Durata de viata a LED-ului si evolutia fluxului luminos

LED-ul este singura sursă de lumină care pierde o valoare semnificativă din strălucirea inițială, înainte de a se defecta complet. In contrast, sursele clasice de iluminat, precum cele becurile cu incandescenta, halogen, cele economice si tuburile de neon încetează sa funcționeze cu mult timp înainte de a se observa o reducere a strălucirii. Această particularitate poate duce la o confuzie în ceea ce înseamnă durata de viață a LED-urilor.

Pentru toți producătorii și vânzătorii de iluminat de încredere, durata de viață exprimata a LED-urilor este egală cu durata de viață "L70", adică timpul necesar LED-ului pentru a atinge 70% din luminozitatea inițială. În acest moment LED-ul este considerat la sfârșit de viață și trebuie înlocuit.

Astfel, pentru LED-urile de marca precum Nichia, Samsung, Osram sau Lumileds, precum si corpurile de iluminat ce le utilizează, o durata de viata de 50.000 sau 100.000 ore este egala cu timpul pana când LED-urile sau corpul ajunge la 70% din fluxul luminos inițial.

Diferenta de durata de viata intre LED Nichia si LED ieftin

Din păcate exista producători sau vânzători care precizează durata de viata in sensul surselor clasice de iluminat (in cate ore becul se arde complet) si pentru sursele de iluminat cu tehnologie LED. Astfel cumpărătorii nu înțeleg de ce atât banda sau corpul LED cu prețul cel mai mic cat si cele profesionale  au aceeași durata de viata specificata, in general 50.000 ore. 

Explicația este simpla: in produsele cu preț mic LED-urile se ard complet in cel mult 50.000 ore, in cele profesionale, LED-urile sunt doar 30% mai slabe ca lumina decât la început.

1.Cum se măsoară durata de viață a LED-urilor?

Pentru LED-uri precum seria Nichia 757 ce au durata de viata L70 mai mult de 60.000 ore, se pune întrebarea cine face un test de verificare pentru atât de mult timp? Un an are 8760 ore, astfel pentru a verifica faptul cum evoluează un LED timp de 60.000 ore ar fi necesar mai mult de 6 ani!

Pentru a rezolva această problemă, industria a creat standardul de măsurare IES LM80-80-2008 și IES TM21-2011 "Proiectarea întreținerii fluxului luminos pe termen lung a surselor de lumină LED".

2. Despre standardul IES LM80-80-2008

IES LM80 sau „Măsurarea evoluției fluxului luminos a surselor de lumină LED” este metoda standard a industriei pentru testarea LED-urilor, cu scopul de a determina deprecierea fluxului luminos în timp.

Testul se desfășoară pe o perioadă de 6.000 până la 10.000 de ore, cu flux luminos măsurat la intervale de 1000 de ore pentru mai multe LED-uri de același tip, care funcționează la curenți și temperaturi de funcționare diferite.

Testul LM80 este o metodă aprobată de Departamentul Energiei (DOE) din SUA pentru măsurarea deprecierii lumenului surselor de lumină LED, a benzilor și a modulelor cu LED-uri. Societatea de inginerie a iluminării (IES) din SUA și grupul de dezvoltare a standardelor de iluminare LED din DOE au lucrat împreună pentru a crea criteriile de testare LM80.

Exemplu de curba de degradare LM80 a unei surse de lumină LED Nichia la cazuri specifice de temperatura ambientală și curent de funcționare (exemplu).

3.Despre standardul IES TM21

IES TM21 are scopul de a estima evoluția fluxului luminos pe termen lung a surselor de lumină LED și constă dintr-o metodă de a utiliza datele LM80 pentru a prezice menținerea lumenului unui LED. Acesta este modul prin care se rezolva problema testelor foarte lungi: testare standard pe o perioada mai scruta (6000-10.000 ore) si estimare pentru viitor pe baza unei metode standard.

Aceasta estimare , simplu spus, va produce o curbă exponențială trasă între punctele de testare la fiecare1000 de ore  de pe un grafic de întreținere a fluxului luminos de la 100% la 70%.

O condiția importanta a standardului TM21 este aceea că durata de viață maximă care poate fi estimata este de șase ori durata efectivă a testului. Deci, dacă durata testului este de doar 6000 ore, durata maximă de viață care poate fi cotată este de 36.000 ore și ar fi scrisa ca L70 (6K)> 36.000 ore. Dacă 10.000 de ore de testare ar fi fost efectuate, aceasta ar fi citată ca L70 (10K)> 60.000 ore.

In general, doar producătorii LED de renume, precum Nichia, Samsung, Osram sau Philips au testat LED-urile pentru mai mult de 10.000 de ore, in laboratoare acreditate si recunoscute internațional. Daca un producător prezintă un test de numai 100 de ore atunci orice estimare a duratei de viata peste 600 ore nu este susținuta de fapte.

Aici este si o explicație a diferenței de preț intre LED-uri: o astfel de testare implica costuri si experienta.

In concluzie, durata de viață a LED-ului în conformitate cu LM80 și T21 are două părți: testarea efectivă cu LM80 și proiecția timpului de testare 6x cu TM21.

Exemplu: Philips Luxeon Rebel

Exemplu: tabel pentru Nichia LED, cu seturi de date cu valori diferite ale carcasei, ambientului și ale unității de acționare.

Observati coloanele relevante: Lumen Maintenance at 10.000 Hours (testul IES LM80) si proiectile TM-21 la L70(%), L80, L90. 

Un exemplu de viață L80 și TM21 pentru testul LED Nichia poate fi descărcat mai jos:

La Zexstar veti gasi LED-uri Nichia in multe dintre benzile si modulele noastre, datorită rapoartelor complete L80 și TM21, demne de încredere. De asemenea, LED-urile Nichia au o performanță excepțional de ridicată și cea mai lungă durată de viață de pe piață.

Benzi Flexibile Profesionale LumiFlex cu LED-uri Nichia

Share: