) este clar vizibilă în cazul tablourilor adăpostite în Muzeul Zeppelin Friedrichshafen
Vizitatorii pot aprecia pentru prima dată adevăratele culori și texturi ale lucrărilor unice ale lui Picasso în Muzeul Picasso Münster. Diferența dintre noul sistem de iluminare, cu LED-urile Nichia Optisolis la stânga și cele anterioare cu LED-urile CRI 80 obișnuite la dreapta este clară.
Ludwig Museum Koblenz Nichia Optisolis (LEFT) compared with previous LED (RIGHT)

De asemenea, LED-urile de la Nichia Optisolis pun în evidență picturile îndrăznețe și pline de culoare în Muzeul Ludwig Koblenz (sistem de lumină Optisolis in STÂNGA, sistem de iluminare cu LED-uri anterioare in DREPTA.

Vizitatorii de la Muzeul de Artă Otsuka, situat în orașul Naruto, Japonia, pot acum să experimenteze tonurile vii și detaliile mai fine ale operelor de artă expuse prin iluminarea cu corpuri de iluminat care utilizează Optisolis. Lucrările de artă expuse au acum o fidelitate și un grad de naturalețe ridicat, care înainte puteau fi obținute doar cu ajutorul luminii naturale.  Muzeul de Artă Otsuka prezintă reproduceri în ceramică ale unor opere de artă celebre și este cea mai mare expoziție permanentă din Japonia. Vizitatorii pot admira peste o mie de reproduceri ale unor opere de artă occidentale neprețuite, de la fresce antice la picturi moderne. 
 

Corpuri de iluminat cu LED-uri usor de construit datorită modulelor noastre Optisolis LED

Cu modulele noastre LinearZ Nichia Optisolis, puteți construi cu ușurință corpuri de iluminat liniare datorită conexiunii plug & play și a formatului Zhaga.

Module LED Nichia Optisolis CRI97+

Ghid de iluminare scafe cu Benzi LED

Ghid de iluminare scafe cu Benzi LED

Iluminatul indirect prin scafe de lumina este o tendință benefică si foarte populara în design-ul interior, cu accent pe natura umană și modul în care se comportă lumina naturală. Este in prezent utilizat pe scară largă, fiind in multe proiecte principal mod de a ilumina spațiul interior.

O scafa de lumină este o linie luminoasa care poate fi obținută printr-o bandă LED ascunsă din vedere în interiorul unui spațiu din perete sau tavan, care luminează o suprafață adiacentă. Lumina se reflectă de pe această suprafață în spațiul care trebuie iluminat. De aceea, liniile de lumină sunt cunoscute în mod obișnuit sub denumirea de iluminare din scafa sau indirectă.

Ghid de iluminare scafe cu benzi LED

Atracția este asemănarea cu lumina naturală. Cu sursa de lumină adecvată, ne-am putea imagina că scafa este de fapt o fereastră ascunsă spre exterior, de unde curge lumina soarelui.

Să explorăm cum putem obține cele mai bune rezultate din iluminatului indirect cu scafe

1. Alegeți o sursă de lumină LED cu fluxul luminos potrivit

Iluminatul indirect poate servi o varietate de scopuri. Poate ghida oamenii, evidenția elementele arhitecturale sau poate evoca o anumită tendință de design, oferind în același timp iluminare ambientală, generală sau pentru sarcini.

Sfatul nostru este ca scopul și rolul jucat de scafa în iluminarea unui spațiu să decidă tipul de sursă de lumină care va fi instalat. Următoarele informații despre fluxul luminos pe metru poate servi drept ghid util:

Lumina ambientală sau evidențierea obiectelor sau elementelor de mobilier: până la 600 de lumeni pe metru

Benzi LED cu cel mult 600 lm/m

Subliniați elementele arhitecturale: până la 1200 de lumeni pe metru (multe alte surse de lumină există în spațiu)

Benzi LED cu cel mult 1200 lm/m

Iluminare generală linii de lumină până la 1800 lumeni pe metru, în funcție de designul și materialele folosite ale scafa. Pentru iluminarea de lucru necesarul creste pana la 2500 lumeni pe metru.

Benzi LED cu cel mult 2400 lm/m

Sugestie pentru lungimea scafei de lumină pentru un living de 20 mp cu 2,5 m înălțime, cu scopul de iluminat general (linia de lumina este principala sau singura sursa de iluminat din spatiu):

  • Linii de lumină cu banda LED de 500 lm / metru: lungimea totală de cel puțin 40 metri
  • Linii de lumină cu banda LED de 1000 lm / m: lungime totală de cel puțin 20 m
  • Linii de lumină cu banda LED 2000 lm / m: lungime totală de cel puțin 8 m

2. Utilizați surse de lumină eficiente din punct de vedere energetic

Alegeți module sau benzi LED cu o eficiență energetică ridicată, cel puțin 100 lm / w, și așezați-le în interiorul scafei într-un mod în care cea mai mare parte a luminii emise ajunge pe suprafața reflectorizantă, un perete sau tavan, care o direcționează în spațiul interior.  Ar trebui prevenită risipa de energie pentru a ilumina părțile interioare ale scafei. Benzi LED cu 120-180° sunt recomandate, așezate, atunci când este posibil, într-un unghi:

Suprafețele care sunt mai absorbante decât reflectorizante, cum ar fi vopseaua închisă sau lemnul, trebuie evitate pentru scafe, cu excepția cazului în care designul este primordial fata de eficiența energetică. Plafoanele albe dau cele mai bune rezultate, cele negre, maro închis sau gri cele mai slabe.

 

 

3. Alegeți module sau benzi LED cu cea mai bună calitate a luminii, spectru și indice de redare a culorilor.

Pentru iluminarea generală cu linii de lumină directa sau indirecta, ar trebui să alegeți benzi sau module LED care să fie similare cu lumina de zi în spectru sau temperatura culorii. 

Temperatura de culoare a luminii ar trebui sa fie aleasa in funcție de spațiul iluminat si/sau activitățile ce se desfășoară in interior. Pe scrut recomandam 2700-4000K pentru locuințe, 4000-5000K pentru birouri si peste 5000K pentru cabinete medicale, depozite sau creșterea plantelor. Mai multe detalii in articolul de la acest link.

In legătura cu indicele de redare a culorilor, CRI, recomandam benzi cu LED cu minim CRI80 sau pana la CRI98 pentru toate locurile de muncă și de locuit, cum ar fi biroul, camera de zi, dormitorul, bucătăria sau sufrageria. Mai multe informatii gasiti in acest articol.

 În prezent, cea mai apropiată potrivire cu lumina soarelui provine de la LED-urile echipate cu tehnologie cu spectru complet, precum Nichia Optisolis și Seoul Semiconductor SunLike, ambele cu spectru aproape asemănător zilei și scoruri maxime pentru toate culorile testului CRI. Spectrul lor și cum se compară cu lumina soarelui și cu alte surse de lumină pot fi văzute mai jos.Image

Spectrum of Nichia Optisolis LED

 

5. Instalați benzi LED cu cea mai lungă durată de viață, cu cea mai mică schimbare de culoare și reducere a luminii. 

Sunt recomandate surse de lumină LED de lungă durată, cu o schimbare minimă a culorii in timp, în special pentru instalațiile cu lungimi considerabile. Dacă luminozitatea sursei de lumină se reduce prea curând sau temperatura culorii se schimbă, înlocuirea totală a instalației ar putea fi singura soluție pentru iluminarea uniformă.

De exemplu, dacă în instalație se folosesc sursele „LED 1” și lumina se schimbă ca în imaginea din dreapta, înlocuirea doar a unor secțiuni cu „LED 2” va agrava lipsa de uniformitate, ca în imaginea de mai jos.

Un „curcubeu” de nuanțe de alb nu este în general de dorit. Înlocuirea părților unei instalații poate duce la un astfel de rezultat.

6. Folosiți benzi cu LED-uri ușor de instalat și cu redundanță redusă a pieselor

Sursele de lumină trebuie răspândite cu ușurință pe distanțe lungi și să utilizeze cât mai puține elemente auxiliare, de exemplu cabluri, conectori, șuruburi sau transformatoare. Este recomandat un transformator de capacitate mare pentru o scafa completa.

 

7. Instalați o opțiune de reglare a intensității luminoase pentru benzile utilizate la iluminatul general

Scafele pentru iluminatul general vor folosi benzi LED suficient de luminoase pentru a asigura niveluri ridicate de iluminare în întreaga încăpere. Deoarece pot exista multe situații în care este necesară o lumină mai slabă, vă recomandăm să instalați o opțiune de reglare a intensității luminoase. 

Benziile LED cu dimming necesită ca atât benzile LED, cât și transformatorul să fie dimmabile. Intensitatea luminii poate fi apoi controlată prin intermediul unui variator extern. Acesta poate fi un comutator de perete rotativ sau cu buton, o telecomandă, un semnal de control inteligent al clădirii sau o aplicație pe telefon sau tabletă.

 Transformatoarele au o compatibilitate specifică cu un tip de variator și necesită un anumit mod de a pune & conecta firele electrice. Este foarte recomandat ca tipul de control al dimmerului să fie achiziționat în același timp cu transformatorul și banda LED. De asemenea, dimming-ul este cel mai bine luat în considerare în etapa de proiectare, astfel încât instalația electrică să fie făcută în consecință

 

Articole recomandate:

Cum se construiesc linii de lumină sau corpuri liniare de iluminat cu benzi LED

Cum se construiesc linii de lumină sau corpuri liniare de iluminat cu benzi LED

Informatii utile despre constructia unui tavan extensibil iluminat cu benzi LED

Informatii utile despre constructia unui tavan extensibil iluminat cu benzi LED

Ce temperatură de culoare LED să alegeți pentru un proiect, de la 2700K la 6500K

What LED Color Temperature to choose for a project, from 2700K to 6500K

Indexul de culoare CRI recomandat pentru diferite proiecte de iluminat

Indice de culoare CRI recomandat pentru diferite proiecte de iluminat

 

 

 

 

 

LED-urile SunLike îmbunătățesc somnul si reduc încordarea ochilor

LED-urile SunLike îmbunătățesc modelele de somn si reduc încordarea ochilor, au descoperit două studii de cercetare

Efectele pozitive asupra sănătății ale luminii LED-urilor SunLike cu spectru complet de la Seoul Semiconductor au fost descoperite în două studii independente, de către universități din Elveția și Coreea de Sud.

Noua tehnologie LED SunLike aduce o îmbunătățire majoră în distribuția spectrală a puterii (SPD) luminilor LED, care acum imită spectrul-ul soarelui, în limitele gamei vizuale umane. 

LED-urile SunLike pot fi utilizate într-o varietate de aplicații, inclusiv în iluminarea centrată pe om sau în iluminarea pentru sănătate și bunăstare, unde se poate aplica iluminare reglabilă pentru a îmbunătăți bunăstarea umană.

 

SunLike LED Desgin 

LED-urile SunLike folosesc un amestec cu trei fosfori și un emițător violet pentru a realiza spectrul-solar.

 

Un studiu publicat de Universitatea din Basel din Elveția intitulat „Efectul luminii de zi pe confortul vizual, melatonina, starea de spirit, performanța de veghe și somnul” a descoperit că voluntarii aveau un confort vizual mai bun, mai multă vigilență și stări de spirit mai fericite asociate cu expunerea la LED-urile SunLike, în comparație cu alte LED-uri.

Universitatea a publicat cercetarea în Journal of Lighting and Research Technology. Profesorul Christian Cajochen a condus echipa de cercetare care investighează ceea ce se numesc "LED-uri cu un spectru luminos de zi".

Rezultatele se bazează pe un studiu efectuat de voluntari care, în două sesiuni de testare separate, au fost expuși la LED-urile SunLike de la Seoul Semiconductor, într-o sesiune și la LED-uri albe convenționale cu același CCT, în cealaltă sesiune. Voluntarii expuși la distribuția uniformă a puterii spectrale (SPD) a LED-urilor SunLike experimentează modele de somn mai bune și au raportat confort vizual îmbunătățit și vigilență crescută în timpul zilei.

15 tineri voluntari bărbați au luat parte la testele din Basel, petrecând 49 de ore de două ori într-un laborator. În cadrul fiecărei sesiuni, voluntarii au primit expunere la lumină la același nivel de CCT și intensitate, singura diferență fiind SPD-ul produselor de iluminat bazate pe LED.


În general, cercetătorii au spus că voluntarii au raportat un confort vizual mai bun, mai multă vigilență și stări de spirit mai bune asociate cu expunerea la SunLike în comparație cu expunerea convențională la LED. Dar studiul oferă, de asemenea, câteva date cantitative despre modelele de somn.

„Avem dovezi că o soluție cu lumină de zi are efecte benefice asupra confortului vizual, vigilenței în timpul zilei și intensității somnului la voluntarii sănătoși. Activitatea Delta EEG (0,75–4,5 Hz) a fost semnificativ mai mare după LED-ul luminii de zi decât expunerea la LED-urile convenționale în timpul nopții post-lumină.

Testele Delta EEG (electroencefalogramă) înregistrează undele cerebrale asociate cu mișcarea non-rapidă a stadiului 3 de somn, uneori numit somn cu unde lente, care este considerat indicativ al profunzimii somnului."  -  au fost concluziile studiului.


Al doilea studiu a fost realizat de echipa de cercetare a Laboratorului de Informații Biomedicale, Colegiul Național de Medicină din Seul din Coreea. De asemenea, a constatat că folosind module de iluminare cu LED bazate pe SunLike, disconfortul ochilor este semnificativ redus, iar calitatea somnului este îmbunătățită în comparație cu utilizatorii convenționali de iluminat cu LED.

Cercetătorii au efectuat experimente pe adulți, inclusiv studenți absolvenți de la Universitatea Națională din Seul, care petrec mult timp studiind la biroul. Fiecare participant a fost instruit să folosească lampa de birou SunLike și lampa LED convențională timp de 3 ore înainte de culcare. Echipa a realizat un chestionar și a analizat semnele vitale ale participanților înregistrați în timpul somnului.

Evaluarea subiectivă prin chestionare a arătat o scădere semnificativă a oboselii oculare și o îmbunătățire accentuată a calității somnului. Cercetătorii au descoperit că îmbunătățirea senzației de a nu reîmprospăta după un somn în dimineața următoare a fost semnificativă statistic.

Ca urmare a analizei semnului vital măsurat, timpul necesar pentru a adormi este cu 23% mai rapid, iar timpul de pauză în timpul somnului a fost îmbunătățit și cu 43%. Prin urmare, echipa de cercetare a constatat că eficiența somnului ca indicator al somnului a fost îmbunătățită semnificativ de la 88% la 94%.

„Concluzionăm că aceste efecte se datorează stabilizării ritmului sistemului nervos autonom, care se manifestă prin inactivarea nervului simpatic și a activității nervului parasimpatic prin iluminarea bazată pe SunLike”, a declarat echipa de cercetare a SNU. „Lumina afectează ritmul circadian al oamenilor. Pentru a îmbunătăți bioritmul, putem regla lumina în funcție de fusul orar și vom folosi o sursă de lumină aproape de lumina soarelui ”, a declarat echipa de cercetare a SNU.

Acum se pot ușor construi corpuri de iluminat SunLike datorită benzilor și modulelor LED de la Zexstar

Cu benzile noastre LumiFlex700 cu LED-uri SunLike veți avea o sursă de lumină naturală strălucitoare ușor de instalat pe distanțe lungi, perfectă pentru lumini din scafa, iluminare arhitecturală sau indirectă. Cu gama noastră de module LED LinearZ SunLike puteți construi cu ușurință corpuri de iluminat liniare datorită conexiunii plug & play și a formatului Zhaga.

Utilizând PowerControler-ul nostru compatibil Casambi și modulele sau benzile LED, puteți de asemenea să vă construiți cu ușurință propria soluție de iluminare centrată pe om.

De exemplu, puteți utiliza o combinație simplă de module LED de 2700K și 6500K sau unul mai complex de 2700K, 4000K și 6500K.

Benzi LED LumiFlex cu LED-uri Seoul Semiconductor SunLike CRI97+

Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97+

Sistem de control PowerControler V2 pentru benzi si module LED

 

LED-urile SunLike dezvăluie culoarea și profunzimea operelor de arta

LED-urile cu spectru natural SunLike de la Seoul Semiconductor dezvăluie culoarea și profunzimea operelor de arta

Noile LED-uri SunLike de la Seoul Semiconductor sunt primele LED-uri cu spectru natural din lume, deoarece produc o lumină care se potrivește foarte bine cu spectrul luminii solare naturale.  Acest lucru este posibil prin utilizarea unei tehnologii TRI-R noua arhitecturi de LED, cu un emițător violet în combinație cu un amestec de fosfor roșu, verde și albastru (RGB), spre deosebire de LED-urile albe convenționale care folosesc un emițător albastru și fosfor galben. 

Spectra comparison Sunlike LEDs, sunlight, ordinary LEDs, fluorescent light
Acest nou design face posibil ca un LED să redea culorile foarte precis, aproape ca lumina soarelui, cu beneficiile suplimentare ale unei mai mari conștientizări a contrastului și texturii.

Sunlike LEDs will make art have the same colors and contrast as under sunlight


Calitatea ridicată a spectrului luminos al LED-urilor SunLike este confirmată atât de indicele tradițional de redare a culorilor (CRI), cât și de noul indice de fidelitate a culorilor. 

LED-urile SunLike au CRI 97+ și Rf 96(TM30 Fidelity Index), valori care indică acuratețea ridicată a reproducerii culorii originale din 99 de indici de culoare reprezentativi.

 

SunLike TM-30 Color Fidelity Score

Cu calitatea unică a spectrului luminos, corpurile de iluminat cu LED SunLike sunt perfecte pentru iluminarea artei, cum ar fi picturile, frescele, mozaicurile, sculpturile și multe alte exponate. În curând vom vedea arta din multe muzee sau locuri istorice din întreaga lume într-o lumină nouă.

Muzeul Grevin din Paris instalează lumini pe bază de LED-uri SunLike de la Seul

Cunoscutul muzeu de ceară din Paris iluminează acum figurile de ceară, de la celebrități la oameni de știință, cu LED-uri SunLike CRI 97+, permițând astfel vizitatorilor să experimenteze culorile vii și detaliile subtile ale operelor de artă. Puterea luminoasă a noilor corpuri de iluminat are ca rezultat un aspect mai realist al figurilor, pe care vizitatorii îl vor experimenta ca tonuri de culoare mai realiste în raport cu iluminatul anterior. În plus, lipsa unui vârf albastru de la noul sistem de iluminat elimină reflexiile dispersate și strălucirea.

 Iluminarea Muzeului Grevin cu LED-uri SunLike

O instalație de iluminat muzeal de la Grevin din Paris aduce o iluminare de înaltă calitate pentru exponatele de ceară prin intermediul unor lumini care se bazează pe tehnologia SunLike LED de la Seoul Semiconductor. (Credit foto: imagine oferită de Seoul Semiconductor.)

Muzeul Grevin este situat pe Bulevardul Montmartre. Exponatele variază de la faimosul om de știință Albert Einstein, la celebrități decedate, precum Michael Jackson, până la artiști actuali, precum Katy Perry.

Ledurile SunLike dezvăluie mai multă culoare și profunzime la picturile murale de la Pompei

Distribuția uniformă a puterii spectrale, permisă de un amestec de trei fosfori ai LED-urilor SunLike, redă acum în mod natural picturile murale antice, asigurându-se că vizitatorii vor experimenta pe deplin culoarea și textura afișajului.

 Iluminarea Pompeiului cu LED-uri SunLike

Distribuția spectrală uniformă a puterii, permisă de un amestec de trei fosfori, redă în mod natural picturile murale antice, asigurând că vizitatorii vor experimenta pe deplin culoarea și textura afișajului.

Lumini SSL personalizate, bazate pe  LED-uri SunLike, dezvăluie mai multă culoare și profunzime la picturile murale din ruinele din Pompei. După cum sugerează și numele, intenția tehnologiei LED este de a face ca obiectele să pară ca și cum ar fi iluminate de lumina naturală a soarelui.

LED-urile SunLike oferă un rating de 97 plus pentru CRI, Rf și, de asemenea, CQS, scorurile CQS implicând faptul că ochiul uman poate percepe atât culorile saturate îndrăznețe, cât și cele subtile.

În cazul ruinelor Pompeiului, SPD și redarea superioară a culorilor de la SunLike înseamnă că vizitatorii vor vedea culorile cu acuratețe. În plus, LED-urile împachetate au ca rezultat un raport de contrast ridicat, ceea ce înseamnă că spectatorii pot percepe mai bine profunzimea - și, prin urmare, textura - în picturile murale.

Facil sa construiți lumini LED SunLike datorită benzilor & modulelor LED de la Zexstar

Cu benzile noastre LumiFlex700 SunLike LED veți avea o sursă de lumină naturală strălucitoare, ușor de instalat pe distanțe lungi, perfectă pentru scafe,  lumini arhitecturale sau pentru iluminarea directa, iar cu modulele noastre LinearZ SunLike LED puteți construi cu ușurință corpuri de iluminat liniar datorită conexiunii plug & play și a formatului Zhaga.

 

Benzi profesionale LumiFlex cu LED-uri Seoul Semiconductor SunLike CRI97+

Module profesionale LinearZ cu LED-uri Seoul Semiconductor SunLike CRI97+

 

Benzi LED LinearZ pentru iluminat optim in cresterea plantelor (Horticultură)

Benzi LED LinearZ pentru iluminat optim in cresterea plantelor (Horticultură si Acvaristica)

Cultivarea plantelor la lumina artificiala, în medii închise și controlate complet, este o abordare cu popularitate în creștere. De asemenea, există o concurență din ce în ce mai mare pentru a avea rezultate foarte bune la un cost scăzut și cât mai rapid posibil, astfel încât sistemul de iluminat joacă un rol crucial.

 

Mai jos veți găsi un ghid rapid despre construirea celui mai eficient sistem de iluminare.

1) Cercetarea este recomandata

Primul pas este sa descoperiți spectrul și intensitatea de lumină optima pentru plantele dvs.

Puteți începe citind articolul nostru detaliat despre iluminatul horticol, aici.

2) Alegeți valoarea PPFD și culoarea de lumina potrivită pentru plantele dvs.

Cu cele mai noi realizări tehnologice, LED-urile de lumină albă cu spectru special sau complet sunt cele mai eficiente și mai economice surse de lumină pentru creșterea plantelor. Cu temperatura albă de 3000K, veți avea plante cu aspect mai plăcut, în timp ce cu 5000K veți obține o creștere mai rapidă.

Spre deosebire de combinația clasica de LED-uri albastre si roșii, lumina alba speciala are randament mai bun de creștere si păstrează aceeași percepție asupra culorilor ca lumina naturala. Este foarte dificil de lucrat într-un spațiu iluminat cu spectru incomplet de culori, doar rosu si albastru ,cu lumina verde absenta, iar într-un spațiu rezidențial aceasta lumina este si mai deranjanta.

Cu LED-urile noastre Nichia 757 Rsp0a cu lumină albă de spectru special pentru creșterea plantelor sau cele cu spectru complet Nichia Optisolis CRI98 plantele dvs. vor crește cu până la 50% mai bine decât lumina convențională, inclusiv LED-uri albe standard, o combinație de LED-uri roșii și albastre sau tuburi fluorescente, pentru un consum mai mic de energie.

Nichia LED for Horticulture

Valorile PPF și PPF / Watt ale modulelor noastre LinearZ sunt în tabelul de mai jos. De asemenea, veți găsi PPFD pe metru pătrat de la o distanță de 30 cm între leduri și frunzele plantei:

Values for LinearZ in PPF

Exemple de PPFD recomandate (PPF pe metru pătrat) pentru unele plante obișnuite cultivate în interior:

Examples of PPFD for common plants

Pentru mai multe valori, citiți articolul nostru detaliat aici.

Pentru a lumina plantele din tabelul de mai sus, puteți utiliza datele de mai jos recomandate, pentru fiecare metru pătrat de sol.

How Many LinearZ modules are needed for horticulture

 

La o distanță de 30 cm, două module LinearZ LED 3000K vor avea 354 PPFD, iar la 56 cm valoarea fi de 100 PPFD. 

Distanta este foarte importanta din cauza legii pătratului invers al luminii. Aceasta afirmă că intensitatea pe unitatea de suprafață variază în mod invers proporțional cu pătratul distanței. Vă recomandăm să plasați lumina la 20 cm de plante. Dacă, în schimb, puneți luminile la o distanță de 2 metri, veți avea nevoie de o cantitate de lumină de 100 de ori mai mare!

3) Minimizați costul energetic, cu mai buna eficacitate in PPF / Watt

Sistemul cu LED-uri ar trebui să furnizeze PPF ridicat pentru consum minim de energie (PPF/W), astfel încât costurile dvs. de operare sa fie foarte mici. De exemplu, banda noastră LED LinearZ Nichia pentru Horticultura Rsp0a la 5000K are 1,82 PPF / Watt, una dintre cele mai bune valori de pe piață.

4) Aveți grijă de stabilitatea culorilor

Sistemul cu LED-uri ar trebui să aibă o schimbare de culoare minimă pe parcursul duratei sale de funcționare, altfel plantelor în creștere vor fi afectate.

De regulă, LED-urile de lungă durată, precum cele fabricate de Nichia, Osram sau Cree au o stabilitate excelentă a culorilor. Modulele noastre LED Nichia au o stabilitate a culorii foarte bună pentru o perioadă de funcționare minimă de 60.000 ore.

5) Toate LED-urile ar trebui să aibă 3000K sau 5000K

Chipurile LED-urile albe, au variații de material și de proces care duc la LED-uri cu variație în nuanța luminii albe emise. De exemplu, LED-urile albe calde Nichia ieșite din linia de producție pot avea o temperatură de culoare între 2580K și 4260K. Dacă s-ar integra direct în benzi sau lumini pentru creșterea plantelor, rezultatele vor fi foarte slabe.

Pentru a preveni problema de mai sus, LED-urile trebuie să fie sortate și grupate în loturi cunoscute sub numele de "Bin-uri de cromaticitate". Astfel, pentru a avea toate LED-urile în bandă cu 3000K sau 5000K, sortarea MacAdam Ellipse în 3 trepte este obligatorie.

6) Modulele trebuie să fie ușor de instalat sau înlocuit

Horticultura folosește intensiv sistemul de iluminat, cu timp de rulare zilnic de 12-16 ore. Din acest motiv, modulele sau benzile trebuie înlocuite cu ușurință. Forma și standardul de conectare Zhaga este recomandat, deoarece înseamnă că benzile cu LED-uri pot fi ușor instalate sau înlocuite.

LED-urile noastre LinearZ sunt disponibile în module ușor de instalat plug & play cu standardul Zhaga. LinearZ 52 respectă Zhaga Book 7 L56W2 și LinearZ 26 cu Book 7 L28W2.

Modulele LinearZ utilizează un sistem de alimentare Plug & Play care permite conectarea firelor fără a folosi un pistol de lipit și sunt disponibile în versiunea curentă constantă pentru cea mai mare eficiență energetică.

Puteți achiziționa LinearZ direct de mai jos:

Module LinearZ cu LED-uri Nichia Rsp0A pentru horticultură

 

Rezultate similare sunt posibile cu spectrul nostru complet LinearZ cu LED-urile Nichia Optisolis cu CRI98 +

Module LinearZ cu Nichia Optisolis 5000K cu spectru complet CRI98 +

 

 

 

Ghid de alegere lumini LED cu CRI-ul potrivit

Ghid de alegere lumini LED cu CRI-ul potrivit

Indicele de redare a culorilor sau, pe scrut CRI, este o cuantificare printr-un număr de la 0 la 100 a abilitații unei sursă artificială de a ilumina culorile, in comparație cu modul in care le percepem la lumina zilei. Scorul maxim este de 100, pentru lumina zilei dar si lămpi incandescente sau cu halogen.

Indicele CRI a fost necesar sa devina un standard in 1974, impus de Comisia Internațională de Iluminare (CIE), datorită variației largi a capacității de a reproduce culorile a unor noi tehnologi devenite foarte populare atunci: lămpile fluorescente sau cu descărcare in gaz, ce aveau un scor cuprins între 17 și 96, existând chiar și unele cu valoare negativă precum cele cu presiune joasă de sodiu (tip galben folosit la lămpile stradale).

Astăzi, cu peste 40 de ani de utilizare, indicele CRI este ferm înrădăcinat în industria iluminatului și în rândul profesioniștilor. Cu toate acestea, nu a reușit să obțină multă tracțiune în rândul publicului larg, din cauza faptului că, la scurt timp după introducerea sa, nu a devenit foarte relevant pentru decizie de cumpărare a corpurilor de iluminat. Motivul a fost că majoritatea lămpilor erau construite pentru aplicații specifice, care necesitau o valoare CRI minimă, astfel încât nu se putea greși cu alegerea lămpii.

Începând cu anii 2000, tehnologia LED a schimbat acest lucru. Fiind prima sursă de iluminare care poate fi utilizată pentru orice aplicație și cu o gamă completă de performanță și nivel de calitate, capacitatea de a reproduce cu exactitate culorile poate varia intre 60 si 99.

Prin urmare, este obligatoriu să alegeți LED-urile cu nivelul CRI corect pentru aplicația dvs.

CRI comparison

 

Imaginea de mai sus arată modul în care culorile pot arăta diferit pe baza scorului CRI a sursei de lumină. Un roșu vibrant sub lumina soarelui sau o lumină cu valoare CRI ridicată poate părea șters sau chiar portocaliu sub o lumină CRI scăzută.

Ca regulă generală, trebuie să alegeți surse de lumină cu CRI mai mare de 80, cu excepția cazului în care această lumină este utilizată doar în scop orientativ, în aer liber pentru stâlpi de iluminat sau spatii interioare precum coridoare sau scări.

In plus, daca valoarea CRI nu este specificata in fisa sau descrierea produsului atunci presupuneți ca este mai mica de 80. Acel produs nu este recomandat decât pentru puținele aplicații enumerate mai sus.

Când este posibil, ar trebui să alegeți lumini cu un CRI mai mare de 90, așa cum se recomandă în tabelul de mai jos:

Aplicație Valoare minima CRI Valoare recomandata CRI
Rezidențiala    
Dormitor 80 97
Sufragerie 80 95
Baie 80 97
Bucatarie 80 97
Pentru afaceri    
Birou, munca generala 80 97
Birou, munca cu culori 90 97
Birou de design, arhitectura 80 97
Comercial    
Magazin Electronice 80 90
Magazin de moda 90 97
Magazin de bricolaj 80 90
Magazin de mobila si decoratiuni 90 97
Bijuterii 80 90
Medical    
Clinica dentara 80 95
Laborator tehnica dentara 90 97
Cabinet medical 80 95
Sala de operatii 95 97
Horeca    
Café 80 95
Hotel 80 95
Restaurant 80 95
Altele    
Iluminat stradal 70 80
Parcare 70 80
Coridor 70 80
Depozit 70 90
Studio foto 90 97
Coafor, salon 90 97
Service Auto 80 90

În oferta Zexstar puteți găsi corpuri și lămpi cu LED cu CRI de cel puțin 80, în timp ce benzile și modulele nostre LED foarte populare sunt disponibile cu cel mai înalt CRI de astăzi posibil, până la 98+, cu tehnologii precum Nichia Optisolis și Seoul Semiconductor SunLike.

Benzi profesionale Lumiflex Nichia LED CRI80

Matrici Nichia LED MiniMatrix profesionale CRI85

Benzi profesionale Nichia LED CRI90

Benzi LumiFlex700 LED SunLike TRI-R CRI97+

Benzi LinearZ Nichia LED Optisolis CRI98 +

 

 

 

 

 

 

 

 

Ghid de iluminare cu benzi LED pentru cresterea plantelor (Horticultura)

Ghid de iluminare cu LED-uri pentru cresterea plantelor (horticultura & acvaristica)

Cultivarea plantelor sub iluminatul artificial, în medii închise și complet controlate, este o metodă cu utilizare în creștere și impact global.

Agricultura interioară la scară industrială ar putea deveni principalul factor de prevenirea a crizei alimentelor în multe regiuni ale lumii și conflictele generate de aceasta. Odată cu creșterea populației noi provocari vor aparea, precum diminuarea suprafețelor de teren agricol, poluarea, încălzirea globală și migrația pentru creșterea plantelor într-un mod fiabil si previzibil.

Concepte științifice de bază pentru de iluminatul horticol

Un factor cheie în succesul creșterii plantelor in interior este eficiența sistemului de iluminat în procesul de inducere a creșterii, comparativ cu lumina solară.

Pentru a construi un sistem de iluminat foarte eficient, ar trebui cunoscute câteva concepte științifice de bază.

Plantele cresc printr-un proces numit fotosinteză, care transformă radiația electromagnetică - lumină - în energie chimică folosită pentru creștere și dezvoltare. Celelalte ingrediente necesare sunt dioxidul de carbon (CO2), nutrienții și apa. Procesul în sine nu este deosebit de eficient, doar 4 - 6% din radiațiile absorbite sunt transformate în energie chimică, dar acesta este motorul care sustine viața pe planetă.

Fotosinteza și radiația PAR

Radiația electromagnetică necesară pentru fotosinteză este definită drept radiație fotosintetică activă (PAR), cu domeniul spectral cuprins între 400 și 700 nanometri. Doar radiațiile din intervalul de mai sus pot fi utilizate de organisme în procesul de fotosinteză, pentru a fixa carbonul din CO2 în carbohidrați.

Ar trebui să remarcăm că radiația electromagnetică numită lumină vizibilă pentru un ochi uman tipic, are o gamă spectrală de la aproximativ 380 până la 740 nanometri.

O unitate comună de măsură pentru radiație fotosintetică activă PAR este fluxul de fotoni fotosintetici (PPF), măsurat în micromoli pe secunda (μmol/sec). Pentru multe aplicații practice, această unitate este extinsă la PPFD,(μmol/sec/metru patrat).

Teoria din spatele PPF este că fiecare foton absorbit, indiferent de lungimea de undă și de energia sa, are o contribuție egală la procesul fotosintetic. In conformitate cu legea Stark-Einstein, fiecare foton (sau cuant) care este absorbit va excita un electron, indiferent de energia fotonului, între 400 nm și 700 nm. Din acest motiv, fluxul foton fotosintetic este denumit și flux cuantic.

Cu toate acestea, doar o parte din fotoni sunt absorbiți de o frunză de plantă, proces determinat de proprietățile sale optice și de concentrația de pigmenți din planta, cum ar fi Clorofila A și B și Carotenoidele (a / -Carotene, Lycopen, Xantofila).

Clorofilele A și B dau frunzelor plantei culoarea verde caracteristică, deoarece reflectă cea mai mare parte a radiațiilor cuprinse între 500 și 600 nanometri. Plantele care au mai multe carotenoide decât clorofilele reflectă lungimile de undă de peste 540 nm și au culori galben, portocaliu și roșu. Aceasta culoare include si frunzele de toamnă, când clorofilele s-au uscat.

 

Typical absorptance spectra for Chlorophyll A, Chlorophyll B and Chlorophyll (beta-carotene).

---nota: articol publicat initial in limba engleza, graficele si imaginile sunt in engleza---

Graficul de mai sus arată spectrele tipice de absorbție pentru clorofila A, clorofila B și Beta-caroten. Fiecare este explicat mai jos:

Clorofila-A

Vârfuri de absorbție la 430 nm și 662 nm

Clorofila-a este pigmentul principal pentru fotosinteză la plante și prezintă o culoare vizuală verde-iarbă. Poate fi găsit în toate organismele fotosintetice, cu excepția bacteriilor fotosintetice.

Clorofila-B

Vârfuri de absorbție la 453 nm și 642 nm

Colorphyll-B prezintă o culoare vizuală albastru-verde și apare la toate plantele, algele verzi și unele procariote. În plante există, de obicei, aproximativ jumătate din cantitatea de colorphyll-B fata de colorphyll-A.

Carotenoizi (a / -caroten, licopen, xantofilă)

Absorbția este puternică între 420nm și 485nm

Carotenii sunt puternic colorați roșu-portocaliu, abundenți în plante, fructe, legume și cereale integrale.

Conversia fluxului luminos în radiații PAR (PPF și PPFD)

Cunoscând vârfurile de absorbție ale pigmenților Clorofilă și Caroten pentru fotosinteză, se poate calcula radiația fotosintetică PAR (PPF și PPFD) a unei surse de lumină.

Fluxul luminos, în lumeni, poate fi transformat în PPF (flux fotonetic fotosintetic sau flux cuantic) cu o formulă matematică bazată pe distribuția spectrală a puterii (SPD) a sursei de lumină. Rezultatul va fi o valoare în μmol / sec care este relevantă doar pentru SPD-ul utilizat la calcul.

Deoarece această conversie necesită date detaliate ale sursei de lumină în format tabular (tabel excel) pentru SPD la fiecare interval de 5 nanometri, cel mai adesea producătorii scriu valorile PPF direct în fișa tehnică.

Mai jos sunt câteva exemple de conversie a unor surse luminoase (Light Source) din lumina (Lumens or Lx) în PPF sau PPFD pe metru patrat:

Lumen to PPF or LUX to PPDF conversion

 

Rata de conversie (Conversion Rate) exprima cat de eficienta este sursa de lumina pentru cresterea plantelor, valoarea mai ridicata fiind mai buna.

Dacă valoarea PPF nu este menționată, numerele de mai sus pot fi utilizate pentru o conversie pentru alte surse de lumină, dar numai cu rezultate aproximative.

În timp ce PPF (fluxul de fotoni fotosintetici) este energia totală emisă de la sursa de lumină, energia recepționată efectiv de către plante este desemnată ca densitate de flux fotonetic fotosintetic (PPFD), iar unitățile sale S. I. sunt µmol / sec / m2.

Iluminanța, în lux, poate fi transformată în densitate de flux de fotoni fotosintetice (PPFD) într-un mod similar, cu o diferență importantă. Aceasta este o valoare este influențată de distanța și proprietățile optice ale sursei de lumină (unghiul de vedere) și este mai des măsurată pe locul de instalare și nu se găsește în fișa tehnică a producătorului. Această abordare este dificil de adoptat atunci când instalația de iluminare se află în faza de proiectare, deoarece necesită ca corpurile LED să fie deja în funcțiune. Tabelele de conversie de mai jos pot ajuta la proiectarea instalației de horticultură.

1) Conversia PPF în PPFD.

Tabelul de mai jos arată o conversie PPF în PPFD (100 PPF în PPFD) pentru o sursă de lumină LED (bandă LED) cu unghi de vizualizare de 120 de grade. Este important de reținut că PPFD pe metru pătrat este valabil doar pentru un metru pătrat de suprafață de creștere caci diametrul suprafatei de iluminare (beam width) poate depasii 100 cm. Dacă sunt suprafețe mai mari, modulele LED, amplasate la fiecare metru pătrat, vor ilumina și pătratele adiacente.

Pentru o iluminare de 100% a unui metru pătrat, vă recomandăm o distanță de maxim 30 cm între frunzele plantei și banda LED / modul. Aceasta este foarte importanta din cauza legii pătratului invers al luminii. Aceasta afirmă că intensitatea pe unitatea de suprafață variază în mod invers proporțional cu pătratul distanței. Vă recomandăm să plasați lumina la 20 cm de plante. Dacă, în schimb, puneți luminile la o distanță de 2 metri, veți avea nevoie de o cantitate de lumină de 100 de ori mai mare!

PPF to PPFD (100 PPF to PPFD) conversion for a LED lightsource (LED strip) with 120 degree viewing angle

 

2) Conversia PPFD în PPF

Nivelurile de lumină recomandate de obicei pentru plante sunt exprimate în PPFD. Din acest motiv, conversia PPFD în PPF poate fi mai utilă.

100 PPFD in PPF conversion for LED strip 120 deg

Odată ce cunoaștem valorile PPF și PPFD pentru o sursă de lumină, putem proceda la proiectarea sistemului de lumină adecvat pentru plantele de cultivare în interior.

PPFD recomandat pentru legume și plante decorative

Următorul pas pentru proiectarea sistemului de lumină de horticultura este cercetarea intensității luminii potrivite pentru fotosinteză pentru plantele specifice pe care intenționăm să le creștem.

Există plante care cresc natural la umbră, deoarece frunzele lor necesită intensități scăzute de lumină și astfel sunt denumite „plante cu umbră”. Alte plante cresc la soare cu frunze care au nevoie de intensități mari de lumină. Acestea sunt denumite „plante solare”.

Majoritatea legumelor (pepene verde, roșii, castraveți, pepeni…) sunt plante solare, în timp ce multe flori (alyssum, ochi albastri, begonia, calendula, fuchsia…) sunt plante cu umbră.

În general, plantele care cresc la umbră sau la intensități scăzute de lumină au frunze mari, subțiri, în timp ce plantele care au nevoie de intensități mari de lumină au frunze groase.

În funcție de fiecare plantă, fotosinteza începe aparent de la un anumit nivel de lumină, numit punct de compensare. Pe măsură ce intensitatea luminii crește, la fel face fotosinteza și dezvoltarea plantelor, până la un anumit punct care se numește „punct de saturație a luminii”. Dincolo de aceasta, cantitatea de lumină care lovește frunza nu provoacă o creștere a vitezei de fotosinteză, moment in care se spune că lumina „satureaza” procesul fotosintetic.

Punctul de compensare și punctele de saturație sunt descoperite prin observarea fenomenului de absorbție și eliberare de CO2. Pe măsură ce intensitatea luminii scade sub punctul de compensare, se observă o eliberare de CO2, cand trece deasupra acesteia, absorbția de CO2 crește treptat până la punctul de saturație, dacă se aplatizează la nivelul maxim.

 

A suitable light intensity for a horticulture installation should be chosen between the compensation and saturation points of plants that are grown

Între punctele de compensare și de saturație ale plantelor cultivate ar trebui să se aleagă o intensitate de lumină adecvată pentru o instalație de horticultura.

Mai jos sunt exemple de compensare, saturație și valori recomandate pentru legume și culturi (Letuce, Roșii, Cannabis, Ardei roșu, Castravete ...)

PPFD light levels for Vegetables and Crops

 

Mai jos sunt exemple de compensare, saturație și valori recomandate pentru plantele decorative.

PPFD values for potted flowers and decorative plants

Proiectarea unui sistem eficient de iluminare LED pentru horticultura

O intensitate de lumină tipică pentru instalațiile de cultivare utilizate pentru salată ar fi de aproximativ 300 până la 400 µmol / m2 / sec. În locații în care este necesară o intensitate mai mare a luminii, cum ar fi serele de tip hibrid, este recomandat un iluminat suplimentar de 100 până la 150 µmol / m2 / sec.

Pentru cresterea plantelor in apartament, fara tinta de inalt randement se poate alege o intensitate de 150 - 300 µmol / m2 / sec.

În prezent, iluminarea cu LED oferă cea mai eficientă și mai eficientă metodă de a ilumina instalațiile de cultivare. Cu toate acestea, nu toate sistemele de iluminare cu LED sunt create egale.

Mai jos sunt atributele foarte importante care fac diferența.

1. Eficiență: PPF / Watt

Sistemul cu LED-uri ar trebui să aibă un raport PPF foarte bun pe consum de energie (PPF). De exemplu, banda noastră LED Linearz Nichia Horticultura Rsp0a la 5000K are 1,82 PPF / Watt, una dintre cele mai înalte de pe piață.

2. Stabilitatea culorilor

Sistemul cu LED-uri ar trebui să aibă o schimbare de culoare minimă pe durata de funcționare, altfel plantele în creștere vor fi puternic afectate.

De regulă, LED-urile de lungă durată, precum cele fabricate de Nichia, Osram sau Cree au o stabilitate excelentă a culorilor

3. Sortarea culorilor

LED-urile albe, la fel ca toate produsele fabricate, au variații de material și de proces care produc produse cu variație corespunzătoare în nuanța luminii albe emise. De exemplu, LED-urile albe calde Nichia ieșite din linia de producție pot avea o temperatură de culoare între 2580K și 4260K. Dacă s-ar integra direct în benzi sau lumini pentru creșterea platului, rezultatele vor fi inconsistente.

Pentru a preveni problema de mai sus, LED-urile trebuie să fie sortate și grupate în loturi cunoscute sub numele de "Binuri de cromaticitate". Astfel, este posibil ca toate ledurile din bandă sau corpuri de iluminat să aibă aceeași temperatură de culoare din punctul de vedere vizibil. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un sortare MacAdam Ellipse în trei pași.

4. Instalarea sau înlocuirea ușoară a modulelor

Horticultura folosește intensiv sistemul de iluminat, cu timp de rulare tipic zilnic de 12-16 ore. Din acest motiv, modulele sau benzile trebuie înlocuite cu ușurință.

Forma și standardul de conectare Zhaga este recomandat, deoarece înseamnă că un corp de iluminat poate fi întreținut sau actualizat cu ajutorul unor benzi LED. Modulul nostru LinearZ 52 LED este compatibil cu Zhaga Book 7 L56W2 și LinearZ 26 cu Book 7 L28W2.

Plantele sub lumina modulelor noastre LinearZ cu 757 Rsp0a LED-uri albe pentru horticultură vor crește cu până la 50% mai mult decât lumina convențională, inclusiv LED-uri albe standard, o combinație de LED-uri roșii și albastre sau un tub fluorescent. În plus, consumul de energie este mai mic. Le puteți achiziționa direct de jos:

Module LinearZ cu LED-uri Nichia Rsp0A pentru horticultură

 

Rezultate similare sunt posibile cu spectrul nostru complet LinearZ cu LED-urile Nichia Optisolis cu CRI98+

Module LinearZ cu Nichia Optisolis 5000K cu spectru complet CRI98 +

 

 

 

 

 

 

 

Tehnologie inovatoare: LED-uri SunLike cu spectru natural CRI 97+

Tehnologie inovatoare: LED-uri SunLike cu spectru natural de la Seoul Semiconductor

LED-urile inovatoare SunLike de la Seoul Semiconductor sunt primele LED-uri cu spectru natural pe piața globală. Pentru prima dată un LED poate emite lumină care se potrivește strâns cu spectrul luminii solare naturale.

SunLike LED package design

Abilitatea specială de a avea un spectru apropiat de lumina soarelui vine din utilizarea unui nou design LED, cu un emițător violet în combinație cu un amestec de fosfor roșu, verde și albastru (RGB), spre deosebire de LED-urile convenționale albe care folosesc un emițător albastru și fosfor galben.

Prin înlăturarea cipului albastru LED și înlocuirea acestuia cu unul violet, tehnologia de iluminare este transformată fundamental. Pentru prima dată este posibil să redăm culorile cu exactitate, cu consum de energie foarte scăzut și efecte pozitive asupra sănătății. În comparație cu alte lumini LED, noua serie SunLike nu are un vârf energetic albastru asociat cu disconfortul ochilor și modele slabe de somn.

Mai mult, un spectru LED obișnuit este foarte diferit de lumina solară, în timp ce spectrul SunLike este foarte similar. Astfel, sursele de lumină cu LED-uri SunLike vor arăta mai exact culoarea obiectelor,  acestea vor apărea ca la lumina soarelui. Spectrul de lumină naturală redă culoarea cu un scor CRI-97 - aproape de CRI-100 a luminii solare și mult mai mare decât CRI-80 a LED-urilor convenționale.

Tehnologia LED SunLike de la Seoul se bazează în parte pe o tehnologie de Toshiba pentru fosfor numită TRI-R. Prin utilizarea TRI-R, LED-urile oferă o distribuție uniformă și largă a puterii spectrale (SPD), care seamănă mai mult cu lumina soarelui decât LED-urile albe transformate cu fosfor standard.

Aplicațiile acestei noi tehnologii LED, cu vârful de lumină albastră diminuat, curba spectrală similară cu lumina soarelui, redarea exactă a culorilor și reducerea reflectării și strălucirii reduse sunt multe, de la iluminare Human Centric pentru casa și biroul nostru până la iluminare comercială și de artă.Iluminatul Human Centric, adaptat naturii umane

„Iluminarea centrată pe om” descrie iluminarea concepută să funcționeze cu ritmurile naturale ale corpului uman. Se bazează pe faptul că ochiul uman detectează prezența unei anumite lungimi de undă a luminii albastre în spectrul care alcătuiește lumina soarelui și îl folosește pentru a aprecia ce oră din zi este. În acest fel, lumina ajută la reglarea ciclurilor somnului-veghe și a altor ritmuri corporale și are un impact semnificativ asupra stării de spirit și a stării noastre de bine.

Color temperature of sunlight

Iluminarea centrată pe om valorifică acest efect prin ajustarea luminozității și a temperaturii culorii din timpul zilei pentru a imita lumina naturală. Pentru a-și atinge scopul, iluminarea centrată pe om trebuie să aibă un spectru care seamănă cu cel al soarelui real, cu un nivel adecvat al lungimii de undă cruciale albastre care declanșează răspunsul corpului. 

LED-urile din seria SunLike de la Seul Semiconductor se potrivesc strâns cu lumina reală a soarelui, deci au un nivel adecvat de albastru care declanșează stimulul biologic dorit.

Iluminatul comercial care relevă adevărata culoare a mărfii

 

SunLike LED light with CRI97 for commercial lighting

Marfa prezentata la lumina LED-urilor SunLike va arăta ca iluminata de soare, cu aceeași culoare și contrast. Spectrul luminii de înaltă calitate este exprimat atât prin indicele tradițional de redare a culorilor (CRI), cât și prin noul Index Fidelity Color. Testele confirmă, cu CRI la 97+ și TM30 Fidelity Index la 96, valori care indică precizia ridicată a reproducerii culorii originale din 99 de indici de culoare reprezentativi.

Lumina pentru a descoperi adevărata culoare și profunzime pentru operele de artă

Sunlike LED light reveal true color for art

 

 

Distribuția uniformă a puterii spectrale pentru LED-urile SunLike, permise de un amestec unic de trei fosfori, face artă sa fie perceputa cat mai natural, asigurând că vizitatorii vor experimenta pe deplin culoarea și textura. Picturile, frescele, mozaicurile, sculpturile și multe alte exponate vor avea un aspect real, cu tonuri de culoare mai realiste în raport cu orice iluminare anterioară. Mai mult, lumina de la LED-urile SunLike rezultă într-un raport de contrast ridicat, ceea ce înseamnă că privitorii pot percepe mai bine profunzimea - și, prin urmare, textura - în lucrările de artă.

Lumina pentru a îmbunătăți somnulLight for better sleep with Seoul SunLike LEDs

Cercetătorii Universității Naționale din Seul din Coreea de Sud au analizat semnele vitale ale voluntarilor în timpul somnului și au efectuat analize subiective printr-un chestionar. Pe baza monitorizării semnelor vitale, echipa a descoperit că voluntarii ce folosesc lămpile SunLike au adormit cu 23% mai repede decât cei care utilizează lămpi LED standard. Și chestionarul a dezvăluit că lămpile SunLike au dus la scăderea oboselii ochilor, împreună cu sporirea calității somnului. Aceste rezultate se explică prin nivelul diminuat de lumină albastră din spectrul LED-urilor SunLike, în comparație cu alte surse de lumină LED. Multiple studii au descoperit că lumina albastră afectează negativ ciclul de somn.

Corpuri de iluminat usor de construit cu LED-uri SunLike datorită benzilor și modulelor LED de la Zexstar

Cu benzile noastre LED LumiFlex700 SunLike veți avea o sursă de lumină naturală strălucitoare ușor de instalat pe distanțe lungi, perfectă pentru lumini din scafa, iluminare arhitecturală sau indirectă, iar cu gama noastră de module LED LinearZ SunLike puteți construi cu ușurință corpuri de iluminare liniare datorită mufei & play conexiune și formatul Zhaga.

Benzi Profesionale LumiFlex cu LED-uri SunLike CRI97+

Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97+