Cultivarea plantelor în interior cu ajutorul modulelor LED LumiBar: Ghidul pentru sisteme eficiente de iluminat horticol cu LED-uri pentru horticultură

Benzi LED pentru iluminat optim in cresterea plantelor (Horticultură si Acvaristica)

Cultivarea plantelor de interior în medii controlate sub iluminare artificială a câștigat o popularitate imensă în ultimii ani. Concurența pentru o creștere eficientă la un cost scăzut și într-un ritm rapid a făcut ca sistemele de iluminat să devină o componentă crucială în horticultură. Acest ghid vă va conduce prin procesul de construire a celor mai eficiente sisteme de iluminat LED pentru plantele dvs. de interior.

Mai jos veți găsi un ghid rapid despre construirea celui mai eficient sistem de iluminare.

1) Cercetarea este recomandata

Înainte de a începe configurarea unui sistem de iluminat, este important să înțelegeți spectrul și intensitatea luminii necesare plantelor dvs. Începeți prin a citi articolul nostru detaliat despre iluminatul horticol, care vă va oferi informații valoroase și cunoștințe despre diferitele aspecte ale iluminării.

Puteți începe citind articolul nostru detaliat despre iluminatul horticol, aici.

2) Alegeți valoarea PPFD și culoarea de lumina potrivită pentru plantele dvs.

Cu avansările în tehnologie, LED-urile albe de specialitate sau cu spectru complet au devenit cele mai eficiente și rentabile surse de lumină pentru creșterea plantelor. Alegerea unei temperaturi de culoare albă de 3000K va rezulta în plante mai estetice, în timp ce optarea pentru 5000K promovează o creștere mai rapidă.

LED-urile noastre Nichia 757 Rsp0a, proiectate special pentru creșterea plantelor, și LED-urile Nichia Optisolis sau Sunlike cu spectru complet asigură o creștere cu până la 50% mai mare decât sursele de iluminat convenționale.

Pentru a oferi iluminat optim plantelor dvs., urmați datele recomandate pentru fiecare metru pătrat de sol:

La o distanță de 30 cm, două module LED LumiBar cu spectru complet de 3000K vor avea 354 PPFD, în timp ce la 56 cm vor avea doar 100 PPFD. Recomandăm o distanță de 30 cm între frunze și modulele LED pentru rezultate optime.

Nichia LED for Horticulture

Valorile PPF și PPF / Watt ale modulelor noastre LinearZ sunt în tabelul de mai jos. De asemenea, veți găsi PPFD pe metru pătrat de la o distanță de 30 cm între leduri și frunzele plantei:

Values for LinearZ in PPF

Exemple de PPFD recomandate (PPF pe metru pătrat) pentru unele plante obișnuite cultivate în interior:

Examples of PPFD for common plants

Pentru mai multe valori, citiți articolul nostru detaliat aici.

Pentru a lumina plantele din tabelul de mai sus, puteți utiliza datele de mai jos recomandate, pentru fiecare metru pătrat de sol.

How Many LinearZ modules are needed for horticulture

 

La o distanță de 30 cm, două module LinearZ LED 3000K vor avea 354 PPFD, iar la 56 cm valoarea fi de 100 PPFD. 

Distanta este foarte importanta din cauza legii pătratului invers al luminii. Aceasta afirmă că intensitatea pe unitatea de suprafață variază în mod invers proporțional cu pătratul distanței. Vă recomandăm să plasați lumina la 20 cm de plante. Dacă, în schimb, puneți luminile la o distanță de 2 metri, veți avea nevoie de o cantitate de lumină de 100 de ori mai mare!

3) Minimizați costul energetic, cu mai buna eficacitate in PPF / Watt

Un sistem LED eficient ar trebui să ofere un PPF ridicat cu un consum minim de energie, menținând costurile operaționale scăzute. De exemplu, banda noastră LED LumiBar Optisolis are 1.82 PPF/watt, unul dintre cele mai ridicate de pe piață.

4) Aveți grijă de stabilitatea culorilor

Sistemul cu LED-uri ar trebui să aibă o schimbare de culoare minimă pe parcursul duratei sale de funcționare, altfel plantelor în creștere vor fi afectate.

De regulă, LED-urile de lungă durată, precum cele fabricate de Nichia, Osram sau Cree au o stabilitate excelentă a culorilor. Modulele noastre LED Nichia au o stabilitate a culorii foarte bună pentru o perioadă de funcționare minimă de 60.000 ore.

5) Toate LED-urile ar trebui să aibă 3000K sau 5000K

Pentru a asigura o temperatură de culoare constantă, LED-urile trebuie sortate și grupate în benzi cromatice. O sortare MacAdam de nivel 3 este necesară pentru a menține o temperatură de culoare uniformă de 3000K sau 5000K pentru toate LED-urile din banda.

6) Modulele trebuie să fie ușor de instalat sau înlocuit

Utilizarea intensivă a sistemelor de iluminat horticole, de obicei 12-16 ore pe zi, necesită module sau benzi ușor înlocuibile. Recomandăm standardul de formă și conexiune Zhaga, care asigură o instalare și înlocuire simplă.

Modulele noastre LED LumiBar sunt disponibile ca module plug-and-play ușor de instalat care respectă standardul Zhaga.

În concluzie, înțelegerea cerințelor specifice de iluminat ale plantelor dvs. și alegerea sistemului de iluminat LED potrivit pot avea un impact semnificativ asupra creșterii și sănătății acestora. Urmând acest ghid cuprinzător, puteți crea cel mai eficient și rentabil mediu de iluminat pentru eforturile dvs. horticole de interior.

 

 

 

 

 

Share: