Cum se creează linii de lumină sau corpuri liniare de iluminat cu benzi LED

O nouă tendință în ceea ce privește iluminarea este linia de lumină, realizată cu o bandă LED în interiorul unui profil de aluminiu cu capac alb translucid. O astfel de lumină liniară poate avea o lungime de mulți metri, inclusiv instalata in forme geometrice și este un tip de iluminare directă.

Line of Light with LED strip inside a profile

Comparativ cu iluminarea indirectă din scafe, de asemenea o tendință populară în proiectarea iluminatului, liniile de lumină sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, dar pot avea o strălucire deranjanta pentru ochi. Din acest motiv, iluminarea directă cu linii de lumină ar trebui să fie proiectată cu grijă și aproape întotdeauna echipata cu sistem de schimbare a intensității luminoase (dimming).

Să vedem cum putem obține cele mai bune rezultate cu linii de lumină.

1. Utilizarea surselor de lumină eficiente din punct de vedere energetic.

Alegeți module sau benzi LED cu eficiență energetică ridicată, cel puțin 100 lm/w, astfel încât corpurile liniare să aibă cel mai mare flux luminos cu cel mai mic consum de energie.

Dacă liniile de lumină sunt parțial ascunse și iluminează prin reflecție, trebuie să evitați suprafețele mai absorbante decât reflective, cum ar fi vopseaua închisă sau lemnul maro închis sau negru. Suprafețele din lemn deschis sau pereții albi dau cele mai bune rezultate.

White or light surfaces are best for lighting

2. Selectați o sursă de lumină LED cu fluxul de lumină și numărul de LED-uri potrivit.

Iluminarea prin linii de lumină servește o varietate de scopuri. Poate ghida oamenii, evidenția elementele arhitecturale sau exprima o anumită tendință de design și, în același timp, poate oferi o iluminare ambientală, generală sau la locul de muncă.


Pentru liniile de lumină vizibile, directe, o problemă importantă de luat în considerare este lumina de fundal uniformă a capacului translucid pentru a nu avea pete luminoase. Se recomandă astfel benzi cu LED-uri cu minimum 120 LED-uri pe metru sau de tip COB.

Vă recomandăm cu tărie că scopul iluminatul într-o cameră sa determine tipul de sursă de lumină care va fi utilizat. Următorul flux luminos pe metru poate servi drept ajutor de orientare:

A) Lumina ambientală sau evidențierea obiectelor sau elementelor de mobilier: până la 600 lumeni pe metru liniar.

Line of light for ambient

B) Iluminat general pentru spatii rezidențiale: până la 1200 lumeni pe metru liniar.

General lighting with lines of light

C) Iluminare generală pentru aplicații comerciale și de afaceri sau iluminat la locul de muncă: până la 2900 lumeni pe metru liniar.General lighting for commercial and business applications

Sugestie pentru lungimea liniei de lumină pentru un living de 20 mp cu 2,5 m înălțime, cu scopul de iluminat general (linia de lumina este principala sau singura sursa de iluminat din spatiu):

  • Linii de lumină cu 500 lm / metru: lungimea totală de cel puțin 20 metri
  • Linii de lumină cu 1000 lm / m: lungime totală de cel puțin 10 metri
  • Linii de lumină cu 2500 lm / m: lungime totală de cel puțin 4 metri


3. Puneți liniile de lumină astfel încât efectul de strălucire (glare) să fie redus.

Folosind multe linii de lumină în interiorul unei spațiu ar putea deveni o problemă serioasă care afectează bunăstarea sau productivitatea. Vă recomandăm să așezați liniile de lumină la extremitățile unui spațiu, astfel încât lumina să se spele uniform pe un perete. Daca acest lucru nu este posibil atunci este obligatoriu sa existe o funcție de reglare a intensității (dimming).

 Lines of light for reduced glare

4. Utilizați module sau benzi LED cu cea mai bună calitate a luminii, spectru și indice de redare a culorilor.

Recomandam benzi LED cu spectru luminos similar cu lumina solara pentru spatiile de locuit si cele de lucru cele mai frecventate. Aceasta similaritate influențează atât productivitatea cat si buna dispoziție. 

În prezent, cea mai apropiată potrivire cu lumina solara vine de la LED-urile cu tehnologie de spectru complet, precum Nichia Optisolis și Seoul Semiconductor SunLike, ambele cu spectru aproape asemănător luminii naturale și scoruri maxime pentru toate culorile testului CRI. Spectrul lor și cum se compară cu lumina soarelui și cu alte surse de lumină poate fi văzut mai jos.Image

Spectrum of Nichia Optisolis LED

Pentru indicele de redare a culorilor,  alegeți benzi LED cu minim CRI80 pentru toate locurile de muncă și de locuit, cum ar fi biroul, camera de zi, dormitor, sufragerie și așa mai departe, cu CRI95 + ca valoare recomandată.

6. Instalați module sau benzi LED cu cea mai lungă durată de viață, cea mai mică schimbare de culoare și cea mai bună întreținere a fluxului luminos.

Sunt recomandate surse de lumină LED de lungă durată, cu o schimbare minimă a culorii in timp, în special pentru instalațiile cu lungimi considerabile. Dacă luminozitatea sursei de lumină se estompează prea curând sau temperatura culorii se schimbă, înlocuirea totală a instalației ar putea fi singura soluție pentru iluminarea uniformă.

De exemplu, dacă în instalație se folosesc „LED-uri 1” și lumina se schimbă ca în imaginea din dreapta, înlocuirea doar a unor secțiuni cu „LED-uri  tip 2” va agrava lipsa uniformității.

Pe site-ul Zexstar, veți găsi multe benzi flexibile cu LED-uri pentru a construi cele mai bune linii de lumină posibile.

1. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 600 lm / m

2. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 1200 lm / m

3. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 2000 lm / m

Oferim, de asemenea, benzi cu LED-uri cu spectru complet cu CRI97 + cu tehnologia SunLike Tri-R de la Toshiba și Seoul Semiconductor, pentru cea mai naturală iluminare posibilă.

4. Benzi LED pentru linii de lumină cu până la 2900 lm / m

Cu ajutorul benzilor noastre cu LED-uri Nichia LumiFlex puteți avea linii de lumină cu cea mai mare eficiență energetică și durata de viață de până la 200.000 de ore.

Pentru corpuri liniare ca linii de lumină, puteți alege din profile de aluminiu încastrate sau de suprafață:

    Share: