Dezinfectia cu lumina Ultravioleta UV: 99% eradicare a virusilor (inclusiv COVID-19) si bacteriilor

UV light breakes the DNA of viruses and bacteria

   

Dezinfectarea sau sterilizarea eficientă și rentabilă a suprafețelor, apei și obiectelor a devenit de o importanță imensă. Actuala pandemie de COVID-19 (coronavirus) a făcut acest lucru extrem de clar. A creat o manie de cumpărare extremă pentru tot ceea ce poate fi folosit în combaterea acesteia. Niciodată pe timp de pace nu au fost astfel de lipsuri de dezinfectanți, măști chirurgicale, mănuși, ventilatoare și multe altele, pe tot globul.

Situația se agravează prin faptul că multe dintre materialele utilizate sunt de unica-folosinta. Noi stocuri trebuie să producă în mod constant, exacerbând problemele de aprovizionare. Este timpul pentru un mod mai eficient de a ucide virusul și bacteriile, este timpul pentru dezinfectarea cu lumina UV.

  "Lumina UV anihilează virusurile și bacteriile prin distrugerea capacității lor de reproducere." 

Utilizarea luminii ultraviolete (UV) pentru dezinfectare sau sterilizare1 a fost de fapt adoptata de ani de zile de către unele spitale din tarile dezvoltate, folosind mașini mari, de calitate industrială, pentru a ucide microorganisme (inclusiv COVID-19) în camerele spitalelor sau pe mobilă, obiecte, îmbrăcăminte sau instrumente. Totuși, astfel de mașini sunt prohibitiv de scumpe pentru uz privat sau de afaceri, deoarece o platformă mobilă cu lămpi UV poate costa mai mult de 60.000 USD2 in SUA. De asemenea, lumina acestor robiti este periculoasa pentru oameni și trebuie utilizati doar în camerele goale.

UV robot for hospital use

Exemplu de Robot pentru utilizare in spitale. Lampile cu gaz emit aproximativ 450W de radiatie ultravioleta si consuma in jur de 1000W.

Odată cu avansarea actuală a tehnologiei de iluminare cu LED-uri UV, versiuni mai mici de lămpi de dezinfectare UV sigure de folosit pot fi disponibile pentru consumatori și companii care doresc să curățe aproape totul, de la spații de birouri, lifturi și camere de zi, la telefoane, computere și chiar capace de toaletă.

Utilizarea pe scară largă a luminii UV pentru combaterea COVID-19 si al altor virusi precum și a bacteriilor poate incepe acum prin tehnologia dezinfectării continue cu lumină UVA de joasă intensitate de la diodele emitatoare de lumina (LED-uri).

  "Dezinfectarea continuă: radiație UVA ce funcționează 8 ore pe zi. Sigura pentru oameni *. Ucide până la 99% din virusuri și bacterii **. " 

*Iradierea UVA limitată la 10W / m2 la 2 metri de la podea.

**Conform a două studii independente publicate in prestigioase publicatii medicale din SUA, citate în acest articol (in engleza).

Cum lumina UV ucide virusurile și bacteriile

Bacteriile sunt organisme unicelulare care pot fi găsite în mod natural in corpul și mediul nostru. Virusii sunt mai mici decât bacteriile și se atașează de celule vii și le folosesc materialul genetic pentru a se reproduce.

Bacteriile periculoase bine cunoscute sunt Salmonellae, Staphylococcus Aureus (MRSA) sau E.coli. Majoritatea virusurilor provoacă boli, cum ar fi COVID-19, varicela, gripa H1N1, SIDA, pojarul și multe altele.

În timp ce bacteriile și virusurile sunt clar diferite, ambele au un atribut foarte comun, au material genetic (ADN).

Arsurile solare, de care trebuie să ne protejăm cand iesim la soare, se întâmplă deoarece lumina UV dăunează ADN-ului. Acesta este exact modul în care lumina UV ucide toate virusurile și bacteriile, le distruge ADN-ul3.

DNA

O moleculă de ADN este formată din două șuvițe legate între ele prin patru baze, adenină (A), citosină (C), guanină (G) și timină (T). Aceste baze sunt ca un alfabet, iar secvența lor formează instrucțiuni pentru reproducerea celulelor.

Lumina UV rupe secvența ADN și strica sistemul de replicare. Deoarece secvența ADN nu mai este corectă, aceasta nu se mai poate reproduce corect. Lumina UV anihilează virusurile și bacteriile prin distrugerea capacității lor de reproducere.

Lumina UV ucide si COVID-19 (Coronavirus)?

În timp ce COVID-19 este un virus nou, diferența față de alții este doar că oamenii nu au încă imunitate la acesta până acum. Expus la lumina ultravioleta, COVID-19 va fi eradicat la fel ca orice alt virus. Studiile efectuate atât pe SARS4, cât și pe MERS au dovedit că lumina UV inactivează virusurile, astfel încât este sigur că va avea acelasi efect asupra COVID-19.

Tipuri de lumina UV

UV este definita ca radiație electromagnetică cu o lungime de undă cuprinsă între 100 și 405 nm. În acest interval există trei subintervale care sunt foarte important de luat în considerare: UVA, UVB și UVC.

Conform standardelor internationale CIE 1984, CIE 1987:

 • UVA este radiatie cu lungime de unda de la 315 la 400 nm
 • UVB are lungime de unda de la 280 la 315 nm
 • UVC are lungime de unda de la 100 la 280 nm

UV radiation spectrum UVA, UVB and UVC

Timpul necesar pentru ca radiatia UV să ucidă bacteriile sau virusurile depinde de lungimea de undă a radiației si intensitatea iradierii (iradianta pe suprafata). Radiația UVC va necesita cel mai scurt timp, poate chiar de câteva secunde, în timp ce o lumina UVA cu aceeași iradianta va dezinfecta în câteva minute sau ore.

Din păcate, există o relație directă între rapiditatea procesului de sterilizare sau dezinfectare și pericolul pentru sănătatea umană. Conform standardelor internaționale de siguranță, precum Directiva UE-2006-25-CE, radiațiile UVC sunt cele mai periculoase, expunerea maximă (în funcție de lungimea de undă și de energie) fiind de doar câteva secunde.

Din acest motiv, desfășurarea lămpilor UVC este limitată la o utilizare profesională strict controlată.

Lămpi Germicide UV explicate

Lămpile cu lumina UV au multe aplicații, astfel încât trebuie să fie clar că cele care ucid virusuri și bacterii se numesc lampi UV Germicide.

În prezent, pe piață, cele mai frecvente tipuri de lămpi UV germicide sunt lămpile Hg (mercur) cu radiație UVC.

  "Radiatia UVC este la fel de periculoasa pentru virusuri ca pentru oameni, lămpile UVC trebuie să fie folosite cu mare atenție. Dozele mici pot deteriora pielea sau ochii. Lămpile UVC nu vor atinge niciodată utilizarea pe scară largă necesară pentru a lupta împotriva unei pandemii. 

Tuburile fluorescente sunt disponibile și cu lumină ultravioleta fiind denumite „lumini negre" insa au alte aplicații, cum ar fi criminalistică, lumină decorativă sau „ucigatoare de insecte”, în funcție de vârful lungimii de undă. Unele modele de lămpi sub presiune au același format ca tuburile fluorescente T8, ceea ce poate duce la confuzie cu privire la tipul de lampă.

Lămpile Hg emit în principal radiații UVC la 254 nm. Acestea ating eficiențe de conversie ridicate, până la 40%, de la puterea electrică de intrare, wați, la radiația UV de ieșire. Cu toate acestea, aceste lămpi sunt limitate în densitatea lor de putere (maxim de UV W / m2). Cele mai comune lămpi cu descărcare de gaze sunt lămpile cu vapori de mercur (Hg) cu presiune joasă și medie. Carcasa lămpii este confecționată din cuarț, o necesitate pentru transmisia UV necesară și rezistența la temperatura ridicată de funcționare.

Radiația UVC de la soarele nostru este blocată de atmosferă, astfel încât niciun organism viu, inclusiv oamenii, nu au protecție împotriva acesteia. Este la fel de periculosa pentru virusuri ca pentru oameni, lămpile cu radiații UVC trebuie să fie utilizate cu mare atenție. Dozele mici pot deteriora pielea sau ochii. Lămpile UVC nu vor atinge niciodată utilizarea pe scară largă necesară pentru a lupta împotriva unei pandemii.

  "Diferențele majore între lămpile Hg germicide și LED-urile UVA sunt siguranța utilizării lor și eficacitatea iradierii razelor UV pe suprafața care trebuie dezinfectată. " 

Toate lămpile Hg au, de asemenea, un spectru larg, cu vârfuri de la 185 nm la 546 nm, ceea ce le face și mai periculoase pentru oameni, si restricționează mai mult aplicația medicală.
Spectrum UVC LED vs UVC Low Pressure mercury lamp

Diodele cu emisie de lumină ultravioleta sunt construite pentru a avea spectru de emisie îngust, cum ar fi 265nm, 280nm (vezi mai sus), 365nm sau 385 nm. Astfel au o gamă mult mai largă de aplicații.

Corpul principal al LED-urilor ultraviolete constă din compușii semiconductori GaN, InN și AlN și cristalele mixte ale acestora. Când curentul electric trece prin secvențe de strat special dopate ale acestor semiconductori, acesta este parțial convertit direct în radiații UV.

Diferența majoră dintre lămpile Hg germicide și LED-urile UVA este eficiența iradierii razelor UV pe suprafața care trebuie dezinfectată.

Lămpile Hg emit radiații UV în toate direcțiile, numai până la 50% ajung pe o suprafață plană unde este necesară dezinfectarea, cum ar fi o masa. Dimensiunile lor mari și temperatura ridicată de funcționare duc la mari dificultăți de focalizare a acestei radiații cu ajutorul unui reflector.

LED-urile UV sunt foarte mici, se incalzesc putin si pot fi grupate în matrici cu densitate ridicată, care pot direcționa radiații UV mult mai intense către o suprafață, din cauza unghiului lor de iluminare de doar 120 de grade.

Datorită posibilității de a folosi lentile de înaltă precizie (până la 90% eficiență), un dispozitiv de dezinfectare cu LED-uri UV este mai eficient la uciderea virusurilor și bacteriilor decât lămpile Hg cu o putere totală UV mult mai mare.

Emisia de lumina UV a unei lămpi LED poate fi controlată prin reglarea curentului de intrare cu un driver LED, astfel aceste lampi UV sunt singurele care pot fi proiectate pentru a fi eficiente și sigure, respectând limitele expunerii la lumina UV.

Cum este calculata actiunea germicidă a radiațiilor UV

Efectele sterilizării sau dezinfectării cu lumină UV depind de expunere, timp, lungime de undă și iradianta.

 • Expunerea sau fluența (uneori numită doză) este măsurată în mJ / cm2 (unde 1 mJ / cm2 = 10 J / m2.)
 • Timpul de expunere este măsurat în secunde
 • Iradianța este fluxul de energie radiantă pe unitate de suprafata, cu alte cuvinte, cât din puterea radiației UV (măsurată în W = 1000 „miliwati” mW = 1.000.000,00 „microwati” μW) ajunge la suprafață. Iradianța este măsurată în W / m2

Studiile care arată eficienta luminii UV în dezinfectare sau sterilizare prezintă în descoperirile lor inactivarea virusului sau a bacteriilor pentru o valoare a expunerii într-o perioadă de timp, pentru o anumită lungime de unda UV.

Expunerea (fluentă sau doză UV în mJ / cm2) se obține prin înmulțirea Iradianței (mW / cm2 ") cu timpul de expunere în secunde. De exemplu, pentru UV cu o iradianță de 3 W / m2, expunerea pentru o oră este 10800 J / m2.

Iradianța depinde de puterea radianta (măsurată în W = 1000 „miliwati” mW = 1.000.000,00 „microwati” μW), unghiul de emisie si distanta pana la surpafata iradiata. Atentie! A nu se cofunda puterea consumata a unei surse UV, masurata tot in Watti, cu puterea radianta! Nu exista o formula fixa de caclul a puterii radiante din energia consumata. Iradianta UV ucide virusii, nu puterea consumata!

 Studiile prezentate mai jos sunt știința din spatele utilizării lămpilor UV pentru sterilizare sau dezinfectare. Acestea sunt motivele pentru care lămpile UVC sunt utilizate în modul în care sunt, cu emisii puternice, scurte, în camerele de spital goale. În mod similar, o astfel de cercetare va aduce revoluția dezinfectării cu LED-uri UVA.

Acțiunea germicidă a UVC 200-280 nm, pentru dezinfectare rapidă și utilizare profesională

Există multe studii 1,3,4,5 despre efectele lămpilor UVC pentru dezinfectare sau sterilizare, în special cu lămpile Hg utilizate pe scară largă, dar și pentru LED-uri. De exemplu, rezultatul unui astfel de studiu este:

Examples of results of UV Exposure for microogranisms

Așa cum am explicat mai sus, pentru o doză de 100 mJ / cm2 pentru o perioadă de 5 secunde, este necesară o iradiere de 100/5 = 20 mW / cm2. Dacă iradierea este mai mare, doza necesară de 100 mJ / cm2 este atinsă cu un timp de expunere mai mic. Spre exemplu cu iradiere de 200 mW / cm2, perioada pentru o doză de 100 mJ / cm2 este de numai o jumătate de secundă, în timp ce pentru 4 mW / cm2 este de 25 de secunde. 

După cum arată cercetările, radiatiile UVC utilizate într-un cadru de spital ar putea dezinfecta rapid suprafețele, chiar și în câteva secunde, daca puterea radianta este foarte ricata, > 400.000 mW.

Cu recentele focare de COVID-19,  lampile Hg cu radiatii UVC sunt utilizate  in multe spitale, în special în SUA, Germania sau China. In China, cel mai recent ghid privind diagnosticul și tratamentul noului coronavirus lansat de Comisia Națională de Sănătate recomandă o iradiere de 1,5 watt pe metru cub pentru a elimina eficient virusul. O lampă UVC cu această intensitate poate dezinfecta obiectele într-o raza de un metru daca functioneaza timp de cel puțin o jumătate de oră.

Chiar și cu dovezi copleșitoare ale eficacității acestora, dispozitivele cu lămpi UVC Hg pentru sterilizare și dezinfectare vor rămâne rare, deoarece sunt foarte periculoase.

LED-urile UVC au mai mult potențial, dar tehnologia actuală le limitează puterea de ieșire UV la mai puțin de 100 mW pentru un LED, în timp ce prețurile sunt de câteva ori mai mari decât o lampă Hg mult mai puternică și mai ieftină. Acest lucru le face utile doar in dispozitive profesionale compacte pentru sterilizarea sau dezinfectarea unor zone mici, de la distante de doar cativa centrimetri.

Nu prea există speranță ca o revoluție în dezinfectarea UVC să se întâmple în curând. Revoluția va veni in schimb de la radiatia UVA ...

Acțiunea germicidă a UVA 365-385 nm, pentru sterilizare pe scară largă la prețuri accesibile

"<10 min & 800mW: Efectele germicide complete pentru E.coli si Vibrio parahaemolyticus7"

          "<60 min & 800mW: Efectele germicide complete pentru Vibrio parahaemo-lyticus, Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis in apa8"

"<5 min & 250mW: 90% eradicare a C. albicans si E.coli9" 

           "<30 min & 1000mW: 99.9% eradicare a Candida albicans si Escherichia coli10"

 "<60 min & 10mW+1.69mW: Efectele germicide complete pentru Mesophilic bacteria si Fecal enterococci in 500ml de apa11

Odată cu aparitia lămpilor HG cu radiatii UVC, cea mai mare parte a cercetărilor timpurii s-au făcut asupra efectelor UVC în dezinfectare sau sterilizare. Odată cu dezvoltarea primelor LED-uri UVA în anii 2000, accentul s-a orientat către eficiența LED-urilor de 365 nm și 385 nm. În continuare este prezentat un rezumat al rezultatelor mai multor dintre aceste studii.

1. Primul a fost un studiu7 2007 din Japonia, care a constatat că există efecte germicide complete pentru E. coli și Vibrio parahaemolyticus prin expunerea la LED-uri UV de 365 nm timp de 30 de minute și respectiv 10 minute. Concluzia a provenit din experimentele făcute cu 8 LED-uri UV Nichia NCCU033 (T) UV cu o putere radiantă de numai 100mW fiecare.

2. Studiul a fost urmat de o cercetare privind sterilizarea apei8, cu aceleași 8 LED-uri Nichia UVA LED NCCU033 (T) de 100 mW. Toate bacteriile, Vibrio parahaemo-lyticus, Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis,  prezente in apă au fost eradicate 100% în mai puțin de 60 de minute.

3. Dovada a crescut odată cu un alt studiu în 20109. Prin utilizarea unui Nichia NCSU033A (T) 365nm UV-LED cu 250mW de la distanță de 2 cm, cercetările au concluzionat că 90% din C. albicans și E.coli sunt inactivate efectiv în mai puțin de 5 minute . În 60 de minute nu a fost găsită nicio urmă a acestor bacterii (> 99% rata de ucidiere).

4. Sterilizarea la suprafață (> 99,9% rata de ucidere) în mai puțin de 30 minute a fost confirmată într-un alt studiu din 201010 cu 4 x LED-uri Nichia NCSU033A (T) 365nm UVA cu o putere radiantă de 250mW fiecare (1000mW). După numai 5 minute, 90% din microorganisme (Candida albicans și Escherichia coli), au dispărut.

5. Într-un studiu foarte interesant11 din 2012, o combinație de lungimi de undă de la un LED de UVA de 365nm si 10mW  și un LED UVC de 280 nm si 1,69 mW, ambele de la Seoul Semiconductor, au dezinfectat cu succes de microorganisme 500 ml de apă reziduală în mai puțin de 60 de minute. Studiul a fost realizat pe bacteriile mezofile și enterococii fecali.

Aceste studii și altele arată că radiațiile UVA pot ucide, de asemenea, 99% din toate bacteriile sau virusurile (inclusiv COVID-19), cu condiția unei expuneri mai lungi decât la radiațiile UVC.

Toate studiile de mai sus sunt din anii 2007-2012, si au fost realizate cu LED-uri UVA care iradiază suprafața de testare sau lichidul de la distanțe scurte. Explicația este puterea UVA limitată a LED-urilor disponibile în momentul cercetării.

Până în 2020, puterea UV a LED-urilor UVA a crescut exponențial:

 • LED-ul NCSU033 de la Nichia are o putere radiantă de 1000mW la 365nm pentru dimensiuni de 6.8x6.8mm
 • Nichia NVSU233B are 1450mW
 • Nichia NVSU333A are 3640 mW.

Prin dimensiunile lor mici, LED-urile UVA pot fi plasate în modul liniar, cum ar fi cele NVSU233B pe modulul PowerBar cu mai mult de 12000 mW de putere radiantă UV pentru numai 28 cm lungime.

365nm UV LED Powerbar

De asemenea, LED-urile UVC au înregistrat progrese, cu o putere radiantă tipică de la 50 până la 100 mW, pentru LED-uri cele mai performante,  precum Nichia NCSU334A (55 mW tipic la 350mA si 6V adica 2.1W). Cu toate acestea, LED-urile UVC au încă o putere radiantă prea mică pentru dezinfectarea încăperilor sau chiar a suprafețelor de lucru. Aplicațiile posibile pentru LED-urile UVC sunt dispozitivele de iluminare UV pentru dezinfectarea la distanță scurtă sau în combinatie cu LED-urile UVA.

Deoarece LED-urile UVA ating niveluri de putere radianta foarte ridicata in spectru restrans, in combinatie cu precizia tehnologiei optice și a ușurintei de control prin limitarea curentului, fac o nouă aplicație sa fie mult mai practică: dezinfectarea continuă.

Dezinfectarea continuă cu LED-uri UVA explicata

Dezinfectarea continuă este cea mai buna solutie din pentru că radiațiile care sunt sigure pentru oameni pot ucide virusurile și bacteriile.

 “<8 ore & 3W/m2:  pana la 99% eradicare a Staphylococcus aureus si Escherichia coli12”

            “<8 ore & 3W/m2: pana la 99% eradicare of MRSA, Candia auris, virus Phi X174 ,virus MS-213”

 Conform standardului IEC 62471: 2006 din SUA, „Siguranța fotobiologică a lămpilor și sistemelor de lămpi” care oferă praguri de siguranță pentru radiatia UV-A; 315-400 nm) si UVC (actinic; 200-400 nm),  expunerea de catre oameni la radiatie UVA de 365nm, pe piele sau la ochi, este sigură pentru o perioadă de până la 8 ore dacă iradierea este limitată la 10 W / m2. Pentru UVC, limita de iradiere în condiții de siguranță este de  numai 0,001 W / m2, de asemenea timp de 8 ore pe piele sau la cornee.

 Un sistem pentru dezinfectare continuă poate fi construit cu ușurință cu leduri UVA de 365nm care respectă pragul de siguranță de 10 W / m2 și funcționează maxim 8 ore pe zi.


Exemplu:


LED-uri UVA de 365 nm cu putere radiantă de 40W sunt plasate în interiorul unui corp de iluminat la înălțimea camerei de 2,5m și programate sa funcționeze 8 ore pe zi. Radiația UVA la 1,9 m de podea (înălțimea unei persoane înalte tipice) va fi mai mică decât 10 W / m2, sub pragul de siguranță pentru expunere până la 8 ore pe zi. LED-urile UVA vor dezinfecta zonele de lucru la 80-100 cm de la podea cu o iradiere de aproximativ 3 W / m2, ceea ce s-a dovedit a fi eficient pentru a ucide până la 99% din virusuri și bacterii.

Dezinfecția continuă cu iradianta 3 W / m2 prin leduri UVA de 365nm s-a dovedit a fi eficientă, sigură și ușor de implementat într-un studiu din 201912 publicat în revista academică Lighting Research & Technology din SUA. Cercetările au descoperit că expunerea la radiații UVA de 365 nm de numai 3W / m2 la înălțimea locului de muncă timp de 8 ore în fiecare zi este sigură pentru oameni, dar va ucide agenții patogeni.

LED-uri UVA au fost instalate în corpurile de iluminat cu tavan în maternitatea Memorial Beacon Children’s Hospital din South Bend, Indiana, SUA, progamate sa funcționeze 8 ore pe zi, cu o iradianta de 3W / m2 la înălțimea zonelor de lucru. Lumina UVA a fost direcționată către zonele de chiuvetă și lucru, unde există cel mai mare risc de infecție. Efectele dezinfectării continue au fost testate în aceste zone. Rezultatele arată o reducere de până la 98% din agenții patogeni, cum ar fi Staphylococcus aureus și Escherichia coli.

Results of UV disinfection study

Un studiu a urmat si in 2020, fiind prezentat in American Journal of Infection Control13, fiind constatate rezultate similare de reducere de la iradierea de 3W / m2 a prezentei agenților patogeni, cum ar fi stafilococul aureus rezistent la meticilină (MRSA), Candia auris, bacteriofagul Phi virus X174 (ATCC 13706-B1) și bacteriofagul MS-2 virus nedezvoltat (ATCC 15597-B1).Results of 2020 UV disinfection study

Posibilitățile de a utiliza leduri UV pentru dezinfectare sau sterilizare sunt vaste. Dezinfectarea continuă cu mai puțin de 10W / m2 cu lumina LED-urilor UVC de 365nm, dezinfectarea mai rapidă cu iradianta mai mare, dar controlata, de la LED-uri UVC sau UVA, sau o combinație a ambelor sunt doar câteva dintre posibilitățile. Mai multe cercetări despre eficienta acestui proces ar trebui, de asemenea, făcute pentru ca această metodă să devină o practică medicală standard, recomandată.

Dezinfectarea continuă cu LED-uri violete aproape UVA 405nm


Progresul tehnologic al tehnologiei LED în ultimul deceniu este de fapt mai mare pentru lumina alba și culorile spectrului vizibil, inclusiv culoarea violetă, aproape UVA, de 405 nm. Piața pentru LED-uri cu lumină vizibilă fiind mult mai dezvoltata, prețurile sunt considerabil mai mici decât ledurile UVA sau UVC.

Corpurile pentru dezinfectare continuă cu LED-uri violete de 405 nm sunt de asemenea eficiente, ușor de implementat și eficienta acestora a fost cercetata mai devreme. Unul dintre primele studii, așa cum este detaliat în American Journal of Infection Control14, a avut loc între octombrie 2015 și octombrie 2017 la Maury Regional Health Center, un spital regional de 255 de paturi din Columbia, Tennessee, SUA.

Un sistem de iluminat montat pe tavan, care măsoară 2 ft x 4 ft cu LED-uri  violete de 405nm este instalat în două săli de operație (OR), cu un nivel de iradiere de 5-6 W / m2 (0,498 mW / cm2 până la 0,55 mW / cm2) la nivel de lucru15.

Studiul s-a concentrat pe măsurarea infecțiilor în cele două sali de operatie. Au fost comparate perioada anterioară, când doar curățarea manuală a fost utilizată cu perioada curenta cand aceasta a fost augmentată cu sistemul de lumină violet 405 nm.

În timp ce lumina violetă este mult mai sigură decât UVA, ea este vizibilă lumina care afectează redarea culorii instalației de iluminat, astfel LED-urile violete funcționează doar atunci când încăperile nu sunt utilizate.

Sistem de desinfectare continua cu lumina violet

La sfârșitul studiului, a fost descoperită o reducere semnificativă statistic, cu doar 3 infecții în comparație cu 12 infecții anticipate din predicția bazată pe perioada anterioară. Concluzia a fost că au fost prevenite 9 infecții potențialele. Rezultatele au fost atât de promițătoare incat sisteme de iluminare cu LED-uri violete pentru dezinfectare continuă au fost deja instalate în sălile de operație din peste 20 de spitale din SUA16.

În curând, dezinfectarea cu lumina UVA sau violet ar putea avea o utilizare pe scară largă în multe case, birouri, spații comerciale, vehicule de transport public și chiar pe străzi.

Lămpile periculoase UVC Hg vor rămâne în continuare limitate la aplicații limitate, controlate de profesioniști, în principal în spitale.

Această revoluție cu LED-uri UV poate începe cu actuala pandemie COVID-19. Ar trebui să o faca, deoarece va fi cea mai bună armă pentru a lupta cu următoarea, ce are putea fi și mai mortala...

Referinte stintifice (link articole in limba engleza): 

 1. Far-UVC light: A new tool to control the spread of airborne-mediated microbial diseases: https://www.nature.com/articles/s41598-018-21058-w
 2. News article Coronavirus: Robots use light beams to zap hospital viruses https://www.bbc.com/news/business-51914722
 3. Predicted Inactivation of Viruses of Relevance to Biodefense by Solar Radiation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14631830
 4.  Stability of SARS coronavirus in human specimens and environment and its sensitivity to heating and UV irradiation.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1280232/
 5. Inactivation of Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) in plasma products using a riboflavin-based and ultraviolet light-based photochemical treatment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27805261
 6. UV Faq: http://www.iuva.org/UV-FAQs
 7. Sterilization Using 365 nm UV-LED https://www.semanticscholar.org/paper/Sterilization-Using-365-nm-UV-LED-Yagi-Mori/ee8484bf684b2077358508df00e9a42289f9f09f
 8. New water disinfection system using UVA light-emitting diodes https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1365-2672.2007.03464.x
 9. Development of a new water sterilization device with a 365 nm UV-LED https://www.researchgate.net/publication/5867444_Development_of_a_new_water_sterilization_device_with_a_365_nm_UV-LED
 10. Enhanced germicidal effects of pulsed UV-LED irradiation on biofilm https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1365-2672.2010.04850.x
 11. Effect of coupled UV-A and UV-C LEDs    on both microbiological and chemical pollution of urban wastewaters https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02069416/file/CHE%20HAL%202%20OK.pdf
 12. An assessment of a hybrid lighting system that employs ultraviolet-A for mitigating healthcare-associated infections in a newborn intensive care unit https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1477153520904107
 13.  American Journal of Infection Control Efficacy of an ultraviolet-A lighting system for continuous decontamination of health care−associated pathogens on surfaces https://www.ajicjournal.org/article/S0196-6553(19)30746-1/pdf
 14. Influence of a visible-light continuous environmental disinfection system on microbial contamination and surgical site infections in an orthopedic operating room https://www.ajicjournal.org/article/S0196-6553(18)31146-5/pdf
 15. Shining a light on continuous disinfection: https://indigo-clean.com/assets/pdfs/Shining-a-Light-on-Continuous-Disinfection_CRTM_June-2018.pdf
 16. Site-u producatorului de lampi cu lumina violet https://indigo-clean.com/who-is-using-it.php

Renunțare la răspundere: Acest articol are caracter informativ. Exactitatea faptelor, rezultatele prezentate sunt la fel de bune ca rezultatele cercetării citate mai sus și înțelegerea autorului. Zexstar și nici autorul acestui articol nu vor fi responsabili pentru rezultatele utilizării dezinfectării / sterilizării cu radiatii UV, pe baza informațiilor din acest articol.

Dacă există inexactități în acest articol, există doar din greșeală. Apreciem toate feedback-urile în această problemă.

0

Share: