Informatii utile despre iluminat

LED-urile SunLike îmbunătățesc modelele de somn si reduc încordarea ochilor, au descoperit două studii de cercetare

Seoul SunLike LEDs ease eye strain and improve sleep patterns, two research studies suggest

Efectele pozitive asupra sănătății ale luminii LED-urilor SunLike cu spectru complet de la Seoul Semiconductor au fost confirmate în două studii independente, de către universități din Elveția și Coreea de Sud.

Noua tehnologie LED SunLike aduce o îmbunătățire majoră în distribuția spectrală a puterii (SPD) a luminilor LED, care acum imită SPD-ul soarelui în limitele gamei vizuale umane. LED-urile SunLike folosesc un amestec cu trei fosfori și un emițător violet pentru a realiza SPD-ul unic.

LED-urile SunLike pot fi utilizate într-o varietate de aplicații, inclusiv în iluminarea centrată pe om sau în iluminarea pentru sănătate și bunăstare, unde se poate aplica iluminare reglabilă pentru a îmbunătăți bunăstarea umană.

SunLike LED Desgin 

Un studiu publicat de Universitatea din Basel din Elveția intitulat „Efectul luminii de zi pe confortul vizual, melatonina, starea de spirit, performanța de veghe și somnul” a descoperit că voluntarii aveau un confort vizual mai bun, mai multă vigilență și stări de spirit mai fericite asociate cu expunerea la LED-urile SunLike, în comparație cu alte LED-uri.

Universitatea a publicat cercetarea în Journal of Lighting and Research Technology. Profesorul Christian Cajochen a condus echipa de cercetare care investighează ceea ce se numesc "LED-uri cu un spectru luminos de zi".

Rezultatele se bazează pe un studiu efectuat de voluntari care, în două sesiuni de testare separate, au fost expuși la LED-urile SunLike de la Seoul Semiconductor, într-o sesiune și la LED-uri albe convenționale cu același CCT, în cealaltă sesiune. Voluntarii expuși la distribuția uniformă a puterii spectrale (SPD) a LED-urilor SunLike experimentează modele de somn mai bune și au raportat confort vizual îmbunătățit și vigilență crescută în timpul zilei.

15 tineri voluntari bărbați au luat parte la testele din Basel, petrecând 49 de ore de două ori într-un laborator. În cadrul fiecărei sesiuni, voluntarii au primit expunere la lumină la același nivel de CCT și intensitate, singura diferență fiind SPD-ul produselor de iluminat bazate pe LED.


În general, cercetătorii au spus că voluntarii au raportat un confort vizual mai bun, mai multă vigilență și stări de spirit mai fericite asociate cu expunerea la SunLike în comparație cu expunerea convențională la LED. Dar studiul oferă, de asemenea, câteva date cantitative despre modelele de somn. „Avem dovezi că o soluție cu lumină de zi are efecte benefice asupra confortului vizual, vigilenței în timpul zilei și intensității somnului la voluntarii sănătoși. Activitatea Delta EEG (0,75–4,5 Hz) a fost semnificativ mai mare după LED-ul luminii de zi decât expunerea la LED-urile convenționale în timpul nopții post-lumină. ” Testele Delta EEG (electroencefalogramă) înregistrează undele cerebrale asociate cu mișcarea non-rapidă a stadiului 3 de somn, uneori numit somn cu unde lente, care este considerat indicativ al profunzimii somnului.


Al doilea studiu a fost realizat de echipa de cercetare a Laboratorului de Informații Biomedicale, Colegiul Național de Medicină din Seul din Coreea. De asemenea, a constatat că folosind module de iluminare cu LED bazate pe SunLike, disconfortul ochilor este semnificativ redus, iar calitatea somnului este îmbunătățită în comparație cu utilizatorii convenționali de iluminat cu LED.

Cercetătorii au efectuat experimente pe adulți, inclusiv studenți absolvenți de la Universitatea Națională din Seul, care petrec mult timp studiind la biroul lor în interior. Fiecare participant a fost instruit să folosească lampa de birou SunLike și lampa LED convențională timp de 3 ore înainte de culcare. Echipa a realizat un chestionar și a analizat semnele vitale ale participanților înregistrați în timpul somnului.

Evaluarea subiectivă prin chestionare a arătat o scădere semnificativă a oboselii oculare și o îmbunătățire accentuată a calității somnului. Cercetătorii au descoperit că îmbunătățirea senzației de a nu reîmprospăta după un somn în dimineața următoare a fost semnificativă statistic.

Ca urmare a analizei semnului vital măsurat, timpul necesar pentru a adormi este cu 23% mai rapid, iar timpul de pauză în timpul somnului a fost îmbunătățit și cu 43%. Prin urmare, echipa de cercetare a constatat că eficiența somnului ca indicator al somnului a fost îmbunătățită semnificativ de la 88% la 94%.

„Concluzionăm că aceste efecte se datorează stabilizării ritmului sistemului nervos autonom, care se manifestă prin inactivarea nervului simpatic și a activității nervului parasimpatic prin iluminarea bazată pe SunLike”, a declarat echipa de cercetare a SNU. „Lumina afectează ritmul circadian al oamenilor. Pentru a îmbunătăți bioritmul, putem regla lumina în funcție de fusul orar și vom folosi o sursă de lumină aproape de lumina soarelui ”, a declarat echipa de cercetare a SNU.

Acum este ușor de construit corpuri de iluminat SunLike datorită benzilor și modulelor LED de la Zexstar

Cu benzile noastre LumiFlex700 cu LED-uri SunLike veți avea o sursă de lumină naturală strălucitoare ușor de instalat pe distanțe lungi, perfectă pentru lumini din scafa, iluminare arhitecturală sau indirectă. Cu gama noastră de module LED LinearZ SunLike puteți construi cu ușurință corpuri de iluminat liniare datorită conexiunii plug & play și a formatului Zhaga.

Utilizând PowerControler-ul nostru compatibil Casambi și modulele sau benzile, puteți de asemenea să vă construiți cu ușurință propria soluție de iluminare centrată pe om.

De exemplu, puteți utiliza o combinație simplă de module LED de 2700K și 6500K sau unul mai complex de 2700K, 4000K și 6500K.

Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97

LED-uri Nichia Optisolis ilumineaza muzee de arta Germania

Inovatoarele LED-uri cu tehnologia Optisolis de la Nichia sunt LED-uri cu spectru natural care emit lumină care se potrivește îndeaproape cu spectrul luminii solare naturale.

Rezultatul extraordinar este obținut folosind o nouă tehnologie revoluționară de fosfor și un cip LED albastru special. Spectrul cipului albastru de 420 nm nu conține aproape deloc emisii UV și în combinație cu fosforul atinge o valoare CRI de 98+, un număr extrem de ridicat având în vedere că lumina solară are scorul CRI 100.

LED-ul Nichia Optisolis de înaltă calitate a luminii ilumineaza culorile în mod precis și adaugă beneficiul creșterii conștientizării contrastului și texturii. În combinație cu emisiile lor UV foarte scăzute, corpurile de iluminat Optisolis sunt deosebit de potrivite pentru utilizare în muzee și galerii de artă, unde este preferată cea mai mare valoare CRI posibilă, fără a deteriora lucrările valoroase de artă cu raze UV.

Primii care au implementat iluminatul Nichia Optisolis sunt muzeele din Germania: Muzeul Zeppelin din Friedrichshafen, Muzeul Ludwig din Koblenz și Muzeul Picasso din Münster.

Zeppelin Museum Friedrichshafen: LED lighting (left) and Optisolis LEDs by Nichia / Lumitronix (right)
Diferența dintre sistemul de iluminat anterior, cu LED-uri CRI80 (STANGA) și noul Nichia Optisolis CRI98 + (DREPTA) este clar vizibilă în cazul tablourilor adăpostite în Muzeul Zeppelin Friedrichshafen
Vizitatorii pot aprecia pentru prima dată adevăratele culori și texturi ale lucrărilor unice ale lui Picasso în Muzeul Picasso Münster. Diferența dintre noul sistem de iluminare, cu LED-urile Nichia Optisolis la stânga și cele anterioare cu LED-urile CRI 80 obișnuite la dreapta este clară.
Ludwig Museum Koblenz Nichia Optisolis (LEFT) compared with previous LED (RIGHT)

De asemenea, LED-urile de la Nichia Optisolis pun în evidență picturile îndrăznețe și pline de culoare în Muzeul Ludwig Koblenz (sistem de lumină Optisolis in STÂNGA, sistem de iluminare cu LED-uri anterioare in DREPTA.

Corpuri de iluminat cu LED-uri usor de construit datorită modulelor noastre Optisolis LED

Cu modulele noastre LinearZ Nichia Optisolis, puteți construi cu ușurință corpuri de iluminat liniare datorită conexiunii plug & play și a formatului Zhaga.


Tehnologie inovatoare: LED-uri SunLike cu spectru natural de la Seoul Semiconductor

SunLike LED techology from Seoul Semiconductor and Toshiba

LED-urile inovatoare SunLike de la Seoul Semiconductor sunt primele LED-uri cu spectru natural pe piața globală. Pentru prima dată un LED poate emite lumină care se potrivește strâns cu spectrul luminii solare naturale.

SunLike LED package design

Abilitatea specială de a avea un spectru apropiat de lumina soarelui vine din utilizarea unui nou design LED, cu un emițător violet în combinație cu un amestec de fosfor roșu, verde și albastru (RGB), spre deosebire de LED-urile convenționale albe care folosesc un emițător albastru și fosfor galben.

Prin înlăturarea cipului albastru LED și înlocuirea acestuia cu unul purpuriu, tehnologia de iluminare este transformată fundamental. Pentru prima dată este posibil să redăm culorile cu exactitate, cu consum de energie foarte scăzut și efecte pozitive asupra sănătății. În comparație cu alte lumini LED, noua serie SunLike nu are un vârf energetic albastru asociat cu disconfortul ochilor și modele slabe de somn.

Mai mult, un spectru LED obișnuit este foarte diferit de lumina solară, în timp ce spectrul SunLike este foarte similar. Astfel, sursele de lumină cu LED-uri SunLike vor arăta mai exact culoarea obiectelor,  acestea vor apărea ca la lumina soarelui. Spectrul de lumină naturală redă culoarea cu un scor CRI-97 - aproape de CRI-100 a luminii solare și mult mai mare decât CRI-80 a LED-urilor convenționale.

Tehnologia LED ambalată SunLike de la Seoul se bazează în parte pe o tehnologie de Toshiba pentru fosfor numită TRI-R. Prin utilizarea TRI-R, LED-urile oferă o distribuție uniformă și largă a puterii spectrale (SPD), care seamănă mai mult cu lumina soarelui decât LED-urile albe transformate cu fosfor standard.

Aplicațiile acestei noi tehnologii LED, cu vârful de lumină albastră diminuat, curba spectrală similară cu lumina soarelui, redarea exactă a culorilor și reducerea reflectării și strălucirii reduse sunt multe, de la iluminare Human Centric pentru casa și biroul nostru până la iluminare comercială și de artă.


Iluminatul Human Centric, adaptat naturii umane

„Iluminarea centrată pe om” descrie iluminarea concepută să funcționeze cu ritmurile naturale ale corpului uman. Se bazează pe faptul că ochiul uman detectează prezența unei anumite lungimi de undă a luminii albastre în spectrul care alcătuiește lumina soarelui și îl folosește pentru a aprecia ce oră din zi este. În acest fel, lumina ajută la reglarea ciclurilor somnului-veghe și a altor ritmuri corporale și are un impact semnificativ asupra stării de spirit și a stării noastre de bine.

Color temperature of sunlight

Iluminarea centrată pe om valorifică acest efect prin ajustarea luminozității și a temperaturii culorii din timpul zilei pentru a imita lumina naturală. Pentru a-și atinge scopul, iluminarea centrată pe om trebuie să aibă un spectru care seamănă cu cel al soarelui real, cu un nivel adecvat al lungimii de undă cruciale albastre care declanșează răspunsul corpului. Cele mai multe soluții descrise ca uman-centrice nu au un spectru care seamănă cu cel al soarelui real, așa că ajung să ofere prea mult sau prea puțin albastru.

LED-urile din seria SunLike de la Seul Semiconductor sunt diferite, fiind primele LED-uri care se potrivesc strâns cu lumina reală a soarelui, deci au un nivel adecvat de albastru care declanșează stimulul biologic dorit.

Iluminatul comercial care relevă adevărata culoare a mărfii

SunLike LED light with CRI97 for commercial lighting

Marfa de la lumina de la LED-urilor SunLike va arăta ca sub lumina naturală, cu aceeași culoare și contrast. Spectrul luminii de înaltă calitate este exprimat atât prin indicele tradițional de redare a culorilor (CRI), cât și prin noul Index Fidelity Color. Testele confirmă, cu CRI la 97+ și TM30 Fidelity Index la 96, valori care indică precizia ridicată a reproducerii culorii originale din 99 de indici de culoare reprezentativi.

Lumina pentru a descoperi adevărata culoare și profunzime pentru operele de artă

Sunlike LED light reveal true color for art

Distribuția uniformă a puterii spectrale pentru LED-urile SunLike, permise de un amestec unic de trei fosfori, face artă sa fie perceputa cat mai natural, asigurând că vizitatorii vor experimenta pe deplin culoarea și textura. Picturile, frescele, mozaicurile, sculpturile și multe alte exponate vor avea un aspect real, cu tonuri de culoare mai realiste în raport cu orice iluminare anterioară. Mai mult, lumina de la LED-urile SunLike rezultă într-un raport de contrast ridicat, ceea ce înseamnă că privitorii pot percepe mai bine profunzimea - și, prin urmare, textura - în lucrările de artă.

Lumina pentru a îmbunătăți modelele de somnLight for better sleep with Seoul SunLike LEDs

Cercetătorii Universității Naționale din Seul din Coreea de Sud au analizat semnele vitale ale voluntarilor în timpul somnului și au efectuat analize subiective printr-un chestionar. Pe baza monitorizării semnelor vitale, echipa a declarat că voluntarii care folosesc lămpile SunLike au adormit cu 23% mai repede decât cei care utilizează lămpi LED standard. Și chestionarul a dezvăluit că cei care folosesc lămpile SunLike au observat o scădere a oboselii ochilor, împreună cu o calitate îmbunătățită a somnului. Aceste rezultate se explică prin cantitatea diminuată de lumină albastră care se găsește în spectrul LED-urilor SunLike, în comparație cu alte surse de lumină LED. Alte cercetări au descoperit că lumina albastră afectează negativ ciclul de somn.


Corpuri de iluminat usor de construit cu LED-uri SunLike datorită benzilor și modulelor LED de la Zexstar

Cu benzile noastre LED LumiFlex700 SunLike veți avea o sursă de lumină naturală strălucitoare ușor de instalat pe distanțe lungi, perfectă pentru lumini din scafa, iluminare arhitecturală sau indirectă, iar cu gama noastră de module LED LinearZ SunLike puteți construi cu ușurință corpuri de iluminare liniare datorită mufei & play conexiune și formatul Zhaga.

Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97

Sistem de control Casambi și benzi LED SunLike CRI97+ pentru iluminare adaptata naturii umane

SunLike Human Centric lighting via Casambi app

Casambi, un pionier în controlul iluminat fără fir via Bluetooth Low Energy (BLE), a făcut echipă cu specialistul în tehnologie LED Seoul Semiconductor pentru a oferi proiectanților de iluminat un control precis asupra benzilor, modulelor și corpurilor de iluminat LED care utilizează noua tehnologie SunLike, cu spectrul luminii solare. Pentru prima dată, această dezvoltare pune adevărata iluminare centrată pe oameni (iluminat adaptat naturii umane) în mâinile designerilor.

Utilizatorii pot utiliza sistemul și aplicația wireless de control bazată pe Casambi Bluetooth cu produse care includ LED-urile din seria SunLike pentru a regla cu precizie nivelul luminii, știind că spectrul reflectă lumina solară reală, un ingredient cheie pentru iluminarea adaptata naturii umane.

Aceasta iluminare descrie este concepută să funcționeze in functie de ritmurile naturale ale corpului uman. Se bazează pe faptul binecunoscut că ochiul uman recunoaște prin prezența unei anumite lungimi de undă a luminii albastre în spectrul luminii solare momentul zilei (răsărit, prânz, apus etc). În acest fel, lumina ajută la reglarea ciclurilor noastre de somn-veghe și a altor ritmuri fizice și are un impact semnificativ asupra dispoziției și stării noastre de bine.

Iluminarea centrată pe om profită de acest efect prin ajustarea luminozității și a temperaturii culorii din timpul zilei pentru a imita lumina naturală.

With Casambi you can now set the color temperature at specific hours of the day

Casambi permite controlul luminilor printr-un cronometru sau o varietate de senzori de prezență / mișcare și senzori de lumină de zi. Poate controla lumini care schimbă temperatura culorii pe o gamă foarte largă, iar designerii au libertatea de a configura lumina și de a crea scene sau animații pentru aplicație.

Cu ajutorul nostru PowerControler compatibil Casambi și benzile LED LumiFlex SunLike și modulele LED LinearZ SunLike, puteți construi cu ușurință propria soluție de iluminare centrată pe om.

De exemplu, puteți utiliza o combinație simplă de module LED de 2700K și 6500K sau unul mai complex de 2700K, 4000K și 6500K.

Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97

Ghid de iluminat pentru casă cu benzi și corpuri de iluminat LED

Home lighting with LEDRISE Lumistrips in covelights

Proiectarea bună a iluminatului de casă va asigura că nivelul potrivit de lumină poate fi pornit în mod convenabil și va ajunge unde și când este necesar. O iluminare adecvată a locuinței ar trebui să evite supraalimentarea zonelor și să ofere control și flexibilitate pentru a crea efecte de iluminare pentru diferite situații. Iluminatul bine proiectat va fi mai ușor de utilizat și eficient din punct de vedere energetic.

Abordarea recomandată pentru iluminarea caselor este de a utiliza trei niveluri sau straturi de iluminare: iluminat general, iluminare pentru sarcini și iluminare accent. Prin combinarea acestor trei niveluri, se poate obține nivelul de iluminare recomandat pentru fiecare cameră sau activitate, după cum urmează:

Niveluri de iluminare recomandate pentru casa  in Lux
Camere de zi 50-150
Lectură ocazională 150
Studiu 300-750
Dormitor 50-150
Bucătărie 150
Zonele de lucru pentru bucătărie 400
Baie 150-300
Holuri 100-150
Scari 100-150
Zone de luat masa 150-450


Cele trei niveluri de iluminare

Iluminatul general trebuie să asigure un nivel minim suficient de lumină în cameră. Există multe surse de lumină LED care pot fi utilizate în acest scop: module LED, benzi, corpuri sau spoturi.

Flexibilizați nivelul dorit de iluminare (lux) prin posibilitatea ca in camere de zi și dormitoare sa existe un anumit grad de reglare (prin setări de control / dimmers), astfel încât ocupanții pot ridica sau coborî iluminatul general în jurul nivelului dorit.

Recomandam valoarea superioara al intervalului in Lux din tabel pentru casele cu ocupanți vârstnici, care apreciază în general un nivel mai ridicat de iluminat general. Valoarea minima este de urmărit a fi aleasa in zonele de circulație in casa sau pe hol.

Iluminatul de loc de lucru este necesar pentru anumite activități acasă, cum ar fi cititul, pregătirea mâncării și lucrul de acasă. Lămpile cu LED-uri trebuie selectate cu atenție, poziționate și controlate corect. Recomandate sunt spoturile și benzile LED cu flux ridicat.

Corpurile de iluminat sau becurile sunt necesare în locurile unde se dorește a se asigura flexibilitate în locul de lucru și pentru iluminatului de accent. În funcție de sarcină, este posibil să fie necesară iluminarea cu LED-uri la diferite niveluri.

Redarea culorii a luminii este, de asemenea, foarte importantă pentru unele activități și recomandăm lumini LED cu CRI 95 sau mai mult.

Iluminatul cu accent contribuie la ambianța unei case și se face de obicei cu spoturi și benzi LED cu flux mai slab. Ca și în cazul iluminatului la locul de muncă, corpurile de iluminat cu leduri (sau becurile) sunt plasate în locurile potrivite pentru a sublinia caracteristicile arhitecturale, mobilierul și ornamentele. 

Pentru fiecare dintre aceste niveluri de iluminare, comenzile pot oferi o serie de opțiuni de iluminare. Spre exemplu, într-o cameră de zi ar putea exista circuite controlate separate pentru:

 • iluminat general
 • iluminarea pentru activități
 • iluminare accent

Modele de control similare pot fi luate în considerare în majoritatea camerelor, dimmerele oferind o atmosferă de iluminare diferită în saloane, săli de mese și dormitoare. Controalele avansate, uneori de pe un telefon mobil sau o aplicație de tabletă, care permit ajustarea de la distanță a fluxului de lumină și a culorii acesteia sunt din ce în ce mai populare. Iluminatul se stabilește ca un stil de viață și casele cu sisteme de iluminare noi și inovatoare sunt percepute ca un avantaj.

Iluminarea fiecărei camere în detaliu:

1. Camera de zi

Living room lighting with LEDRISE Lumistrips in covelights

Camerele de zi au nevoie de o atmosferă relaxată și flexibilitate în ceea ce privește nivelul și poziția iluminatului. Trebuie să se asigure că iluminarea podelei din zona de locuit sa fi reglabila de la cca. 100-150 lux pentru activități diverse pana la un relaxant 50 lux.

In camera de zi se poate utiliza o varietate de surse de lumină. Lumina generală poate fi obținută cu un corp de iluminat centralizat (pandantiv, lampă de tavan) sau o serie de spoturi. O iluminare obișnuită este o iluminare a zonelor de lucru cu spoturi iar in rest cu lumini LED indirecte din scafe.

Iluminarea ambientală cu reglarea strălucirii poate fi obținută sub formă de spoturi LED și corpuri de iluminat de perete. Datorită duratei lungi de viață a camerei de zi, iluminatul cu LED-uri va duce, de asemenea, la economii semnificative de energie și costuri în comparație cu CFL-urile. O iluminare ambientală bună poate fi completată de corpuri de iluminat portabile, cum ar fi lămpile de masă sau lămpile de podea care asigură o iluminare locală mai mare necesară pentru citire sau alte activități detaliate.

2. Camera de luat masa (Dining room)

Living room lighting with indirect lighting via Nichia Lumistrips in cove lights

Iluminatul poate fi folosit pentru a crea diferite stări de spirit. O spălare a luminii pe un perete sau pe tavan, dintr-o bandă LED din interiorul unei scafe sau fante, poate oferi un nivel de fundal de iluminare pe baza căruia se pot obține o varietate de efecte de iluminare folosind lămpi de masă. 

In zona mesei se poate folosi unul sau mai multe corpuri suspendate sau spoturi pentru a obține un nivel de 450 lux. În multe case, mesele din sufragerie sunt folosite pentru diverse activități, precum și pentru mese. Din acest motiv, se recomandă o oarecare flexibilitate în iluminarea mesei de masă: ar trebui să fie posibilă asigurarea flexibilității pentru mese între 150 și 200 lux și între 400 și 500 lux pentru situațiile în care masa este folosită pentru alte sarcini, cum ar fi temele pentru acasă și hobby-uri.

Iluminatul specificat în sălile de mese trebuie să aibă o temperatură a culorii în limitele de 2.700K-3.000K și să ofere aproximativ 150 lux la nivelul podelei.

Iluminatul camerei de luat masa ar trebui să aibă o redare excelentă a culorilor, cel puțin CRI 90.

3. Dormitor

Bedroom with downlighting via Nichia Lumistrips in cove lights

Dormitoarele sunt cel mai bine luminate cu lumină indirectă de la benzi LED luminoase din interiorul scafelor sau a spoturilor LED care direcționează lumina pe suprafețele peretelui. Ambele abordări au ca scop reducerea strălucirii, oferind în același timp un nivel de lumină generală bun.

Recomandam un circuit separat special pentru iluminarea pentru timp de noapte, cu prize de iluminare și comutare în două sensuri, pentru a vă asigura că luminile nu sunt lăsate aprinse în mod inutil.

Nivelurile de iluminare din dormitoare trebuie să fie controlabile, cu flexibilitate pentru a oferi niveluri reduse, de la 50 -100 lux la nivelul podelei la maximum 150 lux. Ar trebui să existe o iluminare bună pentru activități, cum ar fi citirea, care să ofere iluminare focalizată de până la 400 lux.

Redarea culorilor cu un indice de cel puțin 90 este o considerație importantă în dormitoare pentru a ajuta la alegerea hainelor, de exemplu.

4. Camera de studiu și biroul de acasă

LED strip lighting for home office

Se recomandă utilizarea iluminatului de fundal difuz, pentru a preveni iluminarea aspră sau a crea strălucire pe ecranele computerului și pe birourile acoperite cu hârtie.

Pentru crearea unei lumini generale pot fi lizate spoturi cu LED sau scafe LED. Iluminarea sarcinilor poate fi asigurată folosind lămpi LED pentru birou. Studiile și birourile de acasă necesită niveluri bune de iluminare cu 400- 500 lux pentru iluminarea sarcinilor pe birouri. Dacă se lucrează mai complex, vă recomandăm 750 lux.

6. Bucatarie

Kitchen with lines of light via Lumistrips LED strips in under cabinet and ceiling

În bucătării, sarcinile detaliate care sunt efectuate necesită un nivel ridicat de iluminare, în special datorită utilizării de scule ascuțite. Un nivel de iluminare de cel puțin 400 de lux ar trebui să se afle pe planul de lucru, plita și chiuveta. Acesta se obține cel mai bine cu benzi sau module LED amplasate sub dulapuri, luminându-se în jos.

Este recomandată o valoare CRI ridicată de cel puțin 95, deoarece alimentele ar trebui să arate grozav. Pentru pardoselile de bucătărie, nivelurile corespunzătoare de luminanță sunt de 150-200 lux pentru podele, din surse de lumină cum ar fi un corp de iluminat cu LED-uri sau o serie de spoturi cu LED.

Băi, holuri și scări

Lines of Light from Nichia Flexible LED strips

Spoturile cu LED-uri sunt deosebit de potrivite pentru iluminarea băii, unde pot fi poziționate pentru a oferi iluminare acolo unde este nevoie, de exemplu peste cadă și duș.

Asigurati niveluri bune de iluminare a sarcinilor în jurul oglinzilor pentru baie și niveluri de iluminare de 250-300 lux pentru podele pentru baie.

Când instalati iluminarea băii, aveți grijă să verificați cât de departe de o sursă de apă urmeaza a fi montată. O baie este împărțită în zonele 0 până la 3, fiecare necesitând un nivel rezistent la apă (protecție IP). Alegeți doar iluminat de baie cu un nivel de protecție IP adecvat pentru zona în care va fi utilizat. Se recomandă ca iluminarea generală a băii și iluminarea sarcinilor (de exemplu, iluminarea pentru oglinzi) să fie pe circuite separate.


Pentru holuri, luminile cu LED-uri pot maximiza perceptia de spațiu in ceea ce este adesea o zonă mică, iar iluminarea în jos este adesea cea mai potrivită soluție. Întrucât holurile sunt adesea aprinse pentru perioade îndelungate, utilizarea iluminatului LED cu durată lungă de viață va maximiza economiile de energie. La nivelul podelei este recomandat un nivel de lux între 100-150.

Ca și în holuri, luminile care "spala" peretii sunt utile atunci când spațiul este limitat. Pentru a oferi la scări un nivel de iluminat adecvat poate fi nevoie de corpuri de iluminat fie de-a lungul lor, deasupra lor, fie în apropiere de aterizare.

Pentru a evita căderea pe scări, iluminarea ar trebui să funcționeze prin comutare în două sensuri situate atât în partea de sus, cât și în partea de jos a scarilor.

Iluminarea trebuie să fie poziționată pentru a se asigura că scările sunt ușor vizibile. Temperatura de culoare ideală pentru iluminarea scărilor și aterizărilor este de aproximativ 3.000 K, iar iluminarea pentru treptele scărilor ar trebui să fie de cel puțin 100 lux. Iluminarea pe scări și aterizări (inclusiv lumina zilei, precum și lumina artificială) ar trebui să fie proiectată pentru a minimiza strălucirea.

--

Pentru a alege banda sau dispozitivul LED potrivit pentru a obține nivelul LUX dorit în casa dvs., puteți utiliza calculatorul nostru pentru a transforma Fluxul Luminos (Lumen) în LUX.

 

Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97

Ghid de iluminare scafe cu Benzi LED

O scafa de lumină este o linie luminoasa care poate fi obținută printr-o bandă LED ascunsă din vedere în interiorul unui spatiu din perete sau tavan care luminează o suprafață adiacentă. Lumina se reflectă de pe această suprafață în spațiul care trebuie iluminat. De aceea, liniile de lumină sunt cunoscute în mod obișnuit sub denumirea de iluminare din scafa sau indirectă.


Iluminatul indirect este o tendință benefică în ceea ce privește proiectarea iluminatului, cu accent pe natura umană și modul în care se comportă lumina naturală. Este in prezent utilizat pe scară largă, cu linii de lumină ca principal mod de a ilumina multe interioare.

Atracția este asemănarea cu lumina naturală. Cu sursa de lumină adecvată, ne-am putea imagina că golful este de fapt o fereastră ascunsă spre exterior, de unde curge lumina soarelui.

Să explorăm cum putem avea cele mai bune rezultate cu ajutorul iluminatului indirect

1. Utilizați surse de lumină eficiente din punct de vedere energetic

Alegeți module sau benzi LED cu o eficiență energetică ridicată, cel puțin 100 lm / w, și așezați-le în interiorul scafei într-un mod în care cea mai mare parte a luminii emise ajunge pe suprafața reflectorizantă, un perete sau tavan, care o direcționează în spațiul interior.  Ar trebui prevenită risipa de energie pentru a ilumina părțile interioare ale scafei. Benzi LED cu 120-180 ° sunt recomandate, așezate, atunci când este posibil, într-un unghi:

Suprafețele care sunt mai absorbante decât reflectorizante, cum ar fi vopseaua închisă sau lemnul, trebuie evitate pentru scafe, cu excepția cazului în care designul este primordial fata de eficiența energetică. Plafoanele albe produc cele mai bune rezultate, cele negre, maro inchis sau gri cele mai slabe.

2. Alegeți o sursă de lumină LED cu fluxul luminos potrivit

Iluminatul indirect poate servi o varietate de scopuri. Poate ghida oamenii, evidenția elementele arhitecturale sau poate evoca o anumită tendință de design, oferind în același timp iluminare ambientală, generală sau pentru sarcini.

Este foarte recomandat ca scopul și rolul jucat în iluminarea unui spațiu să decidă tipul de sursă de lumină care va fi utilizat. Următorele informatii despre fluxul luminos pe metru poate servi drept ghid util:

Lumina ambientală sau evidențierea obiectelor sau elementelor de mobilier: până la 500 lumeni pe metru

Subliniați elementele arhitecturale: până la 900 de lumeni pe metru (multe alte surse de lumină există în spațiu)

Iluminare generală linii de lumină până la 1500 lumeni pe metru, în funcție de designul și materialele folosite ale scafa. Pentru iluminarea de lucru necesarul creste pana la 2500 lumeni pe metru.

 

3. Folosiți benzi cu LED-uri ușor de instalat și cu redundanță redusă a pieselor

Sursele de lumină trebuie răspândite cu ușurință pe distanțe lungi și să utilizeze cât mai puține elemente auxiliare, de exemplu cabluri, conectori, șuruburi sau transformatoare. Este recomandat un transformator de capacitate mare pentru o scafa completa.

4. Alegeți module sau benzi LED cu cea mai bună calitate a luminii, spectru și indice de redare a culorilor.

Dacă o lumină din scafa trebuie să fie o imitație a luminii de zi, atunci ar trebui să ii fie similara în aproape toate aspectele.

În prezent, cea mai apropiată potrivire cu lumina soarelui provine de la LED-urile echipate cu tehnologie cu spectru complet, precum Nichia Optisolis și Seoul Semiconductor SunLike, ambele cu spectru aproape asemănător zilei și scoruri maxime pentru toate culorile testului CRI. Spectrul lor și cum se compară cu lumina soarelui și cu alte surse de lumină pot fi văzute mai jos.Image

Spectrum of Nichia Optisolis LED

Cumpărați benzi cu LED cu minim CRI80 sau pana la CRI98 pentru toate locurile de muncă și de locuit, cum ar fi biroul, camera de zi, dormitorul, bucătăria, sufrageria.

5. Instalați benzi LED cu cea mai lungă durată de viață, cea mai mică schimbare de culoare și cea mai bună întreținere a lumenului.

Sunt recomandate surse de lumină LED de lungă durată, cu o schimbare minimă a culorii in timp, în special pentru instalațiile cu lungimi considerabile. Dacă luminozitatea sursei de lumină se reduce prea curând sau temperatura culorii se schimbă, înlocuirea totală a instalației ar putea fi singura soluție pentru iluminarea uniformă.

De exemplu, dacă în instalație se folosesc sursele „LED 1” și lumina se schimbă ca în imaginea din dreapta, înlocuirea doar a unor secțiuni cu „LED 2” va agrava lipsa de uniformitate, ca în imaginea de mai jos.

Un „curcubeu” de nuanțe de alb nu este în general de dorit. Înlocuirea părților unei instalații poate duce la un astfel de rezultat.

La Zexstar veți găsi multe benzi cu LED-uri  pentru a construi cele mai bune lumini indirecte.

Cu banda noastră LED Nichia LumiFlex veți avea linii de lumină cu cea mai mare eficiență energetică și durata de viață de până la 200.000 de ore. CRI minim pentru LumiFlex este 80, cu 90+ versiuni disponibile de asemenea.

Benzi LumiFlex cu LED-uri Nichia

De asemenea, oferim benzi cu LED-uri cu spectru complet cu CRI97 + cu tehnologia SunLike Tri-R de la Toshiba și Seoul Semiconductor, pentru cea mai naturală iluminare posibilă.

Puteți alege, de asemenea, din gama noastră de benzi Plug & Play precum cele Multibar, ușor de instalat în casa sau la birou, foarte luminos cu valoare CRI de 95.

  Iluminatul alb dinamic, adaptat naturii umane (HCL)

  Iluminatul alb dinamic, adaptat naturii umane (HCL) este iluminat conceput special pentru a produce un efect fiziologic și / sau psihologic benefic asupra oamenilor. Acesta constă în adaptarea culorii și intensității luminii pe parcursul zilei prin intermediul unor soluții de iluminare cu LED-uri albe.

  Iluminatul adaptat naturii umane (HCL) sprijină sănătatea, bunăstarea și performanța oamenilor, luând în considerare și apoi planificând corect implementarea unui sistem de lumină în funcție de efectele vizuale, emoționale și mai ales biologice ale luminii. Principalul obiectiv al Iluminării adaptate naturii umane reprezinta nevoile oamenilor, de la cele pentru petrecerea timpului liber pana la acelea necesare in mediul de lucru.

  Studiul se bazează pe caracteristicile și efectele luminii naturale asupra oamenilor, soarele fiind o sursă dinamică de lumina cu nuanța și luminozitate schimbătoare, pe măsură ce trec ziua anotimpurile.

  Pentru a implementa o iluminare adaptata naturii umane se folosește o combinație de surse de lumină LED albe, de obicei alb cald (2700K) și alb rece (6500K). Această soluție se numește și iluminare albă reglabilă (tunable white). Prin reglarea intensității fiecărui sir de LED-uri, se poate obține o lumină albă cu o nuanță între 2700K și 6500K.

  Acesta este un mod nou de a utiliza și implementa lumina artificială, în conformitate cu schimbările luminii naturale și rezultatele obținute de studiile de cercetare despre efectele acesteia asupra oamenilor.


  Lumina energizanta, Alb 4000K la 6000K

  Intensitatea crescută de iluminare si cu o nuanța neutra/rece (4000-6000K) va permite oamenilor să lucreze într-un mod mai concentrat, să obosească mai greu, să facă mai puține erori și să detecteze erorile mai precis. Iar ceea ce face viața mai plăcută pentru individ, este mai profitabil în general pentru companie.

  Lumina calda, Alb 2000K la 4000K

  Iluminatul cald este, confortabil, intim, bun pentru relaxare. In plus, recomanda lumini cu temperatură mai caldă pentru a ajuta la pregătirea somnului. Trebuie reținut ca lumina albastră din sursele cu lumina alb rece poate suprima melatonina pe care corpul uman o produce în mod natural noaptea pentru a ajuta să doarma.

  Pentru a obtine cele mai bune rezultate dintr-un iluminat de acest tip trebuie sa tine cont de mai mult aspecte:

  1. Lumina adaptata naturii umane trebui sa aiba uu spectru solar

  Sursele de lumină adaptate naturii umane trebuie să aibă un spectru similar cu lumina zilei. S-ar putea părea la fel de elementar ca să spunem că „o mașină trebuie să aibă roți”, dar există o mulțime de surse de lumină pe piață care nu au acest spectru. De exemplu, o lampă fluorescentă are un spectru cu multe vârfuri și valori minime, foarte diferite de lumina soarelui. LED-urile standard au un spectru suficient de lin pentru majoritatea proiectelor, dar pentru cele mai bune rezultate se recomandă un LED cu spectru complet, cum ar fi Seul SunLike (ilustrat mai jos) sau Nichia Optisolis.Image

  Spectrum of Nichia Optisolis LED 

  2. Indicele de redare a culorilor (CRI) trebuie sa fie de cel putin 90

  Indice de redare a culorilor cat mai bun este necesar pentru iluminarea centrică umană, CRI95 + fiind optim și 90+ acceptabil. Cu CRI sub 80 de culori nu va arăta deloc așa cum se întâmplă în lumina naturală, așa că nu se pune problema folosirii unor astfel de surse de lumină.

  3. Strălucirea trebuie sa fie la un nivel suficient

  Iluminatul adaptat uman ar trebui să ofere suficientă iluminare pentru sarcina pe care o îndeplinește. Acest lucru este provocator datorită faptului că LED-urile albe calde și cele reci trebuie folosite în combinație, toate cu luminozitate reglabilă. Astfel, aveți duble surse de lumină comparativ cu versiunea statică.

  Există două metode principale pentru obținerea unei lumini albe dinamice, prin surse de lumină interpolate sau paralele.

  Sursele de lumină interpolate înseamnă LED-uri albe / albe reci sunt plasate în perechi, linii paralele sau clustere, pe aceeași bandă sau modul. Acest modul este nucleul unui corp de iluminat.

  Utilizând LED-uri interpolate pe o banda, va rezulta un cost de sistem mai mic. Problemele potențiale sunt luminozitate insuficientă, fiabilitate mai scăzută datorită temperaturilor mai mari de funcționare și managementului termic problematic.

  Folosirea de module sau benzi separate pentru fiecare dintre cele două temperaturi de culoare albă va produce luminozitate mai mare, fiabilitate îmbunătățită, dar va crește costul. Cu toate acestea, o astfel de combinație nu este practică în corpurile care au un spațiu limitat, cum ar fi cele liniare sau subțiri insa se pot folosi perfect pentru iluminarea din scafe și tavane luminoase.

  4. O soluție de iluminare adaptata naturii umane ar trebui să fie ușor de utilizat.

  Diferite programe și programare manuală trebuie să existe, pentru orele de seară și de noapte sau chiar pentru ziua găurii. Pentru uz rezidențial, ar trebui să existe o aplicație foarte ușoară și, de asemenea, cu moduri complet programate.

  Transformatoarele și sistemele de control trebuie să discute între ele într-un standard larg utilizat din universul Internet of Things (IOT). Zigbee, KNX, 0-10V, sunt exemple relevante. Motivele sunt evidente, de la un număr crescut de soluții software pentru control la o garanție pe termen lung că sistemul ușor poate fi modernizat sau întreținut.

  La Zexstar veți găsi benzi și module LED de înaltă performanță pentru iluminare adaptata naturii umane, precum si toate componentele pentru alimentare si control ușor de utilizat.

  Pentru prin module LED interpolate, puteți alege benzile și modulele albe tunabile cu ajutorul LED-urilor Nichia pentru cel mai bun raport preț / performanță. Avem chiar și un modul pătrat mare pentru tavane întinse sau corpuri de iluminat mari de suprafață.

  Dacă doriți să folosiți benzi sau module LED paralele pentru fiecare temperatură de culoare, vă recomandăm gama noastră de produse Sunlike, cu multe variante din care să alegeți.

  Module si benzi LED cu spectru solar (SunLike) CRI97

  LED-urile cu spectru natural SunLike de la Seoul Semiconductor dezvăluie culoarea și profunzimea lucrărilor artistice

  Noile LED-uri SunLike de la Seoul Semiconductor sunt primele LED-uri cu spectru natural din lume, deoarece produc lumină care se potrivește strâns cu spectrul luminii solare. Acest lucru este posibil prin utilizarea unei noi arhitecturi LED a tehnologiei TRI-R, cu un emițător violet în combinație cu un amestec de fosfor roșu, verde și albastru (RGB), spre deosebire de LED-urile convenționale albe care folosesc un emițător albastru și fosfor galben.

  Spectra comparison Sunlike LEDs, sunlight, ordinary LEDs, fluorescent light

  Acest nou design face posibil ca un LED să redea culorile foarte precis, aproape ca lumina soarelui, cu avantajele suplimentare ale conștientizării sporite a contrastului și texturii.

  Sunlike LEDs will make art have the same colors and contrast as under sunlight

  Spectrul de lumină al LED-urilor SunLike de înaltă calitate este exprimat atât prin indicele tradițional de redare a culorilor (CRI), cât și prin noul Index Fidelity Color. Prin urmare, LED-urile SunLike au CRI 97+ și Rf 96 (TM30 Fidelity Index), valori care indică precizia ridicată a reproducerii culorii originale din 99 de indici reprezentativi de culoare.

  SunLike TM-30 Color Fidelity Score

  Având o calitatea unică a spectrului luminii, corpurile cu LED-uri SunLike sunt perfecte pentru iluminarea obiectelor de arta, cum ar fi picturi, fresce, mozaicuri, sculpturi și multe alte exponate. În curând vom vedea arta în multe muzee sau locuri istorice din întreaga lume într-o lumină nouă.

  Muzeul Grevin din Paris instalează lumini pe baza LED-urilor SunLike

  Celebrul muzeu de ceară din Paris luminează acum figurile sale, de la celebrități până la oameni de știință cu LED-uri SunLike 97-CRI, permițând astfel vizitatorilor să experimenteze culori vii și detalii subtile ale lucrărilor de artă. Lumina noilor are ca rezultat o apariție mai reală a figurilor pe care vizitatorii le vor confrunta cu tonuri de culoare mai realiste în raport cu iluminarea anterioară. În plus, lipsa unui vârf albastru din noul sistem de iluminare elimină reflecțiile și strălucirea împrăștiate.

   Lighting Grevin Museum with SunLike LEDs

  O instalație de iluminat la muzeul Grevin din Paris aduce iluminare de înaltă calitate pentru exponatele de ceară, prin intermediul luminilor care se bazează pe tehnologia SunLike LED de la Seoul Semiconductor. (Credit foto: Curtoazie de imagine a Seoul Semiconductor.)


  Muzeul Grevin este situat pe Bulevardul Montmartre. Exponatele variază de la cunoscutul om de știință Albert Einstein la celebrități decedate, cum ar fi Michael Jackson, până la artisti actuali, precum Katy Perry.

  LED-urile SunLike dezvăluie mai multă culoare și profunzime la picturile murale din Pompei

  Distribuția uniformă a puterii spectrale, permisă de un mix cu trei fosfori de LED-uri SunLike, iluminează intr-un mod deosebit picturile murale antice, asigurând astfel că vizitatorii vor experimenta pe deplin culoarea și textura acestora.

   Lighting Pompeii with SunLike LEDs

  Distribuția uniformă a puterii spectrale, activată de un mix cu trei fosfori, scoate in evidenta intr-un mod unic picturile murale antice, asigurând astfel că vizitatorii vor experimenta pe deplin culoarea și textura acestora.

  Luminile personalizate, bazate pe LED-urile SunLike, dezvăluie mai multă culoare și profunzime la picturile murale din ruinele Pompei. După cum sugerează și numele, intenția tehnologiei LED este de a face ca obiectele să apară ca și cum ar fi fost luminate de lumina soarelui.

   LED-urile SunLike oferă o valoare de 97 de plus pentru CRI, Rf și, de asemenea, CQS, ceea ce implică faptul că ochiul uman poate percepe atât culori îndrăznețe saturate, cât și subtile.

  În cazul ruinelor din Pompeii, SPD și redarea superioară a culorilor SunLike înseamnă că vizitatorii vor vedea cu exactitate culorile. Mai mult, LED-urile au ca rezultat un raport de contrast ridicat, ceea ce înseamnă că spectatorii pot percepe mai bine adâncimea - și, prin urmare, textura - în picturile murale.

  Acum este ușor de construit corpuri de iluminat SunLike datorită benzilor și modulelor de la Zexstar

  Cu benzile noastre LED LumiFlex700 SunLike veți avea o sursă de lumină naturală strălucitoare ușor de instalat pe distanțe lungi, perfectă pentru lumini din scafe sau fante, lumină arhitecturală sau indirectă, iar cu modulele noastre LED LinearZ SunLike puteți construi cu ușurință corpuri de iluminat liniare datorită plug & play conexiune și format Zhaga.

  Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97

  Sortarea dupa nuanta a LED-urilor albe (Macadam Ellipses color sorting)

  Vom explica de ce este importanta existenta unui proces de sortare fina dupa nuanta a LED-urilor albe. 

  Procesul de productie a unui numar de LED-uri nu poate garanta ca produsele ies de pe linia de fabricatie identice. Acestea vor avea o variatie a caracterisiticilor electrice, inclusiv cele care dicteaza nuanta luminii albe. Daca LED-urile astfel produse sunt integrate imediat in corpuri de iluminat sau montate pe o banda LED efectul final va fi cel de mai jos: "un curcubeu de nuante de alb".

  In unele cazuri, LED-urile pot avea toate nuanțele de alb amestecate: alb cald, alb pur și alb rece într-o singură instalație, mai ales atunci cand nuanta de alb nu este specificata in descrierea produsului. Totusi, același fenomen poate există și pentru produsele comercializate ca avand lumina alb cald, neutru sau rece.

  Deși nu există un consens, lumina alb cald pentru LED-uri are o temperatura de culoare intre 2500K si 4000K pe scara temperaturii culorilor, albul pur 4000K la 5000K iar albul rece 5000K pana 10.000K.

  Daca un LED este specificat ca alb cald, spre exemplu, acest lucru nu inseamna uniformitate de nuanta ci o temperatura de culoare de la 2500K la 4000K. Spre exemplu, ca in imaginea de mai jos cu 4 spoturi alb cald:

  Pentru a preveni aceasta situatie, LED-urile trebuie sa fie sortate și grupate în loturi cunoscute sub denumirea de „Bin-uri de cromaticitate”, imediat ce ies de pe linia de productie sau ca parte a procesului in sine.

  In plus, este foarte important ca productia sa fie una de inalta precizie. In caz contrar,  pentru a obtine 1000 de LED-uri la 2700K ar putea sa fie necesar sa fie produse 10.000 de LED-uri de 2200-4000K, rezultand in costuri mari de productie si stocuri ce nu pot fi vandute. 

  Sortarea LED-urilor este un proces complicat, ce implica costuri si cunostinte protejate de brevete de inventie. Din acest motiv producatorii care urmaresc cel mai mic pret o fac doar partial sau deloc, cu rezultate ca in imaginile de mai sus.

  Nichia, Samsung, Osram, Philips si alti producatori de renume au perfectionat atat procesul de productie cat si cel de sortare. In prezent ne putem astepta ca LED-urile acestora, benzile si corpurile de iluminat echipate cu ele sa fie cu acceasi nuanta sau cu o diferenta clar specificata.

  Procesul de sortare standard utilizat de toti acestia este cel bazat pe Bin-uri si Elipse Macadam. Astfel, LED-urile dupa productie sunt sortate in Bin-uri (sau loturi) iar un grup de astfel de loturi este etichetat cu un cod de comanda/vanzare. Acest cod este insotit de un numar, de la 2 la 7, care specifica cat de mare este diferenta de nuanta dintre loturile individuale, unitatea de diferenta fiind un segment al unei  Elipse Macadam.  

  Graficul de mai jos arata acest procedeu de sortare in practica si poate fi gasit in toate fisele tehnice pentru LED-urile Nichia. Spre exemplu un LED Nichia Alb Cald cu temperatura de culoare de 2700K va avea codul de vanzare sm273 insotit de specificatia 3-step, 5-step sau 7-step pentru segmentele de pe Elipsa Macadam de variatie a nuantei:

  1. Sortare 3-step MacAdam Ellipse 

  Cu sortarea 3-step nu exista o diferenta vizibila de nuanta intre LED-uri. Aceasta sortare este recomandata pentru corpurile de iluminat liniare, benzile LED sau spoturile LED. 

  2.  Sortare 5-step MacAdam Ellipse

  Cu sortarea 5-step diferenta de nuanta intre LED-uri este slab vizibila, fiind recomandata pentru becuri LED sau corpuri de iluminat care in se folosesc independent. 

  Orientativ, pretul pentru un LED scade cu 15-25%

  3. Sortare 7-step MacAdam Ellipse

  LED-urile cu sortare in 7-step au o diferenta vizibila de nuanta, chiar daca sunt specificate ca alb cald 2700K, neutru 4000K sau rece 6500K. Ele sunt recomandate pentru iluminatul stradal sau cel de sarbatori cu ghirlande sau figurine luminoase. 

  Diferenta intre o sortare 3-step si absenta sortarii se poate vedea clar in imaginea de mai jos. Din pacate, beneficiarul a descoperit prin instalare ce inseamna o banda LED fara sortare, fiind nevoit sa o inlocuiasca cu banda noastra LumiFlex cu LED-uri Nichia si sortare 3-step.

  Diferenta de sortare intre LED-uri pe banda LED: stanga (fara sortare), dreapta (sortare 3-step)

  La Zexstar folosim LED-uri cu sortare MacAdam Ellipse în 3 trepte (3-step) în toate produsele noastre, astfel încât să aveți cea mai bună consistență a culorilor posibila și să nu vă faceți griji cu privire la iluminarea cu mai multe nuante ale proiectului. De asemenea, oferim multe opțiuni de temperatură a culorii, de exemplu modulele noastre LinearZ.

  Benzi LumiFlex cu LED-uri Nichia

  Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97

  Ghid de alegere lumini LED cu CRI-ul potrivit

  Indicele de redare a culorilor sau CRI, pe scurt, este o cuantificare cu un număr a cât de bună (sau slaba) este o sursă artificială la reproducerea culorilor, în comparație cu iluminatorul standard de referință modelat după lumina zilei. Numărul cel mai mare este de 100, pentru lămpi de zi și lămpi incandescente / lămpi cu halogen, în timp ce lămpile cu descărcare de gaze au scor cuprins între 17 și 96, existând chiar și o valoare negativă pentru presiunea joasă de sodiu (tip galben folosit la lămpile stradale).

  A fost introdus de Comisia Internațională de Iluminare (CIE) în 1974, datorită variației largi a capacității de a reproduce culorile cu lumina albă emisă de numeroasele tipuri de lămpi cu gaz de pe piață in acel moment.

  Astăzi, cu peste 40 de ani de utilizare, indicele CRI este ferm înrădăcinat în industria iluminatului și în rândul profesioniștilor. Cu toate acestea, nu a reușit să obțină multă tracțiune în rândul publicului larg, din cauza faptului că, la scurt timp după introducerea sa, nu a devenit foarte relevant atunci când a luat o decizie de cumpărare pentru iluminat. Motivul a fost că majoritatea lămpilor au fost construite pentru aplicații specifice care necesitau o valoare CRI minimă, astfel încât nu se putea greși cu alegerea lămpii.

  Începând cu anii 2000, tehnologia LED a schimbat acest lucru. Este prima sursă de iluminare care poate fi utilizată pentru fiecare aplicație și are o gamă completă de performanță și nivel de calitate, inclusiv capacitatea de a reproduce cu exactitate culorile. Prin urmare, este obligatoriu să alegeți LED-urile cu nivelul CRI corect pentru aplicația dvs.

  CRI comparison

  Imaginea de mai sus arată modul în care culorile pot arăta diferit pe baza scorului CRI a sursei de lumină care le luminează. Un roșu vibrant sub lumina soarelui sau o lumină cu valoare CRI ridicată poate părea șters sau chiar portocaliu sub o lumină CRI scăzută.

  Ca regulă generală, trebuie să stați departe de surse de lumină cu CRI mai mic de 80, cu excepția cazului în care această lumină este utilizată doar în scop orientativ, în aer liber de la stâlpi de iluminat sau în interior in spațiu precum coridoare sau scări. In plus, daca valoarea CRI nu este specificata in fisa sau descrierea produsului atunci presupuneți ca este mai mica de 80 iar acel produs nu este recomandat decât pentru puținele aplicații enumerate mai sus.

  Când este posibil, ar trebui să alegeți lumini cu un CRI mai mare de 80, așa cum se recomandă în tabelul de mai jos:

  Aplicație Valoare minima CRI Valoare recomandata CRI
  Rezidențiala    
  Dormitor 80 90
  Sufragerie 80 90
  Baie 80 95
  Bucatarie 80 95
  Pentru afaceri    
  Birou, munca generala 80 80
  Birou, munca cu culori 90 97
  Birou de design, arhitectura 80 97
  Comercial    
  Magazin Electronice 80 90
  Magazin de moda 90 97
  Magazin de bricolaj 80 90
  Magazin de mobila si decoratiuni 90 98
  Bijuterii 80 90
  Medical    
  Clinica dentara 80 95
  Laborator tehnica dentara 90 97
  Cabinet medical 80 95
  Sala de operatii 95 97
  Horeca    
  Café 80 95
  Hotel 80 95
  Restaurant 80 95
  Altele    
  Iluminat stradal 70 80
  Parcare 70 80
  Coridor 70 80
  Depozit 70 90
  Studio foto 90 97
  Coafor, salon 90 97
  Service Auto 80 90

  În oferta Zexstar puteți găsi corpuri și lămpi cu LED cu CRI de cel puțin 80, în timp ce benzile și modulele nostre LED foarte populare sunt disponibile cu cel mai înalt CRI de astăzi posibil, până la 98+, cu tehnologii precum Nichia Optisolis și Seoul Semiconductor SunLike.