Informatii utile despre iluminat

Cum se creează linii de lumină sau corpuri liniare de iluminat cu benzi LED

O nouă tendință în ceea ce privește iluminarea este linia de lumină, realizată cu o bandă LED în interiorul unui profil de aluminiu cu capac alb translucid. O astfel de lumină liniară poate avea o lungime de mulți metri, inclusiv instalata in forme geometrice și este un tip de iluminare directă.

Line of Light with LED strip inside a profile

Comparativ cu iluminarea indirectă din scafe, de asemenea o tendință populară în proiectarea iluminatului, liniile de lumină sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, dar pot avea o strălucire deranjanta pentru ochi. Din acest motiv, iluminarea directă cu linii de lumină ar trebui să fie proiectată cu grijă și aproape întotdeauna echipata cu sistem de schimbare a intensității luminoase (dimming).

Să vedem cum putem obține cele mai bune rezultate cu linii de lumină.

1. Utilizarea surselor de lumină eficiente din punct de vedere energetic.

Alegeți module sau benzi LED cu eficiență energetică ridicată, cel puțin 100 lm/w, astfel încât corpurile liniare să aibă cel mai mare flux luminos cu cel mai mic consum de energie.

Dacă liniile de lumină sunt parțial ascunse și iluminează prin reflecție, trebuie să evitați suprafețele mai absorbante decât reflective, cum ar fi vopseaua închisă sau lemnul maro închis sau negru. Suprafețele din lemn deschis sau pereții albi dau cele mai bune rezultate.

White or light surfaces are best for lighting

2. Selectați o sursă de lumină LED cu fluxul de lumină și numărul de LED-uri potrivit.

Iluminarea prin linii de lumină servește o varietate de scopuri. Poate ghida oamenii, evidenția elementele arhitecturale sau exprima o anumită tendință de design și, în același timp, poate oferi o iluminare ambientală, generală sau la locul de muncă.


Pentru liniile de lumină vizibile, directe, o problemă importantă de luat în considerare este lumina de fundal uniformă a capacului translucid pentru a nu avea pete luminoase. Se recomandă astfel benzi cu LED-uri cu minimum 120 LED-uri pe metru sau de tip COB.

Vă recomandăm cu tărie că scopul iluminatul într-o cameră sa determine tipul de sursă de lumină care va fi utilizat. Următorul flux luminos pe metru poate servi drept ajutor de orientare:

A) Lumina ambientală sau evidențierea obiectelor sau elementelor de mobilier: până la 600 lumeni pe metru liniar.

Line of light for ambient

B) Iluminat general pentru spatii rezidențiale: până la 1200 lumeni pe metru liniar.

General lighting with lines of light

C) Iluminare generală pentru aplicații comerciale și de afaceri sau iluminat la locul de muncă: până la 2900 lumeni pe metru liniar.General lighting for commercial and business applications

Sugestie pentru lungimea liniei de lumină pentru un living de 20 mp cu 2,5 m înălțime, cu scopul de iluminat general (linia de lumina este principala sau singura sursa de iluminat din spatiu):

 • Linii de lumină cu 500 lm / metru: lungimea totală de cel puțin 20 metri
 • Linii de lumină cu 1000 lm / m: lungime totală de cel puțin 10 metri
 • Linii de lumină cu 2500 lm / m: lungime totală de cel puțin 4 metri


3. Puneți liniile de lumină astfel încât efectul de strălucire (glare) să fie redus.

Folosind multe linii de lumină în interiorul unei spațiu ar putea deveni o problemă serioasă care afectează bunăstarea sau productivitatea. Vă recomandăm să așezați liniile de lumină la extremitățile unui spațiu, astfel încât lumina să se spele uniform pe un perete. Daca acest lucru nu este posibil atunci este obligatoriu sa existe o funcție de reglare a intensității (dimming).

 Lines of light for reduced glare

4. Utilizați module sau benzi LED cu cea mai bună calitate a luminii, spectru și indice de redare a culorilor.

Recomandam benzi LED cu spectru luminos similar cu lumina solara pentru spatiile de locuit si cele de lucru cele mai frecventate. Aceasta similaritate influențează atât productivitatea cat si buna dispoziție. 

În prezent, cea mai apropiată potrivire cu lumina solara vine de la LED-urile cu tehnologie de spectru complet, precum Nichia Optisolis și Seoul Semiconductor SunLike, ambele cu spectru aproape asemănător luminii naturale și scoruri maxime pentru toate culorile testului CRI. Spectrul lor și cum se compară cu lumina soarelui și cu alte surse de lumină poate fi văzut mai jos.Image

Spectrum of Nichia Optisolis LED

Pentru indicele de redare a culorilor,  alegeți benzi LED cu minim CRI80 pentru toate locurile de muncă și de locuit, cum ar fi biroul, camera de zi, dormitor, sufragerie și așa mai departe, cu CRI95 + ca valoare recomandată.

6. Instalați module sau benzi LED cu cea mai lungă durată de viață, cea mai mică schimbare de culoare și cea mai bună întreținere a fluxului luminos.

Sunt recomandate surse de lumină LED de lungă durată, cu o schimbare minimă a culorii in timp, în special pentru instalațiile cu lungimi considerabile. Dacă luminozitatea sursei de lumină se estompează prea curând sau temperatura culorii se schimbă, înlocuirea totală a instalației ar putea fi singura soluție pentru iluminarea uniformă.

De exemplu, dacă în instalație se folosesc „LED-uri 1” și lumina se schimbă ca în imaginea din dreapta, înlocuirea doar a unor secțiuni cu „LED-uri  tip 2” va agrava lipsa uniformității.

Pe site-ul Zexstar, veți găsi multe benzi flexibile cu LED-uri pentru a construi cele mai bune linii de lumină posibile.

1. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 600 lm / m

2. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 1200 lm / m

3. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 2000 lm / m

Oferim, de asemenea, benzi cu LED-uri cu spectru complet cu CRI97 + cu tehnologia SunLike Tri-R de la Toshiba și Seoul Semiconductor, pentru cea mai naturală iluminare posibilă.

4. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 2900 lm / m

Cu ajutorul benzilor noastre cu LED-uri Nichia LumiFlex puteți avea linii de lumină cu cea mai mare eficiență energetică și durata de viață de până la 200.000 de ore.

Pentru corpuri liniare ca linii de lumină, puteți alege din profile de aluminiu încastrate sau de suprafață:

  Iluminat tavan extensibil cu benzi sau module LED

  Tavanul iluminat sau extensibil este o tendință foarte interesantă în iluminatul interior. Folosind un material translucid cu dimensiuni de mulți metri pătrați, cu un sistem de iluminare din spate, se poate crea o iluminare difuză, uniformă și relaxantă a interioarelor. Principalul avantaj al acestui tip de iluminat este absența strălucirii, deoarece sursele de lumină sunt distribuite pe o suprafață mare și ascunse în spatele materialului.

  Sursa de iluminare de fundal este formata de obicei din LED-uri de luminozitate mică sau medie (5 până la 50 lumeni) montate pe benzi sau module. Deoarece tavanul iluminat are o suprafață mare, o astfel de iluminare cu putere redusă este cea mai bună alegere.

  Tavan extensibil iluminat cu LED-uri, în interiorul unui birou

  Tavanele iluminate pot avea forme personalizate și chiar sa prezintă imagini translucide. Prin urmare, acestea pot influența designul general al unei camere mult mai mult decât alte corpuri de iluminat. Din perspectiva proiectării iluminatului, lumina uniformă ar trebui să fie completată de spoturi sau lămpi care pot atrage atenția asupra anumitor zone sau obiecte.

  Proiectarea și instalarea corespunzătoare a unui plafon luminos prezintă o serie de provocări unice pe care le vom aborda în acest articol.

  1. Tavanul extensibil translucid trebuie să aibă o transmisie bună a luminii

  Deoarece un plafon luminos folosește un material translucid pentru a acoperi sursele de lumină LED, este important să se ia în considerare gradul de transmisie a luminii. Pentru plafoanele albe simple, vă recomandăm o rată de transmitere a luminii de cel puțin 50%. Dacă trebuie să alegeți între diferiți producători, ar trebui să luați în considerare instalarea materialului cu cea mai mare rată de transmisie, deoarece această valoare are o influență importantă asupra costurilor de instalare și operare a tavanului luminos.

  Vă recomandăm cel puțin 50% rata de transmisie a luminii pentru tavanele întinse albe

  Atunci când alegeți o sursă de lumină LED, ar trebui să luați în considerare rata de transmitere a luminii. De exemplu, dacă aveți nevoie de 5000 de lumeni pentru un living de 20 mp, fluxul luminos al LED-urilor din spatele unui material translucid cu o rată de 50% ar trebui să fie de 10000 lm.

  Dacă utilizați o imagine tipărită pe tavan, ar trebui să evitați culorile foarte absorbante, cum ar fi negru sau gri închis, în timp ce culorile calde au cele mai bune rezultate.

  2. Alegeți distanța optimă dintre leduri și tavanul extensibil


  Tavanul extensibil trebuie să aibă o iluminare uniformă, fără puncte foarte luminoase sau zone întunecate caci uniformitatea este atracția acestei metode de iluminare. Pentru a realiza acest lucru, LED-urile trebuie distribuite uniform în spatele materialului translucid.

  Pentru majoritatea LED-urilor cu un unghi de iluminare de 120 de grade, distanța dintre benzile sau modulele LED individuale trebuie să fie egală cu distanța dintre LED-uri și tavanul extensibil. Unele LED-uri speciale au un unghi de 180 de grade, iar pentru ele raportul de distanță trebuie să fie de 1,5.

  Pentru cele mai bune rezultate, vă recomandăm o distanță între sursele de lumină și materialul translucid de cel puțin 30 cm și cel mult aproximativ 50 cm. Deși este posibilă o valoare mai mică, acest lucru ar însemna că mai multe LED-uri ar trebui utilizate pentru a obține uniformitatea, ceea ce ar avea un impact semnificativ asupra costurilor de instalare și operare.

  Pentru o adâncime de 30 cm, distanța dintre sursele de lumină (rânduri de benzi LED sau module individuale de lumină din spate) trebuie să fie:

  • LED-uri cu  unghiul de vizualizare de 120 grade: 30 cm
  • LED-uri cu unghiul de vizualizare de 180 grade: 45 cm

  3. Alegeti surse de lumină LED eficiente din punct de vedere energetic

  Recomandam module sau benzi LED cu eficiență energetică ridicată, de cel puțin 100 lm / w, astfel încât tavanul extensibil să aibă cel mai mare flux luminos cu cel mai mic consum de energie.

  4. Instalati surse de lumină LED cu fluxul de lumină determinat de scopul iluminatului

  Iluminarea printr-un tavan luminos poate fi utilizată într-o varietate de moduri, cum ar fi ghidarea oamenilor, evidențierea anumitor zone sau exprimarea unei anumite tendințe de proiectare, în același timp oferind iluminare ambientală, generală sau de sarcină.

  Vă recomandăm cu tărie să luați în considerare scopul iluminării atunci când alegeți tipul de sursă de lumină care va fi utilizat. Următoarele valori ale fluxului luminos pe metru pătrat pentru modulele cu LED pot servi drept ghid util pentru un plafon întins, alb cu o rată de transmisie de lumină de 50%:

  A) Iluminat de ambient:  500-1000 lumeni pe metru patrat (in spatiu exista si alte corpuri de iluminat, spre exemplu spoturi)

  Un tavan întins pentru lumina ambientală este completat de alte surse de lumină, cum ar fi lumina de jos.

  B) Iluminat general pentru locuința:  1000-2000 lumeni pe metru patrat

  Un plafon întins pentru lumină generală în camera de zi.

  C) Iluminat general pentru birou sau spatii comerciale:  2000-8000 lumeni pe metru patrat in functie de inaltime spatiu, scop, etc

  Iluminat general pentru aplicații comerciale și de afaceri cu plafon luminos

  5. Benzile sau modulele LED utilizate pentru iluminarea din spate trebuie să fie ușor de instalat

  Deoarece tavanele întinse necesită multe LED-uri, acestea trebuie să fie ușor de instalat și sa utilizeze cât mai puține piese auxiliare, cum ar fi fire, mufe, șuruburi sau transformatoare. Pentru suprafețe mari, recomandăm module LED pătrate sau dreptunghiulare care au o lățime de cel puțin 25 cm, deoarece acestea sunt mai ușor de plasat uniform în comparație cu benzile LED.

  6. Folosiți module sau benzi LED cu cea mai bună calitate a luminii

  Dacă plafonul extensibil este pentru iluminatul general, recomandăm surse de lumină cu un spectru de înaltă calitate și un CRI de minim 80.

  În prezent, cea mai bună calitate a luminii pentru LED-uri este asigurată de tehnologia cu spectru complet, cum ar fi Nichia Optisolis și Seoul Semiconductor SunLike, ambele cu spectru aproape asemănător zilei și scoruri maxime pentru toate culorile testului CRI. Spectrul lor și cum se compară cu lumina soarelui și cu alte surse de lumină pot fi văzute mai jos.

  Image

  Spectrum of Nichia Optisolis LED

  7. Instalați module sau benzi LED cu cea mai lungă durată de viață si cea mai mică schimbare de culoare 

  Sunt recomandate surse de lumină LED de lungă durată, cu o schimbare minimă a culorii in timp, în special pentru instalațiile cu dimensiuni considerabile. Dacă luminozitatea sursei de lumină se reduce prea curând sau nuanta de alb se schimbă, înlocuirea totală a instalației ar putea fi singura soluție pentru iluminarea uniformă.

  De exemplu, dacă în instalație se folosesc „LED-uri 1” și lumina se schimbă ca în imaginea din dreapta, înlocuirea doar a unor secțiuni cu „LED-uri 2” va agrava lipsa de uniformitate.

  La Zexstar veți găsi modulele LED BackMatrix ce sunt mai bună solutie de iluminare a tavanelor întinse. Sunt foarte ușor de instalat, au un flux luminos ridicat și sunt disponibile chiar și cu LED-uri ce au un unghi de vedere de 180 de grade.

  1. Module LED BackMatrix Performer cu 2700K, 4000K sau alb reglabil 2700-6500K. Vă recomandăm 4 buc pe metru pătrat pentru o iluminare uniformă la o adâncime minimă de 30 cm

  2. Module LED BackMatrix Professional cu 3000K, 4000K sau RGB + W. 4 buc pe metru pătrat recomandat pentru iluminare uniformă la adâncimea minimă de 30 cm

   Ghid de iluminare scafe cu Benzi LED

   Ghid de iluminare scafe cu benzi LEDO scafa de lumină este o linie luminoasa care poate fi obținută printr-o bandă LED ascunsă din vedere în interiorul unui spatiu din perete sau tavan care luminează o suprafață adiacentă. Lumina se reflectă de pe această suprafață în spațiul care trebuie iluminat. De aceea, liniile de lumină sunt cunoscute în mod obișnuit sub denumirea de iluminare din scafa sau indirectă.


   Iluminatul indirect este o tendință benefică în ceea ce privește proiectarea iluminatului, cu accent pe natura umană și modul în care se comportă lumina naturală. Este in prezent utilizat pe scară largă, cu linii de lumină ca principal mod de a ilumina multe interioare.

   Atracția este asemănarea cu lumina naturală. Cu sursa de lumină adecvată, ne-am putea imagina că golful este de fapt o fereastră ascunsă spre exterior, de unde curge lumina soarelui.

   Să explorăm cum putem avea cele mai bune rezultate cu ajutorul iluminatului indirect

   1. Utilizați surse de lumină eficiente din punct de vedere energetic

   Alegeți module sau benzi LED cu o eficiență energetică ridicată, cel puțin 100 lm / w, și așezați-le în interiorul scafei într-un mod în care cea mai mare parte a luminii emise ajunge pe suprafața reflectorizantă, un perete sau tavan, care o direcționează în spațiul interior.  Ar trebui prevenită risipa de energie pentru a ilumina părțile interioare ale scafei. Benzi LED cu 120-180 ° sunt recomandate, așezate, atunci când este posibil, într-un unghi:

   Suprafețele care sunt mai absorbante decât reflectorizante, cum ar fi vopseaua închisă sau lemnul, trebuie evitate pentru scafe, cu excepția cazului în care designul este primordial fata de eficiența energetică. Plafoanele albe produc cele mai bune rezultate, cele negre, maro inchis sau gri cele mai slabe.

   2. Alegeți o sursă de lumină LED cu fluxul luminos potrivit

   Iluminatul indirect poate servi o varietate de scopuri. Poate ghida oamenii, evidenția elementele arhitecturale sau poate evoca o anumită tendință de design, oferind în același timp iluminare ambientală, generală sau pentru sarcini.

   Este foarte recomandat ca scopul și rolul jucat în iluminarea unui spațiu să decidă tipul de sursă de lumină care va fi utilizat. Următorele informatii despre fluxul luminos pe metru poate servi drept ghid util:

   Lumina ambientală sau evidențierea obiectelor sau elementelor de mobilier: până la 500 lumeni pe metru

   Subliniați elementele arhitecturale: până la 1000 de lumeni pe metru (multe alte surse de lumină există în spațiu)

   Iluminare generală linii de lumină până la 1500 lumeni pe metru, în funcție de designul și materialele folosite ale scafa. Pentru iluminarea de lucru necesarul creste pana la 2500 lumeni pe metru.

    

   Sugestie pentru lungimea scafei de lumină pentru un living de 20 mp cu 2,5 m înălțime, cu scopul de iluminat general (linia de lumina este principala sau singura sursa de iluminat din spatiu):

   • Linii de lumină cu banda LED de 500 lm / metru: lungimea totală de cel puțin 40 metri
   • Linii de lumină cu banda LED de 1000 lm / m: lungime totală de cel puțin 20 metri
   • Linii de lumină cu banda LED 2500 lm / m: lungime totală de cel puțin 8 metri

   3. Folosiți benzi cu LED-uri ușor de instalat și cu redundanță redusă a pieselor

   Sursele de lumină trebuie răspândite cu ușurință pe distanțe lungi și să utilizeze cât mai puține elemente auxiliare, de exemplu cabluri, conectori, șuruburi sau transformatoare. Este recomandat un transformator de capacitate mare pentru o scafa completa.

   4. Alegeți module sau benzi LED cu cea mai bună calitate a luminii, spectru și indice de redare a culorilor.

   Pentru iluminarea generală cu linii de lumină directa sau indirecta, ar trebui să alegeți benzi sau module LED care să fie similare cu lumina de zi în spectru sau temperatura culorii. 

   Temperatura de culoare a luminii ar trebui sa fie aleasa in functie de spatiul iluminat si/sau activitățile ce se desfășoară in interior. Pe scrut recomandam 2700-4000K pentru locuinte, 4000-5000K pentru birouri si peste 5000K pentru cabinete medicale, depozite sau cresterea plantelor. Mai multe detalii in articolul de la acest link.

   In legatura cu indicele de redare a culorilor, CRI, recomandam benzi cu LED cu minim CRI80 sau pana la CRI98 pentru toate locurile de muncă și de locuit, cum ar fi biroul, camera de zi, dormitorul, bucătăria sau sufrageria. Mai multe informatii gasiti in acest articol.

    În prezent, cea mai apropiată potrivire cu lumina soarelui provine de la LED-urile echipate cu tehnologie cu spectru complet, precum Nichia Optisolis și Seoul Semiconductor SunLike, ambele cu spectru aproape asemănător zilei și scoruri maxime pentru toate culorile testului CRI. Spectrul lor și cum se compară cu lumina soarelui și cu alte surse de lumină pot fi văzute mai jos.Image

   Spectrum of Nichia Optisolis LED


   5. Instalați benzi LED cu cea mai lungă durată de viață, cu cea mai mică schimbare de culoare și reducere a luminii. 

   Sunt recomandate surse de lumină LED de lungă durată, cu o schimbare minimă a culorii in timp, în special pentru instalațiile cu lungimi considerabile. Dacă luminozitatea sursei de lumină se reduce prea curând sau temperatura culorii se schimbă, înlocuirea totală a instalației ar putea fi singura soluție pentru iluminarea uniformă.

   De exemplu, dacă în instalație se folosesc sursele „LED 1” și lumina se schimbă ca în imaginea din dreapta, înlocuirea doar a unor secțiuni cu „LED 2” va agrava lipsa de uniformitate, ca în imaginea de mai jos.

   Un „curcubeu” de nuanțe de alb nu este în general de dorit. Înlocuirea părților unei instalații poate duce la un astfel de rezultat.

   Pe site-ul Zexstar, veți găsi multe benzi flexibile cu LED-uri pentru a construi cele mai bune linii de lumină posibile.

   1. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 500 lm / m

   2. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 1500 lm / m

   Puteți alege, de asemenea, din gama noastră de benzi Plug & Play precum cele Multibar, ușor de instalat în casa sau la birou.

   3. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 2000 lm / m

   Oferim, de asemenea, benzi cu LED-uri cu spectru complet cu CRI97 + cu tehnologia SunLike Tri-R de la Toshiba și Seoul Semiconductor, pentru cea mai naturală iluminare posibilă.

   4. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 3000 lm / m

   Cu ajutorul benzilor noastre cu LED-uri Nichia LumiFlex puteți avea linii de lumină cu cea mai mare eficiență energetică și durata de viață de până la 200.000 de ore.


    Niveluri de lumină recomandate la birou, magazin, scoala

    Iluminare pentru birouNiveluri de lumină recomandate

    Pentru sănătatea, productivitatea si starea noastră de spirit este foarte important sa avem un iluminat adecvat, in toate spatiile unde desfășuram o activate.

    Conform standardului "EN 12464 Lumină și iluminat - Iluminarea locurilor de muncă - " La locurile de muncă interioare, iluminarea minimă este de 50 lx pentru pereți și 30 lx pentru tavane. Mai devreme era comună cu nivelurile de lumină în intervalul 100 - 300 lux pentru activități normale. Astăzi nivelul luminii este mai frecvent în intervalul 500 - 1000 lux - în funcție de activitate. Pentru lucrări precise și detaliate, nivelul de lumină se poate apropia chiar de 1500 - 2000 lux. Pe site-ul nostru veți găsi informații despre fluxul luminos (exprimat in lumen "lm") pentru toate produsele.

    Pentru a obține valoarea in lux este necesar sa folosiți calculatorul de la linkul de mai jos:

    Link: Calculator Lux la Lumeni


    Nivelurile de lumină recomandate pentru diferite tipuri de spații de lucru sau activități sunt indicate mai jos:

    Activitate / spațiuIluminare
    (lx, lumen/m2)
    Zonele publice cu împrejurimi întunecate 20 - 50
    Orientare simplă pentru vizite scurte 50 - 100
    Zonele cu trafic și coridoare - scări, scări rulante și călători - ascensoare - spații de depozitare 100
    Zonele de lucru unde sarcinile vizuale sunt îndeplinite doar ocazional 100 - 150
    Depozite, case, teatre, arhive, golfuri de încărcare 150
    Sala de pauze cafenea, facilități tehnice, zone de fabricare a bilelor, fabrici de celule, săli de așteptare, 200
    Muncă ușoară de birou 250
    Săli de clasă 300-500
    Muncă obișnuită de birou, lucru pentru calculatoare, bibliotecă de studiu, alimente, săli de spectacole, laboratoare, zone de check-out, bucătării, săli 500
    Supermarketuri, ateliere mecanice, peisaje de birou 750
    Lucrări normale de desen, ateliere mecanice detaliate, săli de operație 1000
    Lucrări detaliate de desen, lucrări mecanice foarte detaliate, ateliere electronice, teste și ajustări 1500 - 2000
    Efectuarea sarcinilor vizuale cu contrast redus și dimensiuni foarte mici pentru perioade de timp prelungite 2000 - 5000
    Efectuarea sarcinilor vizuale foarte prelungite și exacte 5000 - 10000
    Efectuarea unor sarcini vizuale foarte speciale, de contrast extrem de redus și dimensiuni mici 10000 - 20000

    Citiți mai multe despre nivelurile de iluminare recomandate pentru casă în articolul nostru de pe blog.

    Atenție la diferența intre iluminat direct si indirect. Calculatorul de mai sus poate fi folosit pentru alegerea fără nici o corecție a surselor de iluminat directe precum spoturi si corpuri de iluminat cu dispersie la cel mult 120 grade. 

    In cazul iluminatului indirect trebuie introdusa o corecție egala cu pierderea estimata de lumina din procesul de reflexie pe o suprafața. Spre exemplu, pentru o scafa cu banda LED care iluminează o camera prin reflexie într-un tavan alb se recomanda a se aplica o corecție de 2 si anume: daca un metru de banda LED cu 2500 lm cu iluminare directa va asigura 350 lux la 1.5m atunci instalata in scafa va avea 350/2 = 175 lux.

    La Zexstar  găsiți o serie de benzi și module LED de înaltă calitate, eficiente din punct de vedere energetic, care pot fi utilizate pentru a rezolva o gamă variată de aplicații de iluminat.

    Benzi flexibile cu LED pentru aplicații cu cerințe ridicate de lumina

    LED-urile SunLike îmbunătățesc modelele de somn si reduc încordarea ochilor, au descoperit două studii de cercetare

    Seoul SunLike LEDs ease eye strain and improve sleep patterns, two research studies suggest

    Efectele pozitive asupra sănătății ale luminii LED-urilor SunLike cu spectru complet de la Seoul Semiconductor au fost confirmate în două studii independente, de către universități din Elveția și Coreea de Sud.

    Noua tehnologie LED SunLike aduce o îmbunătățire majoră în distribuția spectrală a puterii (SPD) a luminilor LED, care acum imită SPD-ul soarelui în limitele gamei vizuale umane. LED-urile SunLike folosesc un amestec cu trei fosfori și un emițător violet pentru a realiza SPD-ul unic.

    LED-urile SunLike pot fi utilizate într-o varietate de aplicații, inclusiv în iluminarea centrată pe om sau în iluminarea pentru sănătate și bunăstare, unde se poate aplica iluminare reglabilă pentru a îmbunătăți bunăstarea umană.

    SunLike LED Desgin 

    Un studiu publicat de Universitatea din Basel din Elveția intitulat „Efectul luminii de zi pe confortul vizual, melatonina, starea de spirit, performanța de veghe și somnul” a descoperit că voluntarii aveau un confort vizual mai bun, mai multă vigilență și stări de spirit mai fericite asociate cu expunerea la LED-urile SunLike, în comparație cu alte LED-uri.

    Universitatea a publicat cercetarea în Journal of Lighting and Research Technology. Profesorul Christian Cajochen a condus echipa de cercetare care investighează ceea ce se numesc "LED-uri cu un spectru luminos de zi".

    Rezultatele se bazează pe un studiu efectuat de voluntari care, în două sesiuni de testare separate, au fost expuși la LED-urile SunLike de la Seoul Semiconductor, într-o sesiune și la LED-uri albe convenționale cu același CCT, în cealaltă sesiune. Voluntarii expuși la distribuția uniformă a puterii spectrale (SPD) a LED-urilor SunLike experimentează modele de somn mai bune și au raportat confort vizual îmbunătățit și vigilență crescută în timpul zilei.

    15 tineri voluntari bărbați au luat parte la testele din Basel, petrecând 49 de ore de două ori într-un laborator. În cadrul fiecărei sesiuni, voluntarii au primit expunere la lumină la același nivel de CCT și intensitate, singura diferență fiind SPD-ul produselor de iluminat bazate pe LED.


    În general, cercetătorii au spus că voluntarii au raportat un confort vizual mai bun, mai multă vigilență și stări de spirit mai fericite asociate cu expunerea la SunLike în comparație cu expunerea convențională la LED. Dar studiul oferă, de asemenea, câteva date cantitative despre modelele de somn. „Avem dovezi că o soluție cu lumină de zi are efecte benefice asupra confortului vizual, vigilenței în timpul zilei și intensității somnului la voluntarii sănătoși. Activitatea Delta EEG (0,75–4,5 Hz) a fost semnificativ mai mare după LED-ul luminii de zi decât expunerea la LED-urile convenționale în timpul nopții post-lumină. ” Testele Delta EEG (electroencefalogramă) înregistrează undele cerebrale asociate cu mișcarea non-rapidă a stadiului 3 de somn, uneori numit somn cu unde lente, care este considerat indicativ al profunzimii somnului.


    Al doilea studiu a fost realizat de echipa de cercetare a Laboratorului de Informații Biomedicale, Colegiul Național de Medicină din Seul din Coreea. De asemenea, a constatat că folosind module de iluminare cu LED bazate pe SunLike, disconfortul ochilor este semnificativ redus, iar calitatea somnului este îmbunătățită în comparație cu utilizatorii convenționali de iluminat cu LED.

    Cercetătorii au efectuat experimente pe adulți, inclusiv studenți absolvenți de la Universitatea Națională din Seul, care petrec mult timp studiind la biroul lor în interior. Fiecare participant a fost instruit să folosească lampa de birou SunLike și lampa LED convențională timp de 3 ore înainte de culcare. Echipa a realizat un chestionar și a analizat semnele vitale ale participanților înregistrați în timpul somnului.

    Evaluarea subiectivă prin chestionare a arătat o scădere semnificativă a oboselii oculare și o îmbunătățire accentuată a calității somnului. Cercetătorii au descoperit că îmbunătățirea senzației de a nu reîmprospăta după un somn în dimineața următoare a fost semnificativă statistic.

    Ca urmare a analizei semnului vital măsurat, timpul necesar pentru a adormi este cu 23% mai rapid, iar timpul de pauză în timpul somnului a fost îmbunătățit și cu 43%. Prin urmare, echipa de cercetare a constatat că eficiența somnului ca indicator al somnului a fost îmbunătățită semnificativ de la 88% la 94%.

    „Concluzionăm că aceste efecte se datorează stabilizării ritmului sistemului nervos autonom, care se manifestă prin inactivarea nervului simpatic și a activității nervului parasimpatic prin iluminarea bazată pe SunLike”, a declarat echipa de cercetare a SNU. „Lumina afectează ritmul circadian al oamenilor. Pentru a îmbunătăți bioritmul, putem regla lumina în funcție de fusul orar și vom folosi o sursă de lumină aproape de lumina soarelui ”, a declarat echipa de cercetare a SNU.

    Acum este ușor de construit corpuri de iluminat SunLike datorită benzilor și modulelor LED de la Zexstar

    Cu benzile noastre LumiFlex700 cu LED-uri SunLike veți avea o sursă de lumină naturală strălucitoare ușor de instalat pe distanțe lungi, perfectă pentru lumini din scafa, iluminare arhitecturală sau indirectă. Cu gama noastră de module LED LinearZ SunLike puteți construi cu ușurință corpuri de iluminat liniare datorită conexiunii plug & play și a formatului Zhaga.

    Utilizând PowerControler-ul nostru compatibil Casambi și modulele sau benzile, puteți de asemenea să vă construiți cu ușurință propria soluție de iluminare centrată pe om.

    De exemplu, puteți utiliza o combinație simplă de module LED de 2700K și 6500K sau unul mai complex de 2700K, 4000K și 6500K.

    Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97

    LED-uri Nichia Optisolis ilumineaza muzee de arta Germania

    Inovatoarele LED-uri cu tehnologia Optisolis de la Nichia sunt LED-uri cu spectru natural care emit lumină care se potrivește îndeaproape cu spectrul luminii solare naturale.

    Rezultatul extraordinar este obținut folosind o nouă tehnologie revoluționară de fosfor și un cip LED albastru special. Spectrul cipului albastru de 420 nm nu conține aproape deloc emisii UV și în combinație cu fosforul atinge o valoare CRI de 98+, un număr extrem de ridicat având în vedere că lumina solară are scorul CRI 100.

    LED-ul Nichia Optisolis de înaltă calitate a luminii ilumineaza culorile în mod precis și adaugă beneficiul creșterii conștientizării contrastului și texturii. În combinație cu emisiile lor UV foarte scăzute, corpurile de iluminat Optisolis sunt deosebit de potrivite pentru utilizare în muzee și galerii de artă, unde este preferată cea mai mare valoare CRI posibilă, fără a deteriora lucrările valoroase de artă cu raze UV.

    Primii care au implementat iluminatul Nichia Optisolis sunt muzeele din Germania: Muzeul Zeppelin din Friedrichshafen, Muzeul Ludwig din Koblenz și Muzeul Picasso din Münster.

    Zeppelin Museum Friedrichshafen: LED lighting (left) and Optisolis LEDs by Nichia / Lumitronix (right)
    Diferența dintre sistemul de iluminat anterior, cu LED-uri CRI80 (STANGA) și noul Nichia Optisolis CRI98 + (DREPTA) este clar vizibilă în cazul tablourilor adăpostite în Muzeul Zeppelin Friedrichshafen
    Vizitatorii pot aprecia pentru prima dată adevăratele culori și texturi ale lucrărilor unice ale lui Picasso în Muzeul Picasso Münster. Diferența dintre noul sistem de iluminare, cu LED-urile Nichia Optisolis la stânga și cele anterioare cu LED-urile CRI 80 obișnuite la dreapta este clară.
    Ludwig Museum Koblenz Nichia Optisolis (LEFT) compared with previous LED (RIGHT)

    De asemenea, LED-urile de la Nichia Optisolis pun în evidență picturile îndrăznețe și pline de culoare în Muzeul Ludwig Koblenz (sistem de lumină Optisolis in STÂNGA, sistem de iluminare cu LED-uri anterioare in DREPTA.

    Corpuri de iluminat cu LED-uri usor de construit datorită modulelor noastre Optisolis LED

    Cu modulele noastre LinearZ Nichia Optisolis, puteți construi cu ușurință corpuri de iluminat liniare datorită conexiunii plug & play și a formatului Zhaga.


    Tehnologie inovatoare: LED-uri SunLike cu spectru natural de la Seoul Semiconductor

    SunLike LED techology from Seoul Semiconductor and Toshiba

    LED-urile inovatoare SunLike de la Seoul Semiconductor sunt primele LED-uri cu spectru natural pe piața globală. Pentru prima dată un LED poate emite lumină care se potrivește strâns cu spectrul luminii solare naturale.

    SunLike LED package design

    Abilitatea specială de a avea un spectru apropiat de lumina soarelui vine din utilizarea unui nou design LED, cu un emițător violet în combinație cu un amestec de fosfor roșu, verde și albastru (RGB), spre deosebire de LED-urile convenționale albe care folosesc un emițător albastru și fosfor galben.

    Prin înlăturarea cipului albastru LED și înlocuirea acestuia cu unul purpuriu, tehnologia de iluminare este transformată fundamental. Pentru prima dată este posibil să redăm culorile cu exactitate, cu consum de energie foarte scăzut și efecte pozitive asupra sănătății. În comparație cu alte lumini LED, noua serie SunLike nu are un vârf energetic albastru asociat cu disconfortul ochilor și modele slabe de somn.

    Mai mult, un spectru LED obișnuit este foarte diferit de lumina solară, în timp ce spectrul SunLike este foarte similar. Astfel, sursele de lumină cu LED-uri SunLike vor arăta mai exact culoarea obiectelor,  acestea vor apărea ca la lumina soarelui. Spectrul de lumină naturală redă culoarea cu un scor CRI-97 - aproape de CRI-100 a luminii solare și mult mai mare decât CRI-80 a LED-urilor convenționale.

    Tehnologia LED ambalată SunLike de la Seoul se bazează în parte pe o tehnologie de Toshiba pentru fosfor numită TRI-R. Prin utilizarea TRI-R, LED-urile oferă o distribuție uniformă și largă a puterii spectrale (SPD), care seamănă mai mult cu lumina soarelui decât LED-urile albe transformate cu fosfor standard.

    Aplicațiile acestei noi tehnologii LED, cu vârful de lumină albastră diminuat, curba spectrală similară cu lumina soarelui, redarea exactă a culorilor și reducerea reflectării și strălucirii reduse sunt multe, de la iluminare Human Centric pentru casa și biroul nostru până la iluminare comercială și de artă.


    Iluminatul Human Centric, adaptat naturii umane

    „Iluminarea centrată pe om” descrie iluminarea concepută să funcționeze cu ritmurile naturale ale corpului uman. Se bazează pe faptul că ochiul uman detectează prezența unei anumite lungimi de undă a luminii albastre în spectrul care alcătuiește lumina soarelui și îl folosește pentru a aprecia ce oră din zi este. În acest fel, lumina ajută la reglarea ciclurilor somnului-veghe și a altor ritmuri corporale și are un impact semnificativ asupra stării de spirit și a stării noastre de bine.

    Color temperature of sunlight

    Iluminarea centrată pe om valorifică acest efect prin ajustarea luminozității și a temperaturii culorii din timpul zilei pentru a imita lumina naturală. Pentru a-și atinge scopul, iluminarea centrată pe om trebuie să aibă un spectru care seamănă cu cel al soarelui real, cu un nivel adecvat al lungimii de undă cruciale albastre care declanșează răspunsul corpului. Cele mai multe soluții descrise ca uman-centrice nu au un spectru care seamănă cu cel al soarelui real, așa că ajung să ofere prea mult sau prea puțin albastru.

    LED-urile din seria SunLike de la Seul Semiconductor sunt diferite, fiind primele LED-uri care se potrivesc strâns cu lumina reală a soarelui, deci au un nivel adecvat de albastru care declanșează stimulul biologic dorit.

    Iluminatul comercial care relevă adevărata culoare a mărfii

    SunLike LED light with CRI97 for commercial lighting

    Marfa de la lumina de la LED-urilor SunLike va arăta ca sub lumina naturală, cu aceeași culoare și contrast. Spectrul luminii de înaltă calitate este exprimat atât prin indicele tradițional de redare a culorilor (CRI), cât și prin noul Index Fidelity Color. Testele confirmă, cu CRI la 97+ și TM30 Fidelity Index la 96, valori care indică precizia ridicată a reproducerii culorii originale din 99 de indici de culoare reprezentativi.

    Lumina pentru a descoperi adevărata culoare și profunzime pentru operele de artă

    Sunlike LED light reveal true color for art

    Distribuția uniformă a puterii spectrale pentru LED-urile SunLike, permise de un amestec unic de trei fosfori, face artă sa fie perceputa cat mai natural, asigurând că vizitatorii vor experimenta pe deplin culoarea și textura. Picturile, frescele, mozaicurile, sculpturile și multe alte exponate vor avea un aspect real, cu tonuri de culoare mai realiste în raport cu orice iluminare anterioară. Mai mult, lumina de la LED-urile SunLike rezultă într-un raport de contrast ridicat, ceea ce înseamnă că privitorii pot percepe mai bine profunzimea - și, prin urmare, textura - în lucrările de artă.

    Lumina pentru a îmbunătăți modelele de somnLight for better sleep with Seoul SunLike LEDs

    Cercetătorii Universității Naționale din Seul din Coreea de Sud au analizat semnele vitale ale voluntarilor în timpul somnului și au efectuat analize subiective printr-un chestionar. Pe baza monitorizării semnelor vitale, echipa a declarat că voluntarii care folosesc lămpile SunLike au adormit cu 23% mai repede decât cei care utilizează lămpi LED standard. Și chestionarul a dezvăluit că cei care folosesc lămpile SunLike au observat o scădere a oboselii ochilor, împreună cu o calitate îmbunătățită a somnului. Aceste rezultate se explică prin cantitatea diminuată de lumină albastră care se găsește în spectrul LED-urilor SunLike, în comparație cu alte surse de lumină LED. Alte cercetări au descoperit că lumina albastră afectează negativ ciclul de somn.


    Corpuri de iluminat usor de construit cu LED-uri SunLike datorită benzilor și modulelor LED de la Zexstar

    Cu benzile noastre LED LumiFlex700 SunLike veți avea o sursă de lumină naturală strălucitoare ușor de instalat pe distanțe lungi, perfectă pentru lumini din scafa, iluminare arhitecturală sau indirectă, iar cu gama noastră de module LED LinearZ SunLike puteți construi cu ușurință corpuri de iluminare liniare datorită mufei & play conexiune și formatul Zhaga.

    Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97

    Sistem de control Casambi și benzi LED SunLike CRI97+ pentru iluminare adaptata naturii umane

    SunLike Human Centric lighting via Casambi app

    Casambi, un pionier în controlul iluminat fără fir via Bluetooth Low Energy (BLE), a făcut echipă cu specialistul în tehnologie LED Seoul Semiconductor pentru a oferi proiectanților de iluminat un control precis asupra benzilor, modulelor și corpurilor de iluminat LED care utilizează noua tehnologie SunLike, cu spectrul luminii solare. Pentru prima dată, această dezvoltare pune adevărata iluminare centrată pe oameni (iluminat adaptat naturii umane) în mâinile designerilor.

    Utilizatorii pot utiliza sistemul și aplicația wireless de control bazată pe Casambi Bluetooth cu produse care includ LED-urile din seria SunLike pentru a regla cu precizie nivelul luminii, știind că spectrul reflectă lumina solară reală, un ingredient cheie pentru iluminarea adaptata naturii umane.

    Aceasta iluminare descrie este concepută să funcționeze in functie de ritmurile naturale ale corpului uman. Se bazează pe faptul binecunoscut că ochiul uman recunoaște prin prezența unei anumite lungimi de undă a luminii albastre în spectrul luminii solare momentul zilei (răsărit, prânz, apus etc). În acest fel, lumina ajută la reglarea ciclurilor noastre de somn-veghe și a altor ritmuri fizice și are un impact semnificativ asupra dispoziției și stării noastre de bine.

    Iluminarea centrată pe om profită de acest efect prin ajustarea luminozității și a temperaturii culorii din timpul zilei pentru a imita lumina naturală.

    With Casambi you can now set the color temperature at specific hours of the day

    Casambi permite controlul luminilor printr-un cronometru sau o varietate de senzori de prezență / mișcare și senzori de lumină de zi. Poate controla lumini care schimbă temperatura culorii pe o gamă foarte largă, iar designerii au libertatea de a configura lumina și de a crea scene sau animații pentru aplicație.

    Cu ajutorul nostru PowerControler compatibil Casambi și benzile LED LumiFlex SunLike și modulele LED LinearZ SunLike, puteți construi cu ușurință propria soluție de iluminare centrată pe om.

    De exemplu, puteți utiliza o combinație simplă de module LED de 2700K și 6500K sau unul mai complex de 2700K, 4000K și 6500K.

    Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97

    Ghid de iluminat pentru casă cu benzi și corpuri de iluminat LED

    Home lighting with LEDRISE Lumistrips in covelights

    Proiectarea bună a iluminatului de casă va asigura că nivelul potrivit de lumină poate fi pornit în mod convenabil și va ajunge unde și când este necesar. O iluminare adecvată a locuinței ar trebui să evite supraalimentarea zonelor și să ofere control și flexibilitate pentru a crea efecte de iluminare pentru diferite situații. Iluminatul bine proiectat va fi mai ușor de utilizat și eficient din punct de vedere energetic.

    Abordarea recomandată pentru iluminarea caselor este de a utiliza trei niveluri sau straturi de iluminare: iluminat general, iluminare pentru sarcini și iluminare accent. Prin combinarea acestor trei niveluri, se poate obține nivelul de iluminare recomandat pentru fiecare cameră sau activitate, după cum urmează:

    Niveluri de iluminare recomandate pentru casa  in Lux
    Camere de zi 50-150
    Lectură ocazională 150
    Studiu 300-750
    Dormitor 50-150
    Bucătărie 150
    Zonele de lucru pentru bucătărie 400
    Baie 150-300
    Holuri 100-150
    Scari 100-150
    Zone de luat masa 150-450


    Cele trei niveluri de iluminare

    Iluminatul general trebuie să asigure un nivel minim suficient de lumină în cameră. Există multe surse de lumină LED care pot fi utilizate în acest scop: module LED, benzi, corpuri sau spoturi.

    Flexibilizați nivelul dorit de iluminare (lux) prin posibilitatea ca in camere de zi și dormitoare sa existe un anumit grad de reglare (prin setări de control / dimmers), astfel încât ocupanții pot ridica sau coborî iluminatul general în jurul nivelului dorit.

    Recomandam valoarea superioara al intervalului in Lux din tabel pentru casele cu ocupanți vârstnici, care apreciază în general un nivel mai ridicat de iluminat general. Valoarea minima este de urmărit a fi aleasa in zonele de circulație in casa sau pe hol.

    Iluminatul de loc de lucru este necesar pentru anumite activități acasă, cum ar fi cititul, pregătirea mâncării și lucrul de acasă. Lămpile cu LED-uri trebuie selectate cu atenție, poziționate și controlate corect. Recomandate sunt spoturile și benzile LED cu flux ridicat.

    Corpurile de iluminat sau becurile sunt necesare în locurile unde se dorește a se asigura flexibilitate în locul de lucru și pentru iluminatului de accent. În funcție de sarcină, este posibil să fie necesară iluminarea cu LED-uri la diferite niveluri.

    Redarea culorii a luminii este, de asemenea, foarte importantă pentru unele activități și recomandăm lumini LED cu CRI 95 sau mai mult.

    Iluminatul cu accent contribuie la ambianța unei case și se face de obicei cu spoturi și benzi LED cu flux mai slab. Ca și în cazul iluminatului la locul de muncă, corpurile de iluminat cu leduri (sau becurile) sunt plasate în locurile potrivite pentru a sublinia caracteristicile arhitecturale, mobilierul și ornamentele. 

    Pentru fiecare dintre aceste niveluri de iluminare, comenzile pot oferi o serie de opțiuni de iluminare. Spre exemplu, într-o cameră de zi ar putea exista circuite controlate separate pentru:

    • iluminat general
    • iluminarea pentru activități
    • iluminare accent

    Modele de control similare pot fi luate în considerare în majoritatea camerelor, dimmerele oferind o atmosferă de iluminare diferită în saloane, săli de mese și dormitoare. Controalele avansate, uneori de pe un telefon mobil sau o aplicație de tabletă, care permit ajustarea de la distanță a fluxului de lumină și a culorii acesteia sunt din ce în ce mai populare. Iluminatul se stabilește ca un stil de viață și casele cu sisteme de iluminare noi și inovatoare sunt percepute ca un avantaj.

    Iluminarea fiecărei camere în detaliu:

    1. Camera de zi

    Living room lighting with LEDRISE Lumistrips in covelights

    Camerele de zi au nevoie de o atmosferă relaxată și flexibilitate în ceea ce privește nivelul și poziția iluminatului. Trebuie să se asigure că iluminarea podelei din zona de locuit sa fi reglabila de la cca. 100-150 lux pentru activități diverse pana la un relaxant 50 lux.

    In camera de zi se poate utiliza o varietate de surse de lumină. Lumina generală poate fi obținută cu un corp de iluminat centralizat (pandantiv, lampă de tavan) sau o serie de spoturi. O iluminare obișnuită este o iluminare a zonelor de lucru cu spoturi iar in rest cu lumini LED indirecte din scafe.

    Iluminarea ambientală cu reglarea strălucirii poate fi obținută sub formă de spoturi LED și corpuri de iluminat de perete. Datorită duratei lungi de viață a camerei de zi, iluminatul cu LED-uri va duce, de asemenea, la economii semnificative de energie și costuri în comparație cu CFL-urile. O iluminare ambientală bună poate fi completată de corpuri de iluminat portabile, cum ar fi lămpile de masă sau lămpile de podea care asigură o iluminare locală mai mare necesară pentru citire sau alte activități detaliate.

    2. Camera de luat masa (Dining room)

    Living room lighting with indirect lighting via Nichia Lumistrips in cove lights

    Iluminatul poate fi folosit pentru a crea diferite stări de spirit. O spălare a luminii pe un perete sau pe tavan, dintr-o bandă LED din interiorul unei scafe sau fante, poate oferi un nivel de fundal de iluminare pe baza căruia se pot obține o varietate de efecte de iluminare folosind lămpi de masă. 

    In zona mesei se poate folosi unul sau mai multe corpuri suspendate sau spoturi pentru a obține un nivel de 450 lux. În multe case, mesele din sufragerie sunt folosite pentru diverse activități, precum și pentru mese. Din acest motiv, se recomandă o oarecare flexibilitate în iluminarea mesei de masă: ar trebui să fie posibilă asigurarea flexibilității pentru mese între 150 și 200 lux și între 400 și 500 lux pentru situațiile în care masa este folosită pentru alte sarcini, cum ar fi temele pentru acasă și hobby-uri.

    Iluminatul specificat în sălile de mese trebuie să aibă o temperatură a culorii în limitele de 2.700K-3.000K și să ofere aproximativ 150 lux la nivelul podelei.

    Iluminatul camerei de luat masa ar trebui să aibă o redare excelentă a culorilor, cel puțin CRI 90.

    3. Dormitor

    Bedroom with downlighting via Nichia Lumistrips in cove lights

    Dormitoarele sunt cel mai bine luminate cu lumină indirectă de la benzi LED luminoase din interiorul scafelor sau a spoturilor LED care direcționează lumina pe suprafețele peretelui. Ambele abordări au ca scop reducerea strălucirii, oferind în același timp un nivel de lumină generală bun.

    Recomandam un circuit separat special pentru iluminarea pentru timp de noapte, cu prize de iluminare și comutare în două sensuri, pentru a vă asigura că luminile nu sunt lăsate aprinse în mod inutil.

    Nivelurile de iluminare din dormitoare trebuie să fie controlabile, cu flexibilitate pentru a oferi niveluri reduse, de la 50 -100 lux la nivelul podelei la maximum 150 lux. Ar trebui să existe o iluminare bună pentru activități, cum ar fi citirea, care să ofere iluminare focalizată de până la 400 lux.

    Redarea culorilor cu un indice de cel puțin 90 este o considerație importantă în dormitoare pentru a ajuta la alegerea hainelor, de exemplu.

    4. Camera de studiu și biroul de acasă

    LED strip lighting for home office

    Se recomandă utilizarea iluminatului de fundal difuz, pentru a preveni iluminarea aspră sau a crea strălucire pe ecranele computerului și pe birourile acoperite cu hârtie.

    Pentru crearea unei lumini generale pot fi lizate spoturi cu LED sau scafe LED. Iluminarea sarcinilor poate fi asigurată folosind lămpi LED pentru birou. Studiile și birourile de acasă necesită niveluri bune de iluminare cu 400- 500 lux pentru iluminarea sarcinilor pe birouri. Dacă se lucrează mai complex, vă recomandăm 750 lux.

    6. Bucatarie

    Kitchen with lines of light via Lumistrips LED strips in under cabinet and ceiling

    În bucătării, sarcinile detaliate care sunt efectuate necesită un nivel ridicat de iluminare, în special datorită utilizării de scule ascuțite. Un nivel de iluminare de cel puțin 400 de lux ar trebui să se afle pe planul de lucru, plita și chiuveta. Acesta se obține cel mai bine cu benzi sau module LED amplasate sub dulapuri, luminându-se în jos.

    Este recomandată o valoare CRI ridicată de cel puțin 95, deoarece alimentele ar trebui să arate grozav. Pentru pardoselile de bucătărie, nivelurile corespunzătoare de luminanță sunt de 150-200 lux pentru podele, din surse de lumină cum ar fi un corp de iluminat cu LED-uri sau o serie de spoturi cu LED.

    Băi, holuri și scări

    Lines of Light from Nichia Flexible LED strips

    Spoturile cu LED-uri sunt deosebit de potrivite pentru iluminarea băii, unde pot fi poziționate pentru a oferi iluminare acolo unde este nevoie, de exemplu peste cadă și duș.

    Asigurati niveluri bune de iluminare a sarcinilor în jurul oglinzilor pentru baie și niveluri de iluminare de 250-300 lux pentru podele pentru baie.

    Când instalati iluminarea băii, aveți grijă să verificați cât de departe de o sursă de apă urmeaza a fi montată. O baie este împărțită în zonele 0 până la 3, fiecare necesitând un nivel rezistent la apă (protecție IP). Alegeți doar iluminat de baie cu un nivel de protecție IP adecvat pentru zona în care va fi utilizat. Se recomandă ca iluminarea generală a băii și iluminarea sarcinilor (de exemplu, iluminarea pentru oglinzi) să fie pe circuite separate.


    Pentru holuri, luminile cu LED-uri pot maximiza perceptia de spațiu in ceea ce este adesea o zonă mică, iar iluminarea în jos este adesea cea mai potrivită soluție. Întrucât holurile sunt adesea aprinse pentru perioade îndelungate, utilizarea iluminatului LED cu durată lungă de viață va maximiza economiile de energie. La nivelul podelei este recomandat un nivel de lux între 100-150.

    Ca și în holuri, luminile care "spala" peretii sunt utile atunci când spațiul este limitat. Pentru a oferi la scări un nivel de iluminat adecvat poate fi nevoie de corpuri de iluminat fie de-a lungul lor, deasupra lor, fie în apropiere de aterizare.

    Pentru a evita căderea pe scări, iluminarea ar trebui să funcționeze prin comutare în două sensuri situate atât în partea de sus, cât și în partea de jos a scarilor.

    Iluminarea trebuie să fie poziționată pentru a se asigura că scările sunt ușor vizibile. Temperatura de culoare ideală pentru iluminarea scărilor și aterizărilor este de aproximativ 3.000 K, iar iluminarea pentru treptele scărilor ar trebui să fie de cel puțin 100 lux. Iluminarea pe scări și aterizări (inclusiv lumina zilei, precum și lumina artificială) ar trebui să fie proiectată pentru a minimiza strălucirea.

    --

    Pentru a alege banda sau dispozitivul LED potrivit pentru a obține nivelul LUX dorit în casa dvs., puteți utiliza calculatorul nostru pentru a transforma Fluxul Luminos (Lumen) în LUX.

     

    Module LinearZ cu LED-uri SunLike CRI97

    Iluminatul alb dinamic, adaptat naturii umane (HCL)

    Iluminatul alb dinamic, adaptat naturii umane (HCL) este iluminat conceput special pentru a produce un efect fiziologic și / sau psihologic benefic asupra oamenilor. Acesta constă în adaptarea culorii și intensității luminii pe parcursul zilei prin intermediul unor soluții de iluminare cu LED-uri albe.

    Iluminatul adaptat naturii umane (HCL) sprijină sănătatea, bunăstarea și performanța oamenilor, luând în considerare și apoi planificând corect implementarea unui sistem de lumină în funcție de efectele vizuale, emoționale și mai ales biologice ale luminii. Principalul obiectiv al Iluminării adaptate naturii umane reprezinta nevoile oamenilor, de la cele pentru petrecerea timpului liber pana la acelea necesare in mediul de lucru.

    Studiul se bazează pe caracteristicile și efectele luminii naturale asupra oamenilor, soarele fiind o sursă dinamică de lumina cu nuanța și luminozitate schimbătoare, pe măsură ce trec ziua anotimpurile.

    Pentru a implementa o iluminare adaptata naturii umane se folosește o combinație de surse de lumină LED albe, de obicei alb cald (2700K) și alb rece (6500K). Această soluție se numește și iluminare albă reglabilă (tunable white). Prin reglarea intensității fiecărui sir de LED-uri, se poate obține o lumină albă cu o nuanță între 2700K și 6500K.

    Acesta este un mod nou de a utiliza și implementa lumina artificială, în conformitate cu schimbările luminii naturale și rezultatele obținute de studiile de cercetare despre efectele acesteia asupra oamenilor.


    Lumina energizanta, Alb 4000K la 6000K

    Intensitatea crescută de iluminare si cu o nuanța neutra/rece (4000-6000K) va permite oamenilor să lucreze într-un mod mai concentrat, să obosească mai greu, să facă mai puține erori și să detecteze erorile mai precis. Iar ceea ce face viața mai plăcută pentru individ, este mai profitabil în general pentru companie.

    Lumina calda, Alb 2000K la 4000K

    Iluminatul cald este, confortabil, intim, bun pentru relaxare. In plus, recomanda lumini cu temperatură mai caldă pentru a ajuta la pregătirea somnului. Trebuie reținut ca lumina albastră din sursele cu lumina alb rece poate suprima melatonina pe care corpul uman o produce în mod natural noaptea pentru a ajuta să doarmă.

    Pentru a obține cele mai bune rezultate dintr-un iluminat de acest tip trebuie sa tine cont de mai mult aspecte:

    1. Lumina adaptata naturii umane trebui sa aiba un spectru solar

    Sursele de lumină adaptate naturii umane trebuie să aibă un spectru similar cu lumina zilei. S-ar putea părea la fel de elementar ca să spunem că „o mașină trebuie să aibă roți”, dar există o mulțime de surse de lumină pe piață care nu au acest spectru. De exemplu, o lampă fluorescentă are un spectru cu multe vârfuri și valori minime, foarte diferite de lumina soarelui. LED-urile standard au un spectru suficient de lin pentru majoritatea proiectelor, dar pentru cele mai bune rezultate se recomandă un LED cu spectru complet, cum ar fi Seul SunLike (ilustrat mai jos) sau Nichia Optisolis.Image

    Spectrum of Nichia Optisolis LED 

    2. Indicele de redare a culorilor (CRI) trebuie sa fie de cel putin 90

    Indice de redare a culorilor cat mai bun este necesar pentru iluminarea centrică umană, CRI95 + fiind optim și 90+ acceptabil. Cu CRI sub 80 de culori nu va arăta deloc așa cum se întâmplă în lumina naturală, așa că nu se pune problema folosirii unor astfel de surse de lumină.

    3. Strălucirea trebuie sa fie la un nivel suficient

    Iluminatul adaptat uman ar trebui să ofere suficientă iluminare pentru sarcina pe care o îndeplinește. Acest lucru este provocator datorită faptului că LED-urile albe calde și cele reci trebuie folosite în combinație, toate cu luminozitate reglabilă. Astfel, aveți duble surse de lumină comparativ cu versiunea statică.

    Există două metode principale pentru obținerea unei lumini albe dinamice, prin surse de lumină interpolate sau paralele.

    Sursele de lumină interpolate înseamnă LED-uri albe / albe reci sunt plasate în perechi, linii paralele sau clustere, pe aceeași bandă sau modul. Acest modul este nucleul unui corp de iluminat.

    Utilizând LED-uri interpolate pe o banda, va rezulta un cost de sistem mai mic. Problemele potențiale sunt luminozitate insuficientă, fiabilitate mai scăzută datorită temperaturilor mai mari de funcționare și managementului termic problematic.

    Folosirea de module sau benzi separate pentru fiecare dintre cele două temperaturi de culoare albă va produce luminozitate mai mare, fiabilitate îmbunătățită, dar va crește costul. Cu toate acestea, o astfel de combinație nu este practică în corpurile care au un spațiu limitat, cum ar fi cele liniare sau subțiri insa se pot folosi perfect pentru iluminarea din scafe și tavane luminoase.

    4. O soluție de iluminare adaptata naturii umane ar trebui să fie ușor de utilizat.

    Diferite programe și programare manuală trebuie să existe, pentru orele de seară și de noapte sau chiar pentru ziua găurii. Pentru uz rezidențial, ar trebui să existe o aplicație foarte ușoară și, de asemenea, cu moduri complet programate.

    Transformatoarele și sistemele de control trebuie să discute între ele într-un standard larg utilizat din universul Internet of Things (IOT). Zigbee, KNX, 0-10V, sunt exemple relevante. Motivele sunt evidente, de la un număr crescut de soluții software pentru control la o garanție pe termen lung că sistemul ușor poate fi modernizat sau întreținut.

    La Zexstar veți găsi benzi și module LED de înaltă performanță pentru iluminare adaptata naturii umane, precum si toate componentele pentru alimentare si control ușor de utilizat.

    Pentru prin module LED interpolate, puteți alege benzile și modulele albe tunabile cu ajutorul LED-urilor Nichia pentru cel mai bun raport preț / performanță. Avem chiar și un modul pătrat mare pentru tavane întinse sau corpuri de iluminat mari de suprafață.

    Dacă doriți să folosiți benzi sau module LED paralele pentru fiecare temperatură de culoare, vă recomandăm gama noastră de produse Sunlike, cu multe variante din care să alegeți.

    Module si benzi LED cu spectru solar (SunLike) CRI97